settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι ο Χριστός είναι ο Άρχοντας της Ειρήνης (Ησαΐας 9:6);

Απάντηση



Στην προφητεία του Ησαΐα που αναφέρεται στον ερχομό του Μεσσία, διαβάζουμε:

«Επειδή, παιδί γεννήθηκε σε μας, γιος δόθηκε σε μας·
και η εξουσία θα είναι επάνω στον ώμο του·
και το όνομά του θα αποκληθεί: Θαυμαστός, Σύμβουλος, Ισχυρός Θεός,
Πατέρας του Μέλλοντα Αιώνα, Άρχοντας Ειρήνης.»
(Ησαΐας 9:6).

Σ' έναν κόσμο γεμάτο με πόλεμο και βία, είναι δύσκολο να δεις πώς γίνεται να είναι ο Χριστός ο παντοδύναμος Θεός που ενεργεί στην ανθρώπινη ιστορία και ενσαρκώνει την ειρήνη. Η φυσική ασφάλεια και η πολιτική αρμονία δεν αντανακλούν απαραιτήτως το είδος της ειρήνης για την οποία μίλησε ο Χριστός (Ιωάννης 14:27).

Η εβραϊκή λέξη για την «ειρήνη» είναι σαλόμ, και χρησιμοποιείται συχνά αναφορικά με τη γαλήνη και την ηρεμία προσώπων, ομάδων και εθνών. Η ελληνική λέξη ειρήνη σημαίνει «ενότητα και συμφωνία». Ο Παύλος χρησιμοποιεί τη λέξη ειρήνη για να περιγράψει τον στόχο της Εκκλησίας της Καινής Διαθήκης. Η βαθύτερη, όμως, περισσότερο θεμελιώδης σημασία της ειρήνης είναι «η πνευματική αρμονία που επιτυγχάνεται με την αποκατάσταση του ανθρώπου απέναντι στον Θεό».

Στην αμαρτωλή μας κατάσταση είμαστε εχθροί ενάντια στον Θεό (Ρωμαίους 5:10). «Ο Θεός, όμως, δείχνει τη δική του αγάπη σε μας, επειδή, ενώ εμείς ήμασταν ακόμα αμαρτωλοί, ο Χριστός πέθανε για χάρη μας» (Ρωμαίους 5:8). Αποκαθιστάμεθα σε σχέση ειρήνης με τον Θεό δια της θυσίας του Χριστού (Ρωμαίους 5:1). Αυτή είναι η βαθιά ειρήνη που κατοικεί στην καρδιά μας, χαρακτηρίζει τη σχέση μας με τον Δημιουργό μας και δεν μπορεί κανένας να την αφαιρέσει (Ιωάννης 10:27–28). Αποτελεί την ολοκληρωτική εκπλήρωση του έργου του Χριστού ως «Άρχοντας της Ειρήνης».

Αλλά η θυσία του Χριστού μας προσφέρει περισσότερα από αιώνια ειρήνη· μας επιτρέπει να σχετιζόμαστε με το Άγιο Πνεύμα, τον Παράκλητο, που ο Χριστός υποσχέθηκε πως θα μας οδηγεί (Ιωάννης 16:7, 13). Το Άγιο Πνεύμα, ακόμη, θα εκδηλώνεται μέσα μας ώστε να ζούμε με τρόπο που δεν θα μπορούσαμε μόνοι μας να κατορθώσουμε. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει πως γεμίζει τη ζωή μας με αγάπη, χαρά και ειρήνη (Γαλάτας 5:22–23). Αυτή η αγάπη, η χαρά και η ειρήνη είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος που εργάζεται στη ζωή του πιστού. Πρόκειται για αντανακλάσεις της παρουσίας Του μέσα μας. Μάλιστα, ενώ το βαθύτερο και πλέον ζωτικό αποτέλεσμα είναι η ζωή μας να έχει αγάπη, χαρά και ειρήνη με τον Θεό, τα στοιχεία αυτά ξεχειλίζουν και στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.

Και το χρειαζόμαστε απελπιστικά — ιδιαιτέρως για τον λόγο ότι ο Θεός μας καλεί να ζήσουμε με ένα, μόνο, στόχο στη σχέση μας με τους άλλους πιστούς, με ταπεινοφροσύνη, πραότητα και μακροθυμία, «φροντίζοντας με ζήλο να διατηρείτε την ενότητα του Πνεύματος διαμέσου του συνδέσμου της ειρήνης» (Εφεσίους 4:1–3). Αυτή η ενότητα στο στόχο και στην πραότητα θα ήταν αδύνατη χωρίς το έργο του Αγίου Πνεύματος μέσα μας και την ειρήνη που έχουμε δια της θυσίας του Υιού του Θεού.

Αποτελεί ειρωνεία πως ο απλούστερος ορισμός της ειρήνης, αυτός της γαλήνης στη ζωή ενός ανθρώπου, μπορεί να είναι η δυσκολότερη πραγματικότητα να τη βιώσει κάποιος και να την διατηρήσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για ν' αποκτήσουμε και διατηρήσουμε την πνευματική μας ειρήνη με τον Θεό (Εφεσίους 2:8–9). Και ενώ μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ζούμε σε ενότητα με άλλους πιστούς, το να βιώνουμε την ειρήνη στην προσωπική μας ζωή μπορεί να φαίνεται συχνά αδύνατο.

Σημείωσε πως ειρηνικό δεν σημαίνει «εύκολο». Ο Χριστός ποτέ δεν υποσχέθηκε ευκολία· υποσχέθηκε βοήθεια. Μας είπε πραγματικά να προσδοκούμε θλίψη (Ιωάννης 16:33) και δοκιμασίες (Ιακώβου 1:2). Μας είπε ακόμη πως όταν Τον επικαλούμαστε, θα μας δίνει «την ειρήνη του Θεού που υπερέχει κάθε νου» (Φιλιππησίους 4:6–7). Ασχέτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να ζητάμε την ειρήνη που πηγάζει από τη δυνατή αγάπη του Θεού, που δεν εξαρτάται από τη δύναμή μας ή τις συνθήκες γύρω μας.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι ο Χριστός είναι ο Άρχοντας της Ειρήνης (Ησαΐας 9:6);
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries