settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς σκέφτηκε ο Σατανάς ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Θεό;

Απάντηση


Είναι δύσκολο να φανταστούμε πως μια ύπαρξη όπως ο Εωσφόρος (Σατανάς) θα μπορούσε να πιστεύει πως θα διεξάγει πόλεμο εναντίον του Θεού, πολύ δε λιγότερο, πως θα Τον νικήσει. Ακόμη και ο πλέον διεφθαρμένος νους είναι ικανός να αντιληφθεί πως ένα δημιούργημα δεν μπορεί να εναντιωθεί στον Δημιουργό. Κι όμως, ο Σατανάς επιδίωξε να εκθρονίσει τον Θεό και αγωνίζεται ως και σήμερα να αθετήσει την εξουσία τού Θεού, να ανατρέψει τα σχέδιά Του και να ταλαιπωρεί τον λαό Του.

Μέρος, ίσως, της απάντησης είναι ότι η υπερηφάνεια έχει τυφλώσει τον Σατανά ως προς την πραγματικότητα. Δύο περικοπές τής Παλαιάς Διαθήκης (Ησαΐας 14:12-15 και Ιεζεκιήλ 28:11-19) θίγουν το ζήτημα τής αρχικής θέσης τού Σατανά και τους λόγους απώλειας αυτής της θέσης. Αναφέρουν πως ήταν ένας ένδοξος άγγελος, ένα δημιούργημα τού Θεού που υπερηφανεύτηκε. Αποφάσισε να καταλάβει τον θρόνο τού Θεού. Ο Θεός, όμως, τον εκδίωξε από την θέση του.

Αποκαλύπτεται καθαρά η επιρροή τού Σατανά στις εγκόσμιες υποθέσεις (Ιωάννης 12:31). Ο Σατανάς είναι εξαιρετικά ευφυής. Με την ευφυΐα του εξαπάτησε τον Αδάμ και την Εύα και κατέλαβε την εξουσία τού κόσμου που ο Θεός τούς είχε αναθέσει (Γένεση 1:26, 3:1-7, Β΄ Κορινθίους 11:3). Η ευφυΐα του τον βοηθάει να πραγματοποιεί το δόλιο έργο του σχεδόν κατά βούληση, αν και η δύναμή του υπόκειται στους περιορισμούς τού Θεού (Ιώβ 1:12, Λουκάς 4:6, Β΄ Θεσσαλονικείς 2:7-8). Έχει επιτύχει συγκεκριμένες νίκες —αν και εντός των ορίων που του έχει θέσει ο Θεός— και ίσως οι νίκες αυτές τού επιτρέπουν να διατηρεί την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να νικήσει τον ίδιο τον Θεό.

Το αίτημα τού Σατανά να του δοθεί άδεια από τον Θεό για να θλίψει τον Ιώβ (Ιώβ 1:7-12), δείχνει ότι ο Θεός κρατάει τα ηνία τών δραστηριοτήτων τού Σατανά. Ο Θεός επιτρέπει στον Σατανά να θλίβει τους ανθρώπους Του (Λουκάς 13:16, Α΄ Θεσσαλονικείς 2:18, Εβραίους 2:14), αλλά ποτέ δεν του επιτρέπει να κερδίσει ολοκληρωτικά εναντίον τους (Ιωάννης 14:30-31, 16:33). Αποτελεί διαρκώς μέρος τής φιλοδοξίας τού Σατανά η παθιασμένη επιθυμία του να λατρεύεται από τους άλλους (Ματθαίος 4:8-9, Αποκάλυψη 13:4, 12). Ο Σατανάς είναι «ο πονηρός» (Ματθαίος 13:19, 38), ενώ ο Θεός είναι «ο άγιος» (Ησαΐας 1:4).

Ο Σατανάς στην φύση του είναι κακεντρεχής. Είναι ακούραστος στις προσπάθειές του να εναντιώνεται στον Θεό, στους ανθρώπους Του και στην αλήθεια Του (Ιώβ 1:7, 2:2, Ματθαίος 13:28). Αντιτίθεται πάντοτε στις καλύτερες ανθρώπινες προθέσεις (Α΄ Χρονικών 21:1, Ζαχαρίας 3:1-2). Διαμέσου τού ρόλου του να εισαγάγει την αμαρτία στο ανθρώπινο γένος (Γένεση 3), έχει κερδίσει την δύναμη τού θανάτου —μια δύναμη που ο Χριστός έχει υπερνικήσει δια της σταυρικής Του θυσίας και ανάστασης (Εβραίους 2:14-15). Ο Σατανάς πείραξε ευθέως τον Χριστό προσπαθώντας να Τον οδηγήσει σε συμβιβασμό, υποσχόμενος να Του δώσει κοσμική εξουσία και δύναμη (Λουκάς 4:5-8).

Παρά την αυταπάτη τού Σατανά πως θα μπορούσε να νικήσει τον Θεό, ο Σατανάς είναι προορισμένος να αποτύχει. Η τελική του ήττα προλέγεται στον Ιωάννη 12:31, Αποκάλυψη 12:9 και 20:10. Ο σταυρικός θάνατος τού Χριστού αποτελεί την βάση για την τελική ήττα τού Σατανά (Εβραίους 2:14-15, Α΄ Πέτρου 3:18, 22). Το γεγονός αυτό ήταν το αποκορύφωμα μιας αναμάρτητης ζωής, κατά την διάρκεια τής οποίας ο Ιησούς θριάμβευσε επανειλημμένως επάνω στον εχθρό (Ματθαίος 4:1-11, Λουκάς 4:1-13). Ο Σατανάς χάρηκε, προφανώς, για τον θάνατο τού Χριστού, πιστεύοντας πως συνιστά δική του νίκη, αλλά όπως όλες οι δικές του νίκες, έτσι κι αυτή, κράτησε τόσο λίγο. Όταν ο Χριστός αναστήθηκε από τον τάφο, ο Σατανάς για άλλη μια φορά είχε ηττηθεί. Η τελική νίκη θα έρθει όταν επιστρέψει ο Ιησούς και ο Σατανάς ριχτεί στην λίμνη τού πυρός (Αποκάλυψη 20:1-15).

Ο θάνατος και η ανάσταση τού Χριστού δίνουν δύναμη στον πιστό για να νικήσει την αμαρτία. Εχουμε την διαβεβαίωση ότι «ο Θεός τής ειρήνης θα συντρίψει γρήγορα τον σατανά κάτω από τα πόδια σας» (Ρωμαίους 16:20). Αλλά μια τέτοια προσωπική νίκη εξαρτάται από την χάρη και την δύναμη τού Θεού στη ζωή μας και από την θέλησή μας ν’ αντισταθούμε στους πειρασμούς τού Σατανά (Εφεσίους 4:25-27, Ιακώβου 4:7, Α΄ Πέτρου 5:8-9). Για να μας βοηθήσει ο Θεός να κερδίσουμε την μάχη ενάντια στον Σατανά, μας έχει δώσει την δύναμη τού αίματος τού Χριστού (Αποκάλυψη 12:11), την αδιάλειπτη μεσιτεία τού Χριστού για τους πιστούς στον Ουρανό (Εβραίους 7:25), την οδηγία τού Αγίου Πνεύματος (Γαλάτας 5:16), και διάφορα κατάλληλα όπλα για τον πνευματικό πόλεμο (Εφεσίους 6:10-18).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς σκέφτηκε ο Σατανάς ότι θα μπορούσε να νικήσει τον Θεό;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries