settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι συνέβη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών;

Απάντηση


Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών, που ονομάζεται επίσης Πόλεμος του Ιουνίου ή Τρίτος Αραβοϊσραηλινός Πόλεμος, ήταν μια διεθνής σύγκρουση που έλαβε χώρα τον Ιούνιο του 1967. Αυτή η σειρά μαχών έφερε το Ισραήλ αντιμέτωπο με διάφορα αραβικά έθνη, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Συρία, το Ιράκ και ο Λίβανος. Τα ισλαμικά έθνη έλαβαν ποικίλη υποστήριξη από άλλα έθνη στον αγώνα τους κατά του Ισραήλ. Ενώ το Ισραήλ ξεκίνησε στρατιωτική δράση πλήρους κλίμακας, οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν ότι οι Ισραηλινοί ενήργησαν σε νόμιμη αυτοάμυνα. Τεχνικά, το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο με μια αιφνιδιαστική αεροπορική επιδρομή εναντίον της Αιγύπτου στις 5 Ιουνίου 1967 και δέχθηκε αντεπίθεση από έθνη όπως η Συρία και η Ιορδανία. Μέχρι τις 10 Ιουνίου, το Ισραήλ είχε καταλάβει εκτεταμένα εδάφη από τους εχθρούς του και υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός.

Πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, τα γειτονικά αραβικά έθνη κάλεσαν ανοιχτά για την καταστροφή του Ισραήλ. Δεν επρόκειτο για παρεξηγημένα σχόλια. Δύο χρόνια πριν από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών, ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσαρ ορκίστηκε να επιδιώξει την πλήρη εξάλειψη του Ισραήλ, λέγοντας: "Δεν θα εισέλθουμε στην Παλαιστίνη με το έδαφός της καλυμμένο με άμμο, θα εισέλθουμε με το έδαφός της ποτισμένο με αίμα". Πολλά από τα ισλαμικά κράτη επέτρεψαν επίσης επιδρομές τύπου αντάρτικου στα εβραϊκά εδάφη. Η ένταση σχετικά με αυτά τα ζητήματα, καθώς και οι συνοριακές διαφορές, οδήγησαν σε αρκετές αψιμαχίες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και εκείνων των γειτονικών χωρών.

Τελικά, η Αίγυπτος δήλωσε την πρόθεσή της να εμποδίσει όλα τα ισραηλινά πλοία να χρησιμοποιούν τα Στενά του Τιράν, έναν από τους κύριους θαλάσσιους δρόμους του Ισραήλ. Το Ισραήλ είχε προηγουμένως προειδοποιήσει την Αίγυπτο ότι ένα τέτοιο μέτρο θα θεωρούνταν πράξη πολέμου. Η Αίγυπτος κήρυξε ούτως ή άλλως τα Στενά κλειστά για τα ισραηλινά πλοία. Άλλα αραβικά έθνη συμμάχησαν γρήγορα με την Αίγυπτο, δηλώνοντας την πρόθεσή τους να πολεμήσουν κατά του Ισραήλ. Στη συνέχεια, η Αίγυπτος έδιωξε τους ειρηνευτές του ΟΗΕ από την κοντινή χερσόνησο του Σινά, επιτρέποντας στην Αίγυπτο να θέσει σε ισχύ τον αποκλεισμό της.

Το Ισραήλ απάντησε αρκετές ημέρες αργότερα με μια αεροπορική επιδρομή που αιφνιδίασε εντελώς την Αίγυπτο. Χρησιμοποιώντας τεχνικές γρήγορου επανεξοπλισμού και εξαιρετική πειθαρχία, τα ισραηλινά αεροσκάφη εξολόθρευσαν σχεδόν ολόκληρη την αιγυπτιακή αεροπορία. Αυτό έδωσε στο Ισραήλ ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα στην υπόλοιπη σύγκρουση. Στη συνέχεια το Ισραήλ μετέφερε χερσαία στρατεύματα στη χερσόνησο του Σινά, αλλά βρέθηκε να δέχεται αντεπίθεση σε άλλα μέτωπα. Η Συρία και η Ιορδανία κατεύθυναν πυρά πυροβολικού σε πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και στρατιωτική δράση στην Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ συνέχισε τη μάχη σε αυτά τα τρία ξεχωριστά μέτωπα μέχρι να υπογραφεί τελικά κατάπαυση του πυρός την έκτη ημέρα του πολέμου. Ολόκληρη η σύγκρουση ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος μια πανωλεθρία υπέρ των Ισραηλινών. Το έδαφος του Ισραήλ σχεδόν τριπλασιάστηκε ως αποτέλεσμα του πολέμου. Οι απώλειες από την ισραηλινή πλευρά ήταν λιγότερες από το 10% εκείνων που υπέστησαν συνδυαστικά οι αντίπαλοί τους. Η νίκη ήταν τόσο συντριπτική που πολλά αραβικά έθνη ισχυρίστηκαν αρχικά ότι το Ισραήλ είχε βοηθηθεί από δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών ή κάποιου άλλου συμμάχου αλλά δεν ήταν έτσι. Η επιτυχία του Ισραήλ στον Πόλεμο των Έξι Ημερών αποδίδεται συνήθως στην εξαιρετική στρατιωτική προετοιμασία και τακτική.

Ταυτόχρονα, πολλοί σχολιαστές σημειώνουν τη συγκριτική ευκολία με την οποία ένα μόνο, εξαιρετικά νεαρό έθνος, που πολεμούσε σε τρία μέτωπα, αποδεκάτισε τις συνδυασμένες δυνάμεις πολλών καθιερωμένων κρατών. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους, ορισμένοι βλέπουν τον πόλεμο των Έξι Ημερών ως παράδειγμα της προστασίας του Θεού προς τον εκλεκτό λαό Του (βλ. Γένεση 12:3). Οι ακριβείς λόγοι για τους οποίους έγινε ο πόλεμος και το αν ήταν δικαιολογημένος ή όχι, αποτελούν θέματα έντονης συζήτησης. Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν ότι το Ισραήλ ενήργησε δίνοντας απάντηση σε επιθετικές ενέργειες των αραβικών εθνών, ιδίως της Αιγύπτου, και ότι ο ίδιος ο πόλεμος ήταν μια μονόπλευρη νίκη για το Ισραήλ.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι συνέβη στον Πόλεμο των Έξι Ημερών;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries