Ερώτηση
Ποιοι ήταν οι Σουμέριοι;
Απάντηση
Οι Σουμέριοι ήταν ένας αρχαίος λαός που κατοικούσε στη Σουμερία, δηλαδή στη νότια περιοχή της Μεσοποταμίας, που σήμερα είναι το νότιο Ιράκ. Δεν είναι σαφές πότε έφτασαν οι πρώτοι άποικοι της περιοχής, αλλά ήταν ένας μη σημιτικός λαός που οι ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προήλθε από τον πολιτισμό της Σαμάρα στη βόρεια Μεσοποταμία ή την Ασσυρία. Οι Σουμέριοι δημιούργησαν πολλές πόλεις-κράτη στη νότια Μεσοποταμία και ο πολιτισμός τους άνθισε εκεί μέχρι το 1700 π.Χ. περίπου, όταν η Βαβυλωνία υπέταξε τους Σουμέριους και πήρε τον έλεγχο της περιοχής κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Χαμουραμπί, του τελευταίου Σουμέριου βασιλιά.
Στους Σουμέριους αποδίδεται η δημιουργία μιας από τις πρώτες μορφές γραφής, της σφηνοειδούς γραφής, η οποία αποτελείται από μια σειρά σφηνοειδών σημάτων που σκαλίζονται στον πηλό με γραφίδα. Το περίφημο Έπος του Γιλγαμές ήταν γραμμένο σε σφηνοειδή γραφή και χρειάστηκε πολύς χρόνος στους αρχαιολόγους για να το αποκρυπτογραφήσουν. Μόλις το μετέφρασαν, διαπίστωσαν ότι το Έπος του Γιλγαμές ήταν μια ηρωική ιστορία για έναν Σουμέριο βασιλιά. Το χειρόγραφο περιγράφει τις τολμηρές περιπέτειες του Γιλγαμές και του Ενκιντού, ενός άγριου άνδρα που αρχικά δημιουργήθηκε από τους θεούς για να πολεμήσει εναντίον του Γιλγαμές, αλλά που γίνεται φίλος του και πολεμά στο πλευρό του. Το έπος περιέχει επίσης μια συναρπαστική αφήγηση ενός μεγάλου κατακλυσμού με πολλές ομοιότητες με τη διήγηση της Γένεσης.
Οι Σουμέριοι ήταν επίσης οι οικοδόμοι της πόλης-κράτους Ουρ και του Ζιγκουράτ της Ουρ, ενός εντυπωσιακού οικοδομήματος που χτίστηκε για τη λατρεία της θεότητας της σελήνης των Σουμερίων, της Νάννα. Η Αρχαιολογία δείχνει ότι οι Σουμέριοι ήταν ισχυροί πολεμιστές, ικανοί στη γεωργία, την αρχιτεκτονική και τη λογοτεχνία.
Οι Σουμέριοι καλλιεργούσαν την εύφορη γη δίπλα στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη, και οι ιστορικοί έχουν κατατάξει τους Σουμέριους ακόμη και στους "πρωτοευφράτες". Ο Τίγρης και ο Ευφράτης είναι δύο από τους τέσσερις ποταμούς που αναφέρονται στη Γένεση 2:14 και που έρεαν από τον Κήπο της Εδέμ. Σήμερα, οι ποταμοί αυτοί εξακολουθούν να έχουν μια κοινή πηγή, στα βουνά της Τουρκίας, από την οποία ρέουν μέσω της Συρίας και του Ιράκ. Η περιοχή αυτή έγινε αργότερα γνωστή ως "Γόνιμη Ημισέληνος" και "κοιτίδα του πολιτισμού", επειδή εκεί άνθισε η γεωργία και οι λαοί της περιοχής ανέπτυξαν το γυαλί, τον τροχό και τις τεχνικές άρδευσης.
Οι Σουμέριοι έχουν σχέση με τη βιβλική ιστορία. Στη Βίβλο, η Ουρ αναφέρεται ως η πατρίδα του Άβραμ ή Αβραάμ, ο οποίος έγινε ο πρώτος Εβραίος πατριάρχης και αργότερα ο πνευματικός πατέρας όλων εκείνων που θα πίστευαν στον Κύριο (Γένεση 17:5, Πράξεις 3:25, Ρωμαίους 4:12, 16). Η Αγία Γραφή μας λέει ότι ο Άβραμ ήταν απόγονος του Σημ (Γένεση 11:10-26), άρα ήταν Σημίτης που ζούσε στη Σουμερία ή στη νότια Μεσοποταμία, όταν ο Κύριος του μίλησε και του είπε να εγκαταλείψει την οικογένειά του και τη γη των πατέρων του και να πάει σε μια νέα γη (Γένεση 12:1). Με πίστη (Εβραίους 11:8-9), ο Άβραμ πήρε τη γυναίκα του, τη Σάρα, τον ανιψιό του Λωτ και όλα τα υπάρχοντά τους και εγκατέλειψαν τη γη τους και ταξίδεψαν στη Χαναάν, που είναι ο σημερινός Λίβανος και το Ισραήλ. Πολλοί μελετητές θεωρούν επίσης ότι οι αναφορές της Βίβλου στη "Σεναάρ" στα εδάφια Γένεση 10:10 και 11:2 εννοούν τη Σουμέρ.
English
Ποιοι ήταν οι Σουμέριοι;