settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η Σεκινά δόξα;

Απάντηση


Η λέξη σεκινά δεν αναφέρεται στην Αγία Γραφή αλλά η ιδέα υπάρχει ξεκάθαρα εκεί. Οι Ιουδαίοι ραβίνοι επινόησαν αυτήν την έξω-βιβλική έκφραση, μια μορφή εβραϊκής λέξης που κυριολεκτικά σημαίνει «οδήγησε στο να κατοικεί», που σημαίνει ότι επρόκειτο για θεία επίσκεψη τής παρουσίας Κυρίου τού Θεού στην γη. Η Σεκινά έγινε εμφανής για πρώτη φορά όταν οι Ισραηλίτες ξεκίνησαν από την Σοκχώθ κατά την φυγή τους από την Αίγυπτο. Εκεί ο Κύριος εμφανίστηκε σε στύλο νεφέλης την ημέρα και σε στύλο φωτιάς την νύχτα: «Και όταν αναχώρησαν από τη Σοκχώθ, στρατοπέδευσαν στην Εθάμ, προς τα άκρα τής ερήμου. Και ο Κύριος πορευόταν μπροστά απ’ αυτούς, την ημέρα σε στύλο νεφέλης, για να τους οδηγεί στον δρόμο· και τη νύχτα, σε στύλο φωτιάς, για να τους φέγγει· ώστε να οδοιπορούν ημέρα και νύχτα· δεν απομάκρυνε μπροστά από τον λαό τον στύλο τής νεφέλης την ημέρα ούτε τον στύλο τής φωτιάς τη νύχτα» (Έξοδος 13:20-22).

Ο Θεός μίλησε στον Μωυσή από τον στύλο τής νεφέλης στην Έξοδο 33, διαβεβαιώνοντάς τον ότι η παρουσία Του θα ήταν με τους Ισραηλίτες (εδάφιο 9). Το εδάφιο 11 λέει ότι ο Θεός μιλούσε μέσα από την νεφέλη στον Μωυσή «πρόσωπο προς πρόσωπο», αλλά όταν ο Μωυσής ζήτησε να δει την δόξα τού Θεού, ο Θεός τού είπε, «Δεν μπορείς να δεις το πρόσωπό μου· επειδή άνθρωπος δεν θα με δει και θα ζήσει» (εδάφιο 20). Έτσι, είναι προφανές πως η ορατή φανέρωση τής δόξας τού Θεού κατά κάποιο τρόπο σίγασε. Όταν ο Μωυσής ζήτησε να δει την δόξα τού Θεού, ο Θεός έκρυψε τον Μωυσή στη σχισμή τού βράχου, τον σκέπασε με το χέρι Του και πέρασε. Πήρε κατόπιν το χέρι Του και ο Μωυσής είδε μόνον τα νώτα Του. Αυτό φαίνεται να δείχνει ότι η δόξα τού Θεού είναι τόσο υπέροχη και πανίσχυρη ώστε ο άνθρωπος δεν μπορεί να την αντικρύσει στην πληρότητά της.  

Η ορατή φανέρωση τής παρουσίας τού Θεού ήταν αντιληπτή όχι μόνον από τους Ισραηλίτες αλλά και από τους Αιγυπτίους: «Και κατά την πρωινή φυλακή, ο Κύριος κοίταξε από επάνω από τον στύλο τής φωτιάς και της νεφέλης προς τον στρατό τών Αιγυπτίων, και συντάραξε τον στρατό τών Αιγυπτίων· και έβγαλε τους τροχούς τών αμαξών τους, ώστε σέρνονταν με δυσκολία· και οι Αιγύπτιοι είπαν: Ας φύγουμε μπροστά από τον Ισραήλ, επειδή ο Κύριος πολεμάει τους Αιγυπτίους για χάρη τους» (Έξοδος 14:24-25). Η παρουσία, μόλις, της σεκινά δόξας τού Θεού ήταν αρκετή να πείσει τους εχθρούς Του πως ο Θεός δεν ήταν κάποιος στον οποίο μπορούσαν να αντισταθούν.

Στην Καινή Διαθήκη, ο Ιησούς Χριστός είναι ο τόπος κατοικίας τής δόξας τού Θεού. Το Κολοσσαείς 2:9 μας λέει ότι «μέσα σ’ αυτόν κατοικεί ολόκληρο το πλήρωμα τής θεότητας σωματικά», οδηγώντας τον Ιησού να αναφωνήσει στον Φίλιππο, «Όποιος είδε εμένα, είδε τον Πατέρα» (Ιωάννης 14:9). Εν Χριστώ, βλέπουμε την ορατή φανέρωση τού ίδιου τού Θεού στο δεύτερο πρόσωπο τής Τριάδας. Αν και η δόξα Του ήταν, επίσης, καλυμμένη, ο Ιησούς είναι μολαταύτα η παρουσία τού Θεού στην γη. Όπως η θεία παρουσία κατοικούσε σε μια σχετικά απλή σκηνή, που αποκαλείτο «Σκηνή τού Μαρτυρίου», πριν οικοδομηθεί ο Ναός στην Ιερουσαλήμ, έτσι η θεία παρουσία κατοικούσε στον σχετικά απλό άνθρωπο που ονομαζόταν Ιησούς. «… δεν έχει είδος ούτε κάλλος· και τον είδαμε, και δεν είχε ωραιότητα, ώστε να τον επιθυμούμε» (Ησαΐας 53:2). Αλλά όταν φτάσουμε στον Ουρανό, θα δούμε και τον Γιο και τον Πατέρα σε όλη τους την δόξα, και η σεκινά δεν θα είναι πλέον καλυμμένη (Α΄ Ιωάννου 3:2).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η Σεκινά δόξα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries