settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος ήταν ο Ναός του Ζοροβάβελ/ο δεύτερος Ναός;

Απάντηση


Το 538 π.Χ., ο Ζοροβάβελ, ο αρχηγός της φυλής του Ιούδα, ήταν μέρος του πρώτου κύματος Εβραίων αιχμαλώτων που επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ (Έσδρας 1:1-2). Ο Πέρσης βασιλιάς διόρισε τον Ζοροβάβελ κυβερνήτη του Ιούδα (Αγγαίος 1:1) και αμέσως ο Ζοροβάβελ άρχισε να ανοικοδομεί τον Ναό με τη βοήθεια τού Ιησού, του αρχιερέα (Έσδρας 3:2-3, 8). Ο πρώτος Ναός, που είχε χτιστεί από τον βασιλιά Σολομώντα, είχε καταστραφεί από τους Βαβυλώνιους το 586 π.Χ. (Β΄ Βασιλέων 25:8-10).

Ο Ζοροβάβελ χρειάστηκε δύο χρόνια για να ανοικοδομήσει τα θεμέλια του Ναού. Στη συνέχεια, η κατασκευή καθυστέρησε από Σαμαρείτες εποίκους, των οποίων οι φιλικές προτάσεις κάλυπταν μια κρυφή εχθρότητα (Έσδρας 4:1-5). Ως αποτέλεσμα της εναντίωσης στην κατασκευή του Ναού, η Περσία απέσυρε την υποστήριξή της στο έργο, και για δεκαεπτά χρόνια ο Ναός έμενε ημιτελής (Έσδρας 4:21).

Τελικά, ο Θεός έστειλε τους προφήτες Αγγαίο και Ζαχαρία για να ενθαρρύνουν και να υποστηρίξουν τον Ζοροβάβελ (Έσδρας 5:1-2), και οι εργασίες για τον δεύτερο Ναό συνεχίστηκαν. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 516 π.Χ., ο ναός ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε με ευφροσύνη (Έσδρας 6:16). Οι Ιουδαίοι γιόρτασαν επίσης το Πάσχα (Έσδρας 6:19). Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ζοροβάβελ δεν αναφέρεται ποτέ σε σχέση με τις τελετές των εγκαινίων, ούτε το όνομά του αναφέρεται ξανά μετά το Έσδρας 5:1. Για τον λόγο αυτόν, ο Ναός του Ζοροβάβελ αναφέρεται απλώς ως "δεύτερος Ναός".

Είναι προφανές ότι ο Κύριος ο Θεός ευαρεστήθηκε με τις προσπάθειες του Ζοροβάβελ να επιστρέψει τους αιχμαλώτους στην Ιερουσαλήμ, να οικοδομήσει τον δεύτερο Ναό και να αποκαταστήσει τη λατρεία του Ναού (Έσδρας 3:10). Με την παρακίνηση του Θεού, ο Αγγαίος έδωσε στον Ζοροβάβελ μια ιδιαίτερη ευλογία: "Κατά την ημέρα εκείνη, λέει ο Κύριος των δυνάμεων, θα πάρω εσένα, Ζοροβάβελ, τον δούλο μου, τον γιο του Σαλαθιήλ, λέει ο Κύριος, και θα σε βάλω σαν σφραγίδα· επειδή, σε διάλεξα, λέει ο Κύριος των δυνάμεων" (Αγγαίος 2:23).

Καθώς χτιζόταν ο δεύτερος Ναός, μια ομάδα Ιουδαίων στην Ιερουσαλήμ ήταν μάλλον απογοητευμένη. Οι παλαιότεροι Ιουδαίοι που θυμόντουσαν το μέγεθος και τη μεγαλοπρέπεια του πρώτου Ναού θεωρούσαν τον Ναό του Ζοροβάβελ ως ένα φτωχό υποκατάστατο του αρχικού. Κατά τη γνώμη τους, δεν μπορούσε καν να συγκριθεί με το μεγαλείο του Ναού του Σολομώντα. Ήταν αλήθεια ότι ο Ναός του Ζοροβάβελ χτίστηκε σε μικρότερη κλίμακα και με πολύ λιγότερους πόρους. Επίσης, ο Ναός του Σολομώντα είχε στεγάσει την Κιβωτό της Διαθήκης, η οποία δεν βρισκόταν πλέον στην κατοχή του Ισραήλ. Και στα εγκαίνια του πρώτου Ναού, το θυσιαστήριο είχε ανάψει με φωτιά από τον Ουρανό και ο Ναός είχε γεμίσει με τη δόξα του Θεού. Οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια του δεύτερου Ναού δεν έγιναν μάρτυρες τέτοιων θαυμάτων. Παρόλα αυτά, ο Αγγαίος προφήτευσε ότι ο δεύτερος Ναός θα είχε μια μέρα μια μεγαλοπρέπεια που θα ξεπερνούσε τη δόξα του πρώτου (Αγγαίος 2:3-9). Ο λόγος του Αγγαίου εκπληρώθηκε 500 χρόνια αργότερα, όταν ο Ιησούς Χριστός εμφανίστηκε στο προσκήνιο (Λουκάς 2:22, 46, 19:45). Ο Ναός του Ζοροβάβελ δεν ήταν τόσο εντυπωσιακός εξωτερικά όσο ο ναός του Σολομώντα, αλλά είχε μια μεγαλύτερη δόξα: ο ίδιος ο Μεσσίας περπάτησε στις αυλές του Ναού που έχτισε ο Ζοροβάβελ.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος ήταν ο Ναός του Ζοροβάβελ/ο δεύτερος Ναός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries