settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι ο Λόγος έγινε σάρκα; (Ιωάννης 1:14);

Απάντηση



Ο όρος λόγος χρησιμοποιείται με διάφορους τρόπους στην Αγία Γραφή. Στην Καινή Διαθήκη, υπάρχουν δύο σχετικές μεταξύ τους ελληνικές λέξεις, ρήμα και λόγος. Έχουν ελαφρώς διαφορετική σημασία. Ρήμα σημαίνει «ο λόγος που λέγεται». Για παράδειγμα, στον Λουκά 1:38, όταν ο άγγελος είπε στη Μαριάμ πως θα γινόταν η μητέρα του Γιου του Θεού, η Μαριάμ απάντησε, «Να! η δούλη του Κυρίου· ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το ρήμα σου.»

Ο όρος Λόγος, όμως, έχει μια πλατύτερη, περισσότερο φιλοσοφική σημασία. Είναι ο όρος που χρησιμοποιείται στο Ιωάννης 1. Υπονοεί, συνήθως, ένα συνολικό μήνυμα, και χρησιμοποιείται κυρίως αναφορικά με το μήνυμα του Θεού προς τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, το Λουκάς 4:32 λέει ότι, όταν ο Χριστός δίδαξε τους ανθρώπους «εκπλήττονταν για τη διδασκαλία του επειδή ο λόγος του ήταν με εξουσία». Οι άνθρωποι εκπλήττονταν όχι μόνο από τα συγκεκριμένα λόγια του Χριστού αλλά και από το συνολικό Του μήνυμα.

«Ο Λόγος» στον Ιωάννη 1 αναφέρεται στον Χριστό. Ο Χριστός είναι το πλήρες Μήνυμα –οτιδήποτε ο Θεός θέλει να επικοινωνήσει με τον άνθρωπο. Το πρώτο κεφάλαιο του Ιωάννη μας δίνει μια ματιά στην εσωτερική σχέση Πατέρα-Υιού, πριν έρθει ο Χριστός στον κόσμο με ανθρώπινη μορφή. Προϋπήρχε με τον Πατέρα (εδάφιο 1), συμμετείχε στη δημιουργία των πάντων (εδάφιο 3), και είναι το «φως που φωτίζει κάθε άνθρωπο» (εδάφιο 4). Ο Λόγος (Χριστός) είναι η πλήρης ενσάρκωση όλων όσων είναι ο Θεός (Κολοσσαείς 1:19, 2:9, Ιωάννης 14:9). Αλλά ο Θεός Πατέρας είναι Πνεύμα. Είναι αόρατος στα ανθρώπινα μάτια. Το μήνυμα της αγάπης και της λύτρωσης που ο Θεός μίλησε δια των προφητών αγνοήθηκε επί αιώνες (Ιεζεκιήλ 22:26, Ματθαίος 23:37). Ήταν εύκολο στους ανθρώπους να περιφρονήσουν το μήνυμα ενός αόρατου Θεού και να συνεχίσουν να ζουν στην αμαρτία και την ανταρσία τους. Έτσι, το Μήνυμα έγινε σάρκα, ανέλαβε ανθρώπινη μορφή και ήρθε και κατοίκησε ανάμεσά μας (Ματθαίος 1:23, Ρωμαίους 8:3, Φιλιππησίους 2:5–11).

Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τον όρο λόγος και αναφέρονταν στο «νου» κάποιου, στη «λογική» ή τη «σοφία». Ο Ιωάννης χρησιμοποίησε την ελληνική ιδέα για να επικοινωνήσει το γεγονός ότι ο Χριστός, το δεύτερο πρόσωπο της Τριάδας, είναι αυτή η έκφραση του Θεού στον κόσμο μας. Στην Παλαιά Διαθήκη, ο λόγος του Θεού έφερε το σύμπαν στην ύπαρξη (Ψαλμός 33:6) και σώζει τους ευρισκόμενους σε ανάγκη (Ψαλμός 107:20). Ο Ιωάννης, στο κεφάλαιο 1 του ευαγγελίου του, απευθύνεται και στους Ιουδαίους και στους εθνικούς για να δεχθούν τον αιώνιο Χριστό.

Ο Χριστός είπε μια παραβολή στον Λουκά 20:9–16 για να εξηγήσει το γιατί ο Λόγος έπρεπε να γίνει σάρκα. «Κάποιος άνθρωπος φύτεψε έναν αμπελώνα και τον μίσθωσε σε γεωργούς και αποδήμησε για πολύ καιρό. Και κατά τον καιρό των καρπών έστειλε στους γεωργούς έναν δούλο για να του δώσουν από τον καρπό του αμπελώνα· οι γεωργοί, όμως, αφού τον έδειραν τον εξαπέστειλαν αδειανό. Έστειλε και πάλι έναν άλλον δούλο· πλην, αυτοί, αφού έδειραν και εκείνον και τον ατίμασαν, τον εξαπέστειλαν αδειανό. Και έστειλε ξανά έναν τρίτο· εκείνοι, όμως, αφού πλήγωσαν κι αυτόν, τον έδιωξαν.

Και ο κύριος του αμπελώνα είπε: Τι να κάνω; Ας στείλω τον αγαπητό μου γιο· ίσως, αφού τον δουν οι γεωργοί, θα ντραπούν. Όμως, όταν οι γεωργοί τον είδαν, συλλογίζονταν μέσα τους, λέγοντας: Αυτός είναι ο κληρονόμος· ελάτε, ας τον φονεύσουμε, για να γίνει δική μας η κληρονομιά. Και αφού τον έβγαλαν έξω από τον αμπελώνα, τον φόνευσαν. Τι θα τους κάνει, λοιπόν, ο κύριος του αμπελώνα; Θα 'ρθει και θα εξοντώσει αυτούς τους γεωργούς, και θα δώσει τον αμπελώνα σε άλλους.»

Στην παραβολή αυτή, ο Χριστός υπενθύμισε στους Ιουδαίους ηγέτες ότι είχαν απορρίψει τους προφήτες και τώρα απέρριπταν τον Υιό. Ο Λόγος του Θεού, επρόκειτο τώρα να προσφερθεί για τον καθένα, και όχι μόνο για τους Ιουδαίους (Ιωάννης 10:16, Γαλάτας 2:28, Κολοσσαείς 3:11).

Ο Λόγος έγινε άνθρωπος κι έτσι έχουμε Αρχιερέα που είναι ικανός να συμπαθεί στις αδυναμίες μας, που πειράστηκε με κάθε τρόπο, όπως συμβαίνει σ' εμάς –αλλά που δεν αμάρτησε (Εβραίους 4:15).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι ο Λόγος έγινε σάρκα; (Ιωάννης 1:14);
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries