settings icon
share icon
Ερώτηση

Με ποια έννοια ο Διάβολος είναι θεός αυτού του κόσμου (Β΄ Κορινθίους 4:4);

Απάντηση


Η φράση «θεός αυτού του κόσμου» (ή «θεός αυτού του αιώνα») δείχνει ότι ο Διάβολος είναι αυτός που επηρεάζει περισσότερο τα ιδανικά, τις γνώμες, τους στόχους, τις ελπίδες και τις απόψεις των περισσοτέρων ανθρώπων. Η επιρροή του επίσης συμπεριλαμβάνει τις φιλοσοφίες του κόσμου, την εκπαίδευση και το εμπόριο. Οι σκέψεις, οι ιδέες, οι υποθέσεις και οι ψευδείς θρησκείες του κόσμου βρίσκονται κάτω από την εξουσία του κι έχουν προκύψει από τα ψέματα και τις απάτες του.

Ο Διάβολος αποκαλείται, επίσης, «ο άρχοντας της εξουσίας του αέρα» στην Εφεσίους 2:2. Είναι ο «άρχοντας αυτού του κόσμου» στον Ιωάννη 12:31. Αυτοί οι τίτλοι και πολλοί άλλοι εκφράζουν τις ικανότητες του Διαβόλου. Όταν λέμε, λ.χ. ότι ο Διάβολος είναι «ο άρχοντας της εξουσίας του αέρα», αυτό εκφράζει ότι με κάποιο τρόπο κυβερνάει τον κόσμο και τους ανθρώπους του.

Δεν σημαίνει όμως ότι ασκεί πλήρη εξουσία πάνω στον κόσμο· ο Θεός είναι ακόμη κυρίαρχος. Σίγουρα σημαίνει ότι ο Θεός, στην άπειρη σοφία Του, έχει επιτρέψει στον Διάβολο να λειτουργεί σ’ αυτόν τον κόσμο μέσα στα όρια που του έχει θέσει. Όταν λέει η Γραφή ότι ο Διάβολος έχει εξουσία πάνω στον κόσμο, πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Θεός τού έχει δώσει δικαιοδοσία, μόνο, επάνω στους απίστους. Οι πιστοί δεν ζουν πλέον υπό την εξουσία του Διαβόλου (Κολοσσαείς 1:13). Οι άπιστοι, από την άλλη πλευρά, είναι παγιδευμένοι από τον Διάβολο (Β΄ Τιμόθεον 2:26), βρίσκονται κάτω από την εξουσία του πονηρού (Α΄ Ιωάννου 5:19), και ζουν υποδουλωμένοι σ’ αυτόν (Εφεσίους 2:2).

Έτσι, όταν η Γραφή λέει ότι ο Διάβολος είναι «ο θεός αυτού του κόσμου» δεν λέει πως είναι η υπέρτατη εξουσία. Μεταφέρει την ιδέα ότι ο Διάβολος κυβερνάει τον άπιστο κόσμο μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. Στην Β΄ Κορινθίους 4:4, οι άπιστοι ακολουθούν το πρόγραμμα του Διαβόλου. «Ο θεός τούτου του κόσμου τύφλωσε τον νου, για να μη λάμψει επάνω σ’ αυτούς ο φωτισμός του ευαγγελίου τής δόξας τού Χριστού». Οι μεθοδείες του Διαβόλου συμπεριλαμβάνουν την προώθηση ψευδών φιλοσοφιών στον κόσμο –φιλοσοφίες που τυφλώνουν τους απίστους στην αλήθεια του ευαγγελίου. Οι φιλοσοφίες του Διαβόλου αποτελούν φρούρια στα οποία οι άνθρωποι είναι φυλακισμένοι και πρέπει ν’ ελευθερωθούν από τον Χριστό.

Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας ψευδούς φιλοσοφίας είναι η πίστη πως ο άνθρωπος μπορεί να κερδίσει την εύνοια του Θεού κάνοντας κάποια ή κάποιες πράξεις. Σε κάθε, σχεδόν, ψευδή θρησκεία, το να κερδίσεις την εύνοια του Θεού ή την αιώνια ζωή αποτελεί κυρίαρχο θέμα. Το να κερδίσεις την σωτηρία σου με τα έργα σου, όμως, έρχεται σε αντίθεση με τη βιβλική αποκάλυψη. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να εργαστεί ώστε να κερδίσει την εύνοια του Θεού· η αιώνια ζωή είναι δώρο και χαρίζεται (Εφεσίους 2:8-9). Και το δώρο αυτό προσφέρεται δια του Ιησού Χριστού και μόνον δι’ Αυτού (Ιωάννης 3:16, 14:6). Μπορείς να διερωτηθείς γιατί οι άνθρωποι δεν δέχονται απλά το δώρο της σωτηρίας (Ιωάννης 1:12). Η απάντηση είναι ότι ο Διάβολος –ο θεός αυτού κόσμου- έχει πειράξει τους ανθρώπους κι έχει καταφέρει να τον ακολουθούν στην υπερηφάνεια του. Ο Διάβολος θέτει το πρόγραμμα και ο άπιστος κόσμος ακολουθεί και συνεχίζει ν’ απατάται. Δεν είναι άξιο απορίας ότι οι Γραφές αποκαλούν τον Διάβολο ψεύτη (Ιωάννης 8:44).

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Με ποια έννοια ο Διάβολος είναι θεός αυτού του κόσμου (Β΄ Κορινθίους 4:4);
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries