Ερώτηση
Αναφέρεται ο Δίας στη Βίβλο;
Απάντηση
Ο Δίας αναφέρεται πράγματι στη Βίβλο, στο βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων: "Και ονόμαζαν τον μεν Βαρνάβα, Δία· τον δε Παύλο, Ερμή, επειδή αυτός ήταν ο αρχηγός τού λόγου. Και ο ιερέας τού Δία, που ήταν μπροστά από την πόλη τους, έφερε ταύρους και στέμματα στις πύλες μαζί με το πλήθος, και ήθελε να προσφέρει θυσία" (Πράξεις 14:12-13). Το περιστατικό αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια του πρώτου ιεραποστολικού ταξιδιού του Παύλου.
Ο Δίας θεωρούνταν ο ανώτερος από τους δώδεκα μεγάλους ολύμπιους θεούς του ελληνικού πάνθεου. Ως ανώτατος αρχηγός των ειδωλολατρικών θεοτήτων, ο Δίας απεικονιζόταν ως κυβερνήτης του ουρανού και του καιρού. Συχνά απεικονιζόταν να κραδαίνει έναν κεραυνό ενώ βρισκόταν στο θρόνο του Ολύμπου.
Ο Έλληνας ποιητής Όμηρος περιέγραψε τον Δία ως "τον πατέρα των θεών και των ανθρώπων". Άλλοι φιλόσοφοι και ποιητές έχουν απεικονίσει τον Δία ως κυβερνήτη και προστάτη όλων, πηγή των παγκόσμιων νόμων, υπερασπιστή της δικαιοσύνης, χορηγό της νίκης, φύλακα της φιλοξενίας, αποκαλυπτή του μέλλοντος, πηγή της καλής και της κακής μοίρας και σωτήρα της ανθρωπότητας. Η διασημότητα του Δία έχει εμπνεύσει σημαντική τέχνη και λογοτεχνία.
Στο μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας μυθολογίας, ο Δίας είναι παντρεμένος με την Ήρα (αν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι παντρεμένος με τη Διώνη). Μέσα από μια σειρά σχέσεων με άλλες θεές και ανθρώπινες γυναίκες, αποκτάει παιδιά, την Αθηνά, την Περσεφόνη, τον Απόλλωνα, την Άρτεμη, τον Άρη, τον Ερμή, τις Μούσες, τον Διόνυσο και πολλούς άλλους. Οι Ρωμαίοι συνέδεσαν τον Ζευ με τον θεό τους Δία.
Στην πόλη Λύστρα της Μικράς Ασίας, όπου εκτυλίσσεται το γεγονός των Πράξεων 14:8-18, υπήρχε ναός του Δία. Ο γιος του Δία, ο Ερμής, τον οποίο οι Ρωμαίοι ταύτιζαν με τον Μερκούριο, ήταν ο κύριος αγγελιοφόρος όλων των μυθικών θεοτήτων και θεωρούνταν ο θεός του εύγλωττου λόγου. Στη μυθολογία, ο Ερμής και ο πατέρας του, ο Δίας, ήταν γνωστό ότι ταξίδευαν μαζί.
Όταν ο Παύλος και ο Βαρνάβας έφτασαν στα Λύστρα, συνάντησαν μια εξ ολοκλήρου εθνικιστική κοινότητα που ήταν βαθιά χωμένη στην ειδωλολατρία των παγανιστών. Καθώς ξεκίνησαν να διακονήσουν τους ανθρώπους, ο Παύλος θεράπευσε έναν κουτσό που ήταν ανάπηρος από τη γέννησή του. Τα πλήθη είδαν τον κουτσό να πηδάει και να περπατάει και φυσικά συμπέραναν ότι οι θεοί τους επισκέπτονταν. Αποκάλεσαν τον Βαρνάβα Δία και τον Παύλο Ερμή, καθώς ήταν ο εύγλωττος εκπρόσωπος της ομάδας.
Ένας τοπικός θρύλος στα Λύστρα ισχυριζόταν ότι ο Δίας και ο Ερμής -μεταμφιεσμένοι σε ανθρώπινη μορφή- είχαν επισκεφθεί την πόλη μια φορά στο παρελθόν και είχαν φιλοξενηθεί στο σπίτι ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Πιστεύοντας ότι βίωναν μια παρόμοια επίσκεψη, ο ιερέας του Δία και οι κάτοικοι των Λύστρων άρχισαν να προετοιμάζουν μια θυσία για να λατρέψουν και να τιμήσουν τους δύο αποστόλους ως θεούς τους. Όταν συνειδητοποίησαν τι συνέβαινε, ο Παύλος και ο Βαρνάβας έσκισαν τα ρούχα τους από την αγωνία τους και όρμησαν μέσα στο πλήθος φωνάζοντας: "Άνδρες, γιατί τα κάνετε αυτά; Κι εμείς άνθρωποι είμαστε, ομοιοπαθείς με σας, κηρύττοντας σε σας, να επιστρέψετε απ' αυτά τα μάταια στον ζωντανό Θεό, ο οποίος δημιούργησε τον ουρανό και τη γη και τη θάλασσα, και όλα όσα είναι μέσα σ' αυτά" (Πράξεις 14:15).
Προσπαθώντας να φέρει φως στη σκοτεινή τους σκέψη, ο Παύλος συνέχισε να κηρύττει το ευαγγέλιο. Μίλησε για τη δύναμη του Θεού στη δημιουργία, την καλοσύνη, το έλεος και την πρόνοιά Του. Όμως οι κάτοικοι των Λύστρων δεν καταλάβαιναν. Τελικά, όταν κάποιοι Ιουδαίοι από την Αντιόχεια και το Ικόνιο έφτασαν στην πόλη και άρχισαν να μιλούν εναντίον του Παύλου και του Βαρνάβα, το ειδωλολατρικό πλήθος στράφηκε εναντίον τους. Αντί να λατρεύουν τον Παύλο, τώρα προσπαθούσαν να τον λιθοβολήσουν μέχρι θανάτου. Πιστεύοντας ότι τα κατάφεραν, τον έσυραν έξω από την πόλη. Καθώς οι ιεραποστολικοί σύντροφοι του Παύλου συγκεντρώθηκαν γύρω τους, ο Θεός σήκωσε τον Παύλο. Την επόμενη μέρα ο Παύλος και ο Βαρνάβας αναχώρησαν από τα Λύστρα και πήγαν στη Δέρβη, όπου οι προσπάθειες διακονίας τους θα αποδεικνύονταν πιο επιτυχημένες.
English
Αναφέρεται ο Δίας στη Βίβλο;