Ερώτηση
Είναι βιβλικό το ποίημα του Μίλτον "Απολεσθείς Παράδεισος";
Απάντηση
Ο "Απολεσθείς Παράδεισος" είναι ένα επικό ποίημα σε 12 βιβλία που βασίζεται στη βιβλική ιστορία της πτώσης του Σατανά από τον Ουρανό και της αμαρτίας του Αδάμ και της Εύας στον Κήπο της Εδέμ. Η ισχυρή πουριτανική πίστη του Μίλτον είναι εμφανής σε όλο του το έργο και φτάνει στο μέγιστο σημείο της στα επικά ποιήματα. Οι πρώτες γραμμές του έργου "Απολεσθείς Παράδεισος" δίνουν το "επιχείρημα" για το έργο, στο οποίο ο Μίλτον επικαλείται την ουράνια μούσα για να τον βοηθήσει να γράψει:
"Από την πρώτη ανυπακοή του ανθρώπου και τον καρπό
του απαγορευμένου δέντρου, του οποίου η θνητή γεύση
έφερε τον θάνατο στον κόσμο, και όλα τα δεινά μας,
με την απώλεια της Εδέμ, μέχρι να έρθει ένας μεγαλύτερος άνθρωπος [ο Χριστός],
να μας αποκαταστήσει και να ανακτήσουμε την μακάρια θέση,
Τραγούδησε, ω ουράνια Μούσα..."
Όπως και "Η Πορεία του Χριστιανού Αποδημητή" του Ιωάννη Βουνιάνου, ο Απολεσθείς Παράδεισος του Μίλτον "συμπληρώνει" λεπτομέρειες για το τι συμβαίνει στο πνευματικό πεδίο. Ο Μίλτον παρουσιάζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του Θεού και του Σατανά, του Σατανά και του Αδάμ και της Εύας, του Σατανά και των δαιμόνων του κ.λπ. χρησιμοποιώντας ποιητική αδεία και λυρική έκφραση. Τίποτα στον Απολεσθέντα Παράδεισο δεν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη Βίβλο. Αλλά το έργο του Μίλτον δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως βιβλικό γεγονός. Ίσως ο πιο διάσημος στίχος από το ποίημα είναι η επαναστατική δήλωση του Σατανά: "Καλύτερα να βασιλεύεις στην κόλαση, παρά να υπηρετείς στον Ουρανό". Αυτή η φράση έχει επαναληφθεί τόσο συχνά, ώστε συχνά την περνούν για απόσπασμα από τη Βίβλο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η ποίηση του Μίλτον μπορεί να είναι δύσκολη για τον σύγχρονο αναγνώστη. Ο Απολεσθείς Παράδεισος είναι γεμάτος από τους ρυθμούς και τους ιδιωματισμούς της αγγλικής γλώσσας του 17ου αιώνα και ο Μίλτον συχνά κάνει αναφορές στην ελληνική μυθολογία και σε Ιταλούς, Γάλλους και Άγγλους συγγραφείς της Αναγέννησης, πολλοί από τους οποίους είναι άγνωστοι στον σύγχρονο αναγνώστη. Όμως, από θεολογική και λογοτεχνική άποψη, το έργο του είναι πρώτης τάξεως. Το εκπληκτικό είναι ότι ο Μίλτον έγραψε το επικό του ποίημα ενώ ήταν εντελώς τυφλός, αναγκασμένος να υπαγορεύει τους στίχους στη γραμματέα του.
English
Είναι βιβλικό το ποίημα του Μίλτον "Απολεσθείς Παράδεισος";