settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι είναι οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας και τι πιστεύουν;

Απάντηση


Οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας αποτελούν αίρεση του χριστιανισμού που πιστεύουν μεταξύ άλλων ότι οι λατρευτικές συναθροίσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται την «έβδομη ημέρα» (το Σάββατο) αντί την Κυριακή. Φαίνεται να υπάρχουν διαφορετικοί «βαθμοί» Αντβεντιστών Εβδόμης Ημέρας. Κάποιοι από αυτούς ταυτίζονται με τους ορθόφρονες χριστιανούς εκτός από την τήρηση τού Σαββάτου. Άλλοι όμως προχωρούν αρκετά μακριά σε αποκλίνουσα διδασκαλία.

Οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας έχουν τις ρίζες τους στον Αντβεντισμό, μία Κίνηση του 19ου αιώνα που προσδοκούσε άμεσα την Παρουσία (Έλευση) τού Ιησού Χριστού. Οι Αντβεντιστές αποκαλούντο επίσης Μιλλερίτες διότι η ομάδα τους ιδρύθηκε από τον Γουίλιαμ Μίλλερ, έναν ψευδοπροφήτη που προέλεγε ότι ο Ιησούς θα επέστρεφε είτε το 1843 είτε το 1844. Όταν η πρόβλεψη τού Μίλλερ για την Δεύτερη Έλευση τού Χριστού απέτυχε να εκπληρωθεί, οι Μιλλερίτες διαλύθηκαν απογοητευμένοι· το γεγονός αυτό έγινε γνωστό ως «η Μεγάλη Απογοήτευση». Αλλά τότε, ένα ζευγάρι που ακολουθούσε τον Μίλλερ ισχυρίστηκε πως έβλεπε οράματα που δικαιολογούσαν την αποτυχημένη προφητεία. Αντί να έρθει στην Γη, ο Ιησούς είχε εισέλθει στον Ουράνιο Ναό — έτσι ο Μίλλερ είχε δίκιο τελικά, είπαν, μόνον που η προφητεία του εκπληρώθηκε πνευματικά και όχι φυσικά. Μία από τις προφήτισσες που συγκάλυπταν τον Μίλλερ ήταν η 17χρονη Ellen G. Harmon, η οποία είδε τα πρώτα από τα 2.000 λεγόμενα οράματα σε μια συνάθροιση προσευχής, αμέσως μετά που ο Μίλλερ έπεσε σε δυσμένεια. Η Ellen με τα οράματά της έγινε φάρος ελπίδας για τους απογοητευμένους Μιλλερίτες. Ένωσε τους διχασμένους Αντβεντιστές κι έγινε ο πνευματικός οδηγός τους για μια νέα θρησκευτική ομάδα.

Το 1846 η Ellen παντρεύτηκε τον James White, έναν Αντβεντιστή κήρυκα. Πείστηκαν γρήγορα ότι η τήρηση τού Σαββάτου αφορούσε όλους τους χριστιανούς. Το 1847 η Ellen G. White είδε ένα άλλο όραμα — αυτό επιβεβαίωνε την νέα της πεποίθηση ότι η τήρηση τού Σαββάτου έπρεπε ν’ αποτελεί κύριο δόγμα. Οι Αντβεντιστές υπό την επιρροή τής Ellen G. White έγιναν οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας. Τα πολλά οράματα τής Ellen G. White και τα κείμενά της —ήταν πολυγραφότατη— διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό το δόγμα τών Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας. Σήμερα, οι περισσότεροι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας εξακολουθούν να θεωρούν την Ellen White ως προφήτισσα τού Θεού, έστω και αν πολλές από τις προφητείες της απέτυχαν να επαληθευτούν. Είναι αλήθεια ότι οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας θεωρούν πως το Αποκάλυψη 19:10 («η μαρτυρία τού Ιησού είναι το πνεύμα τής προφητείας») αναφέρεται στα κείμενα τής Ellen G. White.

Το 1855, οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας εγκαταστάθηκαν στο Battle Creek του Michigan των Ηνωμένων Πολιτειών, και τον Μάιο του 1863 ενσωματώθηκε επισήμως το Γενικό Συνέδριο τών Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας. Τις επόμενες πέντε δεκαετίες η Ellen G. White έγραψε σχεδόν 10.000 σελίδες προφητικού περιεχομένου. Μεταξύ τών οραμάτων υπήρχε το δόγμα τής «Μεγάλης Διαμάχης», ένας συμπαντικός πόλεμος που μαίνεται μεταξύ τού Ιησού και των αγγελικών Του στρατευμάτων και από την άλλη πλευρά του Σατανά και των δικών του στρατευμάτων. Άλλα οράματα αφορούσαν υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τις οποίες η κυρία White αποκαλούσε «το ευαγγέλιο τής υγείας» (Μαρτυρίες για την Εκκλησία, τόμος 6, σ. 327). Οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας θέτουν περιορισμούς στην κατανάλωση κρέατος, ή «σάρκινης τροφής», όπως την αποκαλούν. Η «σάρκινη τροφή είναι επιβλαβής για την υγεία, και οτιδήποτε επηρεάζει το σώμα έχει ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα στον νου και την ψυχή» (Η Διακονία της Θεραπείας, κεφάλαιο 24: «Η σάρκα ως Τροφή», σ. 316). Δεν αποτελεί έκπληξη πως μετά την απαίτηση τήρησης τού Σαββάτου, οι Αντβεντιστές άρχισαν να προσθέτουν άλλα στοιχεία νομικισμού στο πιστεύω τους.

Είναι ενδιαφέρον πως τα δημητριακά Kellogg’s αποτελούν μια δημιουργία τών Αντβεντιστών: ο John Harvey Kellogg ήταν ένας γιατρός Αντβεντιστής της Εβδόμης Ημέρας στο Battle Creek ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια «υγιεινή» εναλλακτική απέναντι στα «ανθυγιεινά» πρωινά γεύματα που περιείχαν κρέας. Εν τω μεταξύ η κυρία White συνέχισε να έχει οράματα και άρχισε να διδάσκει τα ανορθόδοξα δόγματα τού ύπνου της ψυχής και της εκμηδένισης (το οποίο αντικρούει το Ματθαίος 25:46).

Άλλα προβληματικά δόγματα τών Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας περιλαμβάνουν την διδασκαλία ότι ο Σατανάς είναι ο «αποδιοπομπαίος τράγος» και θα φέρει πάνω του τις αμαρτίες των πιστών (Η Μεγάλη Διαμάχη, σ. 422, 485) — αυτό είναι το αντίθετο αυτού που αναφέρει η Γραφή σχετικά με το ποιος πήρε τις αμαρτίες μας (Α΄ Πέτρου 2:24). Οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας ταυτίζουν τον Ιησού ως τον αρχάγγελο Μιχαήλ (Ιούδα 1:9, Clear Word Bible, έκδοση Review and Herald Publishing Association, 1994) — ένα δόγμα που αρνείται την αληθινή φύση τού Χριστού — και διδάσκει ότι ο Ιησούς εισήλθε στην δεύτερη φάση τού λυτρωτικού Του έργου τον Οκτώβριο του 1844, όπως προφήτευσε ο Hiram Edson. Και, φυσικά, η προαγωγή τής τήρησης τού Σαββάτου ως κύριου δόγματος αντιτίθεται στην διδασκαλία τών Γραφών πάνω σ’ αυτό το θέμα (δες Ρωμαίους 14:5).

Ο Αντβεντισμός της Εβδόμης Ημέρας συνιστά μια Κίνηση που παρουσιάζει ποικιλία και όλες οι ομάδες τών Αντβεντιστών τής Εβδόμης Ημέρας δεν κρατούν όλα τα δόγματα που αναφέρονται παραπάνω. Όλοι, όμως, οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας θα πρέπει να θεωρήσουν σοβαρά τα ακόλουθα: μια αναγνωρισμένη προφήτισσα τής εκκλησίας τους δίδαξε αποκλίνοντα δόγματα και η εκκλησία τους έχει τις ρίζες της στις ανεκπλήρωτες προφητείες τού Γουίλιαμ Μίλλερ.

Έτσι, πρέπει ένας χριστιανός να παρακολουθεί μια εκκλησία Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας; Σύμφωνα με το πάθος τών Αντβεντιστών ν’ αποδεχθούν εξωβιβλική αποκάλυψη και τα δογματικά ζητήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, ενθαρρύνουμε σθεναρά τους πιστούς να μην εμπλακούν στον Αντβεντισμό της Εβδόμης Ημέρας. Ναι, είναι δυνατό ένας υποστηρικτής τού Αντβεντισμού της Εβδόμης Ημέρας να είναι πιστός. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κίνδυνοι που μας προειδοποιούν να μην ενωθούμε με κάποια εκκλησία τών Αντβεντιστών της Εβδόμης Ημέρας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι είναι οι Αντβεντιστές της Εβδόμης Ημέρας και τι πιστεύουν;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries