settings icon
share icon
Ερώτηση

Απαιτεί ο Θεός την τήρηση του Σαββάτου από τους Χριστιανούς;

Απάντηση


Ο απόστολος Παύλος στην Κολοσσαείς 2:16-17 δηλώνει «Ας μη σας κρίνει, λοιπόν, κανένας για φαγητό ή για ποτό ή για λόγον γιορτής ή νεομηνίας ή σαββάτων• που είναι σκιά των μελλοντικών πραγμάτων, το σώμα όμως είναι τού Χριστού.» Παρομοίως, το Προς Ρωμαίους 14:5 αναφέρει «Άλλος μεν κρίνει μία ημέρα αγιότερη παρά μία άλλη ημέρα, άλλος όμως κρίνει ίση κάθε ημέρα. Κάθε ένας ας είναι πληροφορημένος στον δικό του νου.» Αυτά τα εδάφια καθιστούν σαφές ότι για τον Χριστιανό, η τήρηση του Σαββάτου είναι ένα θέμα πνευματικής ελευθερίας και όχι εντολή του Θεού. Η τήρηση του Σαββάτου είναι ένα θέμα για το οποίο ο Λόγος του Θεού μας διδάσκει να μην κρίνουμε ο ένας τον άλλον. Η τήρηση του Σαββάτου είναι ένα θέμα για το οποίο ο κάθε Χριστιανός θα πρέπει να είναι πλήρως πεπεισμένος στο μυαλό του / της.

Στα πρώτα κεφάλαια του βιβλίου των Πράξεων, οι πρώτοι Χριστιανοί ήταν κυρίως Εβραίοι. Όταν οι Εθνικοί άρχισαν να δέχονται το δώρο της σωτηρίας μέσω του Ιησού Χριστού, οι Εβραίοι Χριστιανοί είχαν ένα δίλημμα. Σε ποιες πτυχές του Μωσαϊκού Νόμου και της Ιουδαϊκής παράδοσης, θα πρέπει οι Εθνικοί Χριστιανοί να υπακούσουν; Οι Απόστολοι συναντήθηκαν και συζήτησαν το θέμα στο συμβούλιο της Ιερουσαλήμ (Πράξεις 15). Η απόφαση ήταν «Γι' αυτό, εγώ κρίνω να μη παρενοχλούμε αυτούς οι οποίοι από τα έθνη επιστρέφουν στον Θεό• αλλά, να τους γράψουμε μία επιστολή να απέχουν από τα μολύσματα των ειδώλων, και από την πορνεία, και το πνικτό, και το αίμα» (Πράξεις 15:19-20). Η τήρηση του Σαββάτου δεν ήταν μια από τις εντολές που οι Απόστολοι θεώρησαν ότι ήταν απαραίτητο να επιβάλουν στους Εθνικούς πιστούς. Είναι αδιανόητο ότι οι Απόστολοι θα παραλείπανε να συμπεριλάβουν την τήρηση του Σαββάτου, αν ήταν εντολή του Θεού οι Χριστιανοί να τηρούν την ημέρα του Σαββάτου.

Ένα σύνηθες σφάλμα στη συζήτηση για τη τήρηση του Σαββάτου είναι η αντίληψη ότι το Σάββατο ήταν η ημέρα της λατρείας. Ομάδες όπως οι Αντβεντιστές της Έβδομης Ημέρας τηρούν ως απαίτηση του Θεού η λατρεία να γίνεται την ημέρα του Σαββάτου. Αυτό δεν είναι ότι η εντολή του Σαββάτου ήταν. Η εντολή του Σαββάτου ήταν να μην εργάζεσαι την ημέρα του Σαββάτου. (Έξοδος 20:8-11). Πουθενά στην Αγία Γραφή δεν υπάρχει εντολή το Σάββατο να είναι η ημέρα της λατρείας. Ναι, οι Εβραίοι στην Παλαιά Διαθήκη, στη Καινή Διαθήκη και στη σύγχρονη εποχή χρησιμοποιούν το Σάββατο ως ημέρα της λατρείας αλλά αυτό δεν είναι η ουσία της εντολής της ημέρας του Σαββάτου. Στο βιβλίο των Πράξεων, όποτε αναφέρεται μια συνάθροιση Σαββάτου, είναι μια συνάθροιση Εβραίων και όχι Χριστιανών.

Πότε οι πρώτοι Χριστιανοί συναθροίζονταν; Οι Πράξεις στο 2:46-47 μας δίνουν την απάντηση. «Και καθημερινά έμεναν σταθερά ως μια ψυχή μέσα στο ιερό, και έκοβαν τον άρτο σε σπίτια• και έτρωγαν μαζί την τροφή με αγαλλίαση και απλότητα καρδιάς, δοξολογώντας τον Θεό, και βρίσκοντας χάρη μπροστά σε ολόκληρο τον λαό. Και ο Κύριος πρόσθετε καθημερινά στην εκκλησία αυτούς που σώζονταν.» Εάν υπήρχε κάποια μέρα που οι Χριστιανοί συναθροίζονταν συχνά, αυτή ήταν η πρώτη ημέρα της εβδομάδας (η Κυριακή) και όχι η ημέρα του Σαββάτου (Πράξεις 20:7, Α΄ Κορινθίους 16:2). Προς τιμήν της Ανάστασης του Χριστού την Κυριακή, οι πρώτοι Χριστιανοί τηρούσαν την Κυριακή όχι ως το «Χριστιανικό Σάββατο» αλλά ως την ημέρα που ειδικά λάτρευαν τον Ιησού Χριστό.

Υπάρχει κάποιο σφάλμα αν η λατρεία γίνεται το Σάββατο, το Εβραϊκό Σάββατο; Κατηγορηματικά όχι ! Θα πρέπει να λατρεύουμε τον Θεό κάθε μέρα, όχι μόνο το Σάββατο ή την Κυριακή! Πολλές εκκλησίες σήμερα έχουν λατρεία το Σάββατο και την Κυριακή. Υπάρχει εν Χριστώ ελευθερία (Προς Ρωμαίους 8:21, Β΄ Κορινθίους 3:17, Γαλάτες 5:1). Θα πρέπει ένας Χριστιανός να τηρεί την ημέρα του Σαββάτου, ως να μην εργάζεται το Σάββατο; Εάν ένας Χριστιανός νιώθει ότι οδηγείται σ΄ αυτό, φυσικά ναι (Προς Ρωμαίους 14:5). Ωστόσο, εκείνοι που επιλέγουν να τηρούν το Σάββατο δεν θα πρέπει να κρίνουν όσους δεν τηρούν το Σάββατο (Προς Κολοσσαείς 2:16). Επιπλέον, όσοι δεν τηρούν το Σάββατο θα πρέπει να αποφεύγουν να αποτελούν εμπόδιο (Α΄ Κορινθίους 8:9) σε όσους τηρούν το Σάββατο. Τα εδάφια στην προς Γαλάτες 5:13-15 συνοψίζουν το όλο θέμα «Επειδή, εσείς, αδελφοί, προσκληθήκατε σε ελευθερία• μονάχα, μη μεταχειρίζεστε την ελευθερία για αφορμή τής σάρκας, αλλά με την αγάπη υπηρετείτε, ως δούλοι, ο ένας τον άλλον. Επειδή, ολόκληρος ο νόμος εκπληρώνεται σε έναν λόγο, σε τούτον: «Θα αγαπάς τον πλησίον σου σαν τον εαυτό σου». Αν, όμως, δαγκώνετε και κατατρώτε ο ένας τον άλλον, προσέχετε μήπως ο ένας από τον άλλον αφανιστείτε.»

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Απαιτεί ο Θεός την τήρηση του Σαββάτου από τους Χριστιανούς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries