settings icon
share icon
Ερώτηση

Πόση δύναμη κατέχει ο Σατανάς;

Απάντηση


Ο Σατανάς ήταν άγγελος που δημιουργήθηκε από τον Θεό και ο οποίος στράφηκε ενάντια στην εξουσία τού Θεού (Ησαΐας 14:13) και έγινε η κεφαλή ενός βασιλείου πονηρών πνευμάτων που αποκαλούνται δαιμόνια, οι «άγγελοι» του (Ματθαίος 25:41). Η δύναμή του, τόσο στην Ουράνια σφαίρα όσο και στη γη, είναι μεγάλη και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ενώ ο Σατανάς και οι δυνάμεις του είναι δύσκολοι εχθροί, ο Ιησούς Χριστός σύντριψε την δύναμη του και εκπλήρωσε την προφητεία που αναφέρεται στη Γένεση 3:15. Ο Χριστός κέρδισε την νίκη στον σταυρό (Ιωάννης 12:31). «Ο άρχοντας αυτού του κόσμου έχει τώρα κριθεί» (Ιωάννης 16:11), και ο Ιησούς μια μέρα θα καταστρέψει τελείως την δύναμη τού Σατανά και θα εξαγνίσει την Δημιουργία (Β΄ Πέτρου 3:10).

Η δύναμη τού Σατανά στο Ουράνιο πεδίο / πνευματικό κόσμο:

Η δύναμη τού Σατανά είναι φημισμένη στο πνευματικό βασίλειο (Ιούδα 1:9), όπου έχει περιορισμένη πρόσβαση στην παρουσία τού Θεού (Ιώβ 1:6). Το βιβλίο τού Ιώβ μάς πληροφορεί για την σχέση τού Θεού με τον Σατανά. Στον Ιώβ 1:6-12, ο Σατανάς στέκεται ενώπιον τού Θεού και αναφέρει ότι περιδιάβηκε τη γη (εδ. 7). Ο Θεός ρωτά τον Σατανά αν έβαλε στον νου του να κάνει κακό στον θεοσεβή Ιώβ, και ο Σατανάς αμέσως κατηγορεί τον Ιώβ για ανειλικρίνεια —αγαπάει τον Θεό μόνο για τις ευλογίες που Αυτός του δίνει. Λέει έτσι ο Σατανάς, «Απλωσε τώρα το χέρι σου και άγγιξε όλα όσα έχει, για να δεις αν δεν σε βλασφημήσει κατά πρόσωπο.» (εδ. 11). Ο Θεός δίνει στον Σατανά την άδεια να επιδράσει πάνω στην περιουσία και την οικογένεια τού Ιώβ αλλά όχι πάνω στον ίδιο, και ο Σατανάς φεύγει. Στο 2ο κεφάλαιο του βιβλίου τού Ιώβ, ο Σατανάς εμφανίζεται και πάλι στην παρουσία τού Θεού και λαμβάνει την άδεια να επηρεάσει την προσωπική υγεία τού Ιώβ. (Το υπόλοιπο τού βιβλίου αφορά την προοπτική που έχει ο Ιώβ και αποτελεί παράδειγμα τού πώς πρέπει ν’ αντιμετωπίζουμε τα παθήματα.)

Πρόκειται για μια σημαντική περικοπή διότι δείχνει την θέση τού Σατανά στο πνευματικό πεδίο. Μπορεί να στέκεται σ’ αυτήν την παρουσία τού Θεού κατηγορώντας τους ανθρώπους τού Θεού, και το Ιούδα 1:9 φανερώνει πως ακόμη και ο αρχάγγελος Μιχαήλ χρειάζεται την βοήθεια τού Κυρίου για να τον υπερνικήσει. Ο Σατανάς προφανώς περιορίζεται στο ξέσπασμα τής πλήρους οργής του· παραμένει ένα δημιούργημα τού Θεού με περιορισμένη δύναμη.

Η δύναμη του Σατανά στην γη:

Το 1ο κεφάλαιο του Ιώβ αποκαλύπτει ότι ο Σατανάς ενσαρκώνει κυριολεκτικά το κακό και προξενεί ευθέως ζημιά πάνω στη γη. Οι πλέον γνωστές και σημαντικές πράξεις του συνέβησαν στον Κήπο τής Εδέμ. Το 3ο κεφάλαιο της Γένεσης αναφέρει τον πειρασμό τού Σατανά προς την Εύα, την «μητέρα όλων των ζώντων» (εδ. 20), και την πρώτη αμαρτία που ακολούθησε. Η πράξη της αυτή, όπως και του Αδάμ, του άντρα της, έφεραν την αμαρτία μέσα στον κόσμο, και αποτελούν τον λόγο που το ανθρώπινο γένος χρειάζεται να λυτρωθεί από την αμαρτία για να ζήσει με τον Θεό.

Ο Ιησούς συνάντησε μια μέρα «μια γυναίκα που είχε πνεύμα ασθένειας δέκα οκτώ χρόνια, και ήταν κυρτωμένη, και δεν μπορούσε να σηκωθεί εντελώς όρθια» (Λουκάς 13:11). Ο Ιησούς αποδίδει την ασθένεια στον Σατανά, ο οποίος την είχε «δέσει» (εδάφιο 16). Η δύναμη τού Σατανά ήταν πραγματική αλλά ξεπεράστηκε εύκολα από τον Κύριό μας: «Και έβαλε επάνω της τα χέρια· κι αμέσως ανορθώθηκε και δόξαζε τον Θεό.» (εδάφιο 13). Το θαύμα τού Ιησού ήταν μια καθαρή φανέρωση τής εξουσίας Του πάνω στον Σατανά.

Από την στιγμή τής υποκίνησης τού κακού στη γη, ο Σατανάς αποκαλείται ο «άρχοντας», ο «θεός» αυτού του κόσμου (Ιωάννης 14:30· σύγκρινε με Ιωάννη 12:31, 16:11, Β΄ Κορινθίους 4:3-4, Εφεσίους 2:2, Κολοσσαείς 1:13). Είναι ο εχθρός τού Θεού και της αλήθειας (Ματθαίος 13:24-30, Β΄ Θεσσαλονικείς 2:9-12), και κάνει ό,τι μπορεί για να πειράζει τους ανθρώπους προσωπικά (Γένεση 3, Λουκάς 22:31, Α΄ Τιμόθεον 3:7) αλλά και μεγαλύτερα σύνολα ανθρώπων (Α΄ Θεσσαλονικείς 3:5, Αποκάλυψη 2:10). «Πλανάει ολόκληρη την οικουμένη.» (Αποκάλυψη 12:9). Το επιτυγχάνει αυτό χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, και μεταξύ αυτών είναι η υπερηφάνεια τού ανθρώπου (Α΄ Τιμόθεον 3:6, Α΄ Κορινθίους 4:6), η σύγχυση κατά την μετάδοση τής αλήθειας (Ματθαίος 13:18-22, 38-39), και η τοποθέτηση ψευδών πιστών μέσα στην εκκλησία (Α΄ Τιμόθεον 4:1-2, Β΄ Τιμόθεον 3:1-9, Αποκάλυψη 2:9; 3:9). Στον Ιωάννη 8:44, λέει ο Ιησούς πως ο Σατανάς «είναι ψεύτης και ο πατέρας αυτού του ψεύδους».

Ο Θεός επιτρέπει ακόμη στον Σατανά να ασκεί κάποια εξουσία πάνω στον κόσμο, που σημαίνει πως η δύναμή του δεν έχει ολοκληρωτικά σπάσει —παρεκτός μιας περιοχής: η δύναμη τού θανάτου. Το Εβραίους 2:14-15 λέει ότι ο Ιησούς ήρθε ως άνθρωπος να πεθάνει «για να καταργήσει διαμέσου τού θανάτου αυτόν που έχει το κράτος τού θανάτου, δηλαδή τον διάβολο», μια δύναμη που ο Σατανάς έχει στην διάθεσή του «από την αρχή» (Ιωάννης 8:44). Η σωτηρία που ο Ιησούς μάς προσφέρει μας έχει ελευθερώσει από τον στραγγαλισμό τού Σατανά. Ο θάνατος έχει χάσει το κεντρί του (Α΄ Κορινθίους 15:55).

Η δύναμη του Σατανά – το συμπέρασμα:

Η Αγία Γραφή λέει ότι «ολόκληρος ο κόσμος είναι στην κυριαρχία τού πονηρού» (Α΄ Ιωάννου 5:19), και πρέπει να «εγκρατευόμαστε και να αγρυπνούμε επειδή ο αντίδικός μας ο διάβολος περιτριγυρίζει σαν ωρυόμενο λιοντάρι, ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8). Παρ’ όλα αυτά, οι χριστιανοί έχουμε μεγάλη ελπίδα στον Ιησού Χριστό (Ιωάννης 16:33) και η πίστη μας σ’ Αυτόν (Α΄ Ιωάννη 5:4) έχει υπερνικήσει το κακό τού Σατανά. «Μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σε σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο.» (Α΄ Ιωάννου 4:4).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πόση δύναμη κατέχει ο Σατανάς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries