settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο πνευματισμός;

Απάντηση


(Σημείωση του μεταφραστή: Το άρθρο στην αγγλική γλώσσα χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς όρους, τους Spiritism και Spiritualism, που και οι δύο μεταφράζονται στην ελληνική γλώσσα ως Πνευματισμός. Για τον λόγο αυτόν σε κάθε αναφορά τού όρου θα προστίθεται σε παρένθεση η αναφερόμενη αγγλική λέξη). Ο Πνευματισμός (Spiritism), όπως ορίζεται από τον ιδρυτή της Αλλέν Καρντέκ, είναι «η επιστήμη που είναι αφοσιωμένη στην σχέση μεταξύ ασώματων υπάρξεων και ανθρώπων». Ο Καρντέκ ήταν ένας Γάλλος εκπαιδευτικός τού οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Hippolyte Leon Denizard Rivail. Ο Καρντέκ κωδικοποίησε το Καρντέκιο Πνευματιστικό Δόγμα, σκοπός του οποίου ήταν η μελέτη τών πνευμάτων — η προέλευσή τους, η φύση τους, ο προορισμός τους και η σχέση τους με τον ασώματο κόσμο. Ο Πνευματισμός (Spiritism) έγινε μια δημοφιλής Κίνηση και σήμερα αντιπροσωπεύεται σε 35 χώρες. Ο Καρντέκ έγραψε και Το Βιβλίο των Πνευμάτων στην προσπάθειά του να δείξει πώς ο Πνευματισμός (Spiritism) διαφέρει από τον Πνευματισμό (spiritualism).

Η κύρια ιδέα τού Πνευματισμού (Spiritism) είναι ότι τα αθάνατα πνεύματα ταξιδεύουν από το ένα σώμα στο άλλο αρκετές φορές προκειμένου να βελτιωθούν ηθικά και διανοητικά. Ενώ η ιδέα αυτή ακούγεται παρόμοια με την μετενσάρκωση, διαφέρει καθότι στον Πνευματισμό (Spiritism), τα πνεύματα δεν μπορούν να επιστρέψουν ως ζώα ή με κάποια κατώτερη μορφή ζωής. Η αποδημία των πνευμάτων γίνεται πάντοτε προς τα εμπρός, και τα πνεύματα κατοικούν πάντοτε σε ανθρώπινα σώματα. Οι Πνευματιστές πιστεύουν ότι αυτό εξηγεί τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων στην ιδιοσυγκρασία και την διανόηση. Ο Πνευματισμός (Spiritism) ακόμη ισχυρίζεται πως άυλα πνεύματα μπορούν να έχουν αγαθοεργά ή κακοποιά αποτελέσματα στους ζώντες, και ότι οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με τα πνεύματα μέσω πνευματιστικών τελετών και διαμέσων. Ο Πνευματισμός (Spiritism) έγινε δημοφιλής τον 19ο αιώνα, όπως και ο μοντερνισμός, και είναι συμβατός με αυτήν την φιλοσοφία σε πολλά σημεία, το πλέον αξιοσημείωτο είναι η πεποίθηση ότι ο άνθρωπος μπορεί να βελτιώνεται συνεχώς μέσω της λογικής σκέψης. Ο συγγραφέας Sir Arthur Conan Doyle και η γυναίκα του ήταν φημισμένοι πνευματιστές.

Ο Πνευματισμός (Spiritism) δεν αποτελεί θρησκεία αλλά μάλλον φιλοσοφία και «τρόπος ζωής», σύμφωνα με τους πνευματιστές. Δεν υπάρχουν διάκονοι, και οι συναντήσεις τής ομάδας έχουν ως περιεχόμενο την ανταλλαγή ιδεών σχετικά με τα πνεύματα, το πώς μπορούν ή δεν μπορούν να μετακινούνται στον κόσμο, τα αποτελέσματα αυτών των μετακινήσεων, κ.λπ. Οι πνευματιστές εκτιμούν περισσότερο την επιστημονική έρευνα παρά την λατρεία ή την τήρηση κανόνων, αν και επιβεβαιώνουν πως επιδιώκουν να ζουν ηθική ζωή και αναπτύσσουν την λογική τους σκέψη.

Η Αγία Γραφή απαγορεύει ξεκάθαρα τον Πνευματισμό (Spiritism). Ο λαός τού Θεού δεν πρέπει να δείχνει ενδιαφέρον για επικοινωνία με τα πνεύματα. Οι πνευματιστικές τελετές και η νεκρομαντεία αποτελούν αποκρυφιστικές δραστηριότητες που απαγορεύονται από τον Θεό (Λευιτικό 19:31, 20:6, Γαλάτας 5:20, Β΄ Χρονικών 33:6). Το γεγονός ότι ο Πνευματισμός (Spiritism) θέτει τον αποκρυφισμό υπό τον μανδύα της «επιστήμης» δεν κάνει καμία διαφορά. Τα πνεύματα στα οποία ο Πνευματισμός (Spiritism) αναφέρεται δεν είναι ανθρώπινα· η Αγία Γραφή λέει ότι τα πνεύματα τών ανθρώπων θα υπόκεινται σε κρίση μετά θάνατον (Εβραίους 9:27), και δεν υπάρχει κάτι στις Γραφές που να δείχνει ότι τα πνεύματα επιστρέφουν στον τόπο τών ζώντων για κάποιο λόγο ή με κάποια μορφή. Γνωρίζουμε ότι ο Σατανάς είναι ψεύτης (Ιωάννης 8:44). Το λογικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις Γραφές είναι ότι οιαδήποτε επικοινωνία έχουν οι πνευματιστές με τις «ψυχές των αποθανόντων» πρόκειται πραγματικά για επικοινωνία με δαιμόνια που εμφανίζονται μεταμφιεσμένα (Αποκάλυψη 12:9). Ο Πνευματισμός (Spiritism) δεν είναι συμβατός με την Αγία Γραφή και είναι πνευματικά επικίνδυνος. «Εγκρατευθείτε, αγρυπνήστε, επειδή ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει σαν ωρυόμενο λιοντάρι ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο πνευματισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries