settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι ήταν οι Ζαμζουμμείμ;

Απάντηση


Καθώς οι Ισραηλίτες, ελεύθεροι από την αιγυπτιακή δουλεία, ταξίδευαν μέσα από την έρημο προς τη Γη της Επαγγελίας, ο Κύριος Θεός έδωσε σαφείς οδηγίες στο λαό Του σχετικά με τις πράξεις, τη στάση και τη συμπεριφορά τους. Στο ταξίδι τους, ο Κύριος προειδοποιεί τον λαό Του να μην επιδεικνύει επιθετικότητα προς τον λαό του Αμμών, ο οποίος ήταν απόγονος του Λωτ:

Ο Κύριος μου είπε: "ο Κύριος μου μίλησε, λέγοντας: Εσύ θα περάσεις σήμερα από την Αρ, το όριο του Μωάβ· και θα πλησιάσεις απέναντι από τους γιους τού Αμμών· μη τους ενοχλήσεις μήτε να πολεμήσεις μαζί τους· επειδή, δεν θα σου δώσω κληρονομιά από τη γη των γιων τού Αμμών· για τον λόγο ότι την έδωσα κληρονομιά στους γιους τού Λωτ. (Αυτή, παρόμοια, θεωρείτο γη των γιγάντων· γίγαντες κατοικούσαν προηγουμένως εκεί· και οι Αμμωνίτες τους ονομάζουν Ζαμζουμμείμ· ένας λαός μεγάλος, και πολυάριθμος, και ψηλός το ανάστημα, όπως οι Ανακείμ· αλλά, ο Κύριος τους εξολόθρευσε από μπροστά τους, κι αυτοί τους κληρονόμησαν, και κατοίκησαν αντί γι' αυτούς· όπως έκανε στους γιους τού Ησαύ, που κατοικούσαν στο Σηείρ, όταν από μπροστά τους εξολόθρευσε τους Χορραίους, και τους κληρονόμησαν, και κατοίκησαν αντί γι' αυτούς, μέχρι την ημέρα αυτή) (Δευτερονόμιο 2:17-22).

Από αυτήν τη σύντομη αφήγηση μαθαίνουμε ότι οι Αμμωνίτες είχαν απαλλοτριώσει την περιοχή από έναν λαό γνωστό ως Ραφαείν. Οι Αμμωνίτες αναφέρονταν στους Ραφαείν ως Ζαμζουμείμ, για λόγους που θα συζητηθούν στη συνέχεια. Όπως και οι Ανακείμ, οι Ζαμζουμμείμ ήταν γίγαντες, πολλοί σε αριθμό, οι οποίοι νικήθηκαν λόγω της εύνοιας του Θεού προς την καταγωγή του Λωτ. Ο Λωτ ήταν στενός συγγενής του Εβραίου πατριάρχη Αβραάμ.

Το όνομα Ζαμζουμμείμ (זמזומים) προέρχεται από την εβραϊκή λέξη Ζιμζουμ (זמזום), που σημαίνει "βουητό" (www.hebrewversity.com/rephaim-emim-zamzummim-hebrew-meaning-mysterious-ancient-nation-giants, πρόσβαση στις 14/12/21). Πολύ πιθανόν, το Ζαμζουμμείμ είναι ονοματοποιητικό, δηλαδή η ίδια η λέξη μιμείται φωνητικά ή υποδηλώνει τον ήχο που σχετίζεται με το πράγμα που ονομάζεται. Οι κατακτητές των Ζαμζουμμείμ, οι Αμμωνίτες, μπορεί να παρομοίασαν τη γλώσσα των Ραφαείν με βουητό. Με παρόμοιο τρόπο, οι αρχαίοι Έλληνες χαρακτήριζαν τις ξένες φυλές "βαρβάρους" εξαιτίας της ακατανόητης φύσης της ομιλίας τους, την οποία οι Έλληνες χλεύαζαν ως τίποτα περισσότερο από μια φλυαρία του "βαρβάρου".

Είναι επίσης πιθανό το όνομα Ζαμζουμμείμ να υποδηλώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι ασκούσαν νεκρομαντεία και μαντεία, κακές πρακτικές που απαγορεύονται αυστηρά από τον Θεό. Το "βουητό" θα μπορούσε να σχετίζεται με διάφορες αποκρυφιστικές τελετουργίες:

Και όταν σας πουν: "Ρωτήστε εκείνους που έχουν πνεύμα μαντείας, και τους νεκρομάντεις, αυτούς που μουρμουρίζουν και ψιθυρίζουν, να αποκριθείτε: Ο λαός δεν θα ρωτήσει τον Θεό του; Θα προστρέξει στους νεκρούς για τους ζωντανούς;" (Ησαΐας 8:19).

Είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι το όνομα Ζαμζουμμείμ βασίζεται σε μια ιδιαιτερότητα της γλώσσας των Ζαμζουμμείμ, στις ειδωλολατρικές θρησκευτικές πρακτικές τους ή και στα δύο.

Παρά το μεγάλο μέγεθος και τον αριθμό τους, αυτοί οι γίγαντες νικήθηκαν από τους Αμμωνίτες, έναν λαό κανονικού αναστήματος, επειδή οι Αμμωνίτες πήγαν στη μάχη με την εύνοια του Θεού. Εδώ υπάρχει ένα μάθημα για εμάς: κανένας εχθρός, ανεξαρτήτως δύναμης ή αριθμού, δεν μπορεί να σταθεί απέναντι σε εκείνους που προστατεύονται από τη θεία προστασία του Θεού. Ακόμη και γίγαντες όπως οι Ζαμζουμμείμ δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στον Παντοδύναμο Θεό.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι ήταν οι Ζαμζουμμείμ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries