settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια ήταν η αμαρτία τών Σοδόμων και των Γομόρρων;

Απάντηση


Η βιβλική αφήγηση τών Σοδόμων και των Γομόρρων καταγράφεται στο βιβλίο τής Γένεσης, στα κεφάλαια 18-19. Το 18ο κεφάλαιο τής Γένεσης αφηγείται πως ο Κύριος και δύο άγγελοι συνάντησαν τον Αβραάμ για να συνομιλήσουν. Ο Κύριος έκανε γνωστό στον Αβραάμ ότι «η κραυγή τών Σοδόμων και των Γομόρρων πλήθυνε και η αμαρτία τους είναι υπερβολικά βαριά» (Γένεση 18:20). Τα εδάφια 22-33 αφηγούνται το πώς ο Αβραάμ ικέτευε τον Θεό να κάνει έλεος στα Σόδομα και στα Γόμορρα χάριν τού ανιψιού του Λωτ και της οικογένειάς του που ζούσε στα Σόδομα.

Το 19ο κεφάλαιο της Γένεσης αναφέρεται σε δύο αγγέλους μεταμφιεσμένους σε ανθρώπους, που επισκέφτηκαν τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Ο Λωτ συνάντησε τους αγγέλους στην πλατεία και τους πίεσε να μείνουν στο σπίτι του. Οι άγγελοι δέχθηκαν. Η Γραφή μάς πληροφορεί στο σημείο αυτό πως «Πριν όμως κοιμηθούν, οι άντρες των Σοδόμων περικύκλωσαν από παντού το σπίτι. Ηταν εκεί όλος ο αντρικός πληθυσμός της πόλης, νέοι και γέροι. Φώναζαν στον Λωτ και του έλεγαν: «Πού είναι εκείνοι οι άνθρωποι που ήρθαν σπίτι σου απόψε; Φέρ’ τους μας έξω να συνευρεθούμε μαζί τους!» (Γένεση 19:4-5, μτφ. Β.Ε.). Οι άγγελοι προχώρησαν στο να τυφλώσουν όλους τους άνδρες τών Σοδόμων και των Γομόρρων και πίεζαν τον Λωτ και την οικογένειά του να φύγει από τις πόλεις για να γλυτώσει την κρίση τού Θεού που επρόκειτο να ξεσπάσει. Ο Λωτ και η οικογένειά του εγκατέλειψαν την πόλη, και «Τότε ο Κύριος άφησε να βρέξει θειάφι και φωτιά στα Σόδομα και στα Γόμορρα εκ μέρους τού Κυρίου, από τον Ουρανό. Οι πόλεις εκείνες και οι κάτοικοί τους καθώς και όλη η γύρω περιοχή και η βλάστησή της καταστράφηκαν.» (Γένεση 19:24-25).

Στο φως τής περικοπής αυτής, η πλέον συνήθης απάντηση στο ερώτημα «ποια ήταν η αμαρτία τών Σοδόμων και των Γομόρρων;», είναι η ομοφυλοφιλία. Ετσι συνέβη και ο όρος «σοδομισμός» έφτασε ν’ αναφέρεται στο πρωκτικό σεξ μεταξύ δύο ανδρών, είτε αυτό γίνεται συναινετικά είτε δια της βίας. Είναι βέβαιο πως η ομοφυλοφιλία αποτελεί μέρος τής αιτίας που ο Θεός κατέστρεψε τις δύο πόλεις. Οι άνδρες τών Σοδόμων και των Γομόρρων ήθελαν να βιάσουν ομαδικά τους δύο αγγέλους (που είχαν εμφανιστεί σαν άνθρωποι). Την ίδια στιγμή όμως δεν είναι βιβλικό να πούμε ότι η ομοφυλοφιλία ήταν ο αποκλειστικός λόγος που ο Θεός κατέστρεψε τα Σόδομα και τα Γόμορρα. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι πόλεις των Σοδόμων και των Γομόρρων δεν ήταν αποκλειστικές σε σχέση με τις αμαρτίες που εντρυφούσαν.

Στον Ιεζεκιήλ 16:49-50 ο Θεός λέει, «Δες, αυτή ήταν η ανομία τής αδελφής σου, των Σοδόμων, υπερηφάνεια, περίσσεια από ψωμί, και αφθονία τρυφηλότητας, της ίδιας και των θυγατέρων της· όμως, τον φτωχό κι αυτόν που είχε ανάγκη δεν τον βοηθούσε· και υψώνονταν, και έπρατταν βδελυρά πράγματα μπροστά μου· γι’ αυτό, καθώς τα είδα αυτά, τις αφάνισα.» Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται «βδελυρά» αναφέρεται σε κάτι που είναι ηθικώς σιχαμερό, και είναι η ίδια ακριβώς λέξη που χρησιμοποιείται στο Λευιτικό 18:22 που αναφέρεται στην ομοφυλοφιλία ως «βδέλυγμα». Παρομοίως στην επιστολή τού Ιούδα, εδάφιο 7, διαβάζουμε, «… όπως τα Σόδομα και τα Γόμορρα, και οι ολόγυρα απ’ αυτές πόλεις, που κατά τον ίδιο τρόπο μ’ αυτούς παραδόθηκαν στην πορνεία, και ακολούθησαν πίσω από άλλη σάρκα, αποτελούν μπροστά μας παράδειγμα, που πρόκειται να τιμωρηθούν με την αιώνια φωτιά.». Ετσι, ενώ η ομοφυλοφιλία δεν ήταν η μόνη αμαρτία στην οποία είχαν παραδοθεί οι πόλεις τών Σοδόμων και των Γομόρρων, φαίνεται πραγματικά πως αποτέλεσε την κύρια αιτία για την καταστροφή τους.

Εκείνοι που προσπαθούν να βρουν φτηνές δικαιολογίες για τις βιβλικές αποδοκιμασίες τής ομοφυλοφιλίας, ισχυρίζονται ότι η αμαρτία τών Σοδόμων και των Γομόρρων ήταν η έλλειψη φιλοξενίας. Είναι σίγουρο ότι οι άνδρες τών Σοδόμων και των Γομόρρων ήταν αφιλόξενοι. Δεν υπάρχει κάτι περισσότερο αφιλόξενο από έναν ομαδικό ομοφυλοφιλικό βιασμό. Αλλά το να πεις ότι ο Θεός κατέστρεψε τελείως δύο πόλεις και όλους τους κατοίκους της γιατί ήταν αφιλόξενοι, είναι ξεκάθαρο πως δεν αντιλαμβάνεσαι το νόημα. Ενώ οι άνθρωποι τών Σοδόμων και των Γομόρρων ήσαν ένοχοι για πολλές άλλες τρομερές αμαρτίες, η ομοφυλοφιλία ήταν η αιτία που ο Θεός έβρεξε θειάφι πάνω στις πόλεις, καταστρέφοντάς τες ολοσχερώς μαζί με τους κατοίκους τους. Μέχρι σήμερα, η τοποθεσία όπου βρίσκονταν τα Σόδομα και τα Γόμορρα παραμένει μια έρημη, άγονη γη. Οι πόλεις αυτές αποτελούν ένα δυνατό παράδειγμα του πώς γενικώς αισθάνεται ο Θεός για την αμαρτία, και ιδιαιτέρως για την ομοφυλοφιλία.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια ήταν η αμαρτία τών Σοδόμων και των Γομόρρων;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries