settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί πρέπει να μελετάμε τη Παλαιά Διαθήκη;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή είναι μια σταδιακή αποκάλυψη. Εάν παραλείψεις το πρώτο μισό από οποιοδήποτε καλό βιβλίο και προσπαθήσεις να το τελειώσεις, θα δυσκολευτείς να καταλάβεις τους χαρακτήρες, την πλοκή και το τέλος. Με τον ίδιο τρόπο, η Καινή Διαθήκη μπορεί να γίνει πλήρως κατανοητή όταν θεωρείται ότι γράφηκε στα θεμέλια των γεγονότων, των χαρακτήρων, των νόμων, του συστήματος θυσιών, των διαθηκών και υποσχέσεων της Παλαιάς Διαθήκης. Εάν είχαμε μόνο τη Καινή Διαθήκη, θα συναντούσαμε τα Ευαγγέλια και δεν θα γνωρίζαμε γιατί οι Εβραίοι αναζητούσαν ένα Μεσσία (ένα Βασιλιά Σωτήρα). Χωρίς τη Παλαιά Διαθήκη, δεν θα καταλαβαίναμε γιατί αυτός ο Μεσσίας ερχόταν ( βλ. Ησαΐα 53) και δεν θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τον Ιησού της Ναζαρέτ ως το Μεσσία μέσω των πολλών λεπτομερών προφητειών που δόθηκαν και αφορούσαν Αυτόν π.χ. την γενέτειρά Του (Μιχαίας 5:2), το τρόπο του θανάτου Του (Ψαλμοί 22 ειδικά τα εδάφια 1, 7-8,14-18, 69:21), την Ανάστασή Του (Ψαλμοί 16:10), και πολλές ακόμη λεπτομέρειες της διακονίας Του (Ησαΐας 52:13, 9:2).

Χωρίς τη Παλαιά Διαθήκη, δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τα Εβραϊκά έθιμα που αναφέρονται στη Καινή Διαθήκη. Δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τις διαστροφές που έκαναν οι Φαρισαίοι στο νόμο του Θεού καθώς πρόσθεσαν δικές τους παραδόσεις σ΄ Αυτόν. Δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε γιατί ο Ιησούς ήταν τόσο αναστατωμένος καθώς καθάρισε την αυλή του ναού. Δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ότι μπορούμε να κάνουμε χρήση της ίδιας σοφίας που ο Χριστός χρησιμοποίησε στις πολλές Του απαντήσεις προς τους αντιπάλους Του ( Ανθρώπινους και δαιμονικούς).

Χωρίς τη Παλαιά Διαθήκη, θα παραλείπαμε πολλές λεπτομερείς προφητείες που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο αν η Αγία Γραφή είναι ο Λόγος του Θεού και όχι ανθρώπου (δέστε μεγάλες και μικρές προφητείες) (π.χ. Δανιήλ 7 και τα επόμενα κεφάλαια). Αυτές οι προφητείες δίνουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την άνοδο και τη πτώση εθνών, πως θα πέσουν, αν θα δημιουργηθούν ξανά, ποιες δυνάμεις θα αναδειχθούν στη συνέχεια, ποιοι θα είναι οι μεγαλύτεροι πρωταγωνιστές (Κύρος, Μέγας Αλέξανδρος κ.α.) και τι θα συμβεί στα βασίλεια τους όταν αυτοί θα πεθάνουν. Αυτές οι λεπτομερείς προφητείες είναι τόσο ακριβής που οι σκεπτικιστές ισχυρίζονται ότι έχουν γραφεί μετά τα γεγονότα.

Η Παλαιά Διαθήκη έχει επίσης πολλά μαθήματα για μας μέσα από τη ζωή και τα λάθη των πολλών χαρακτήρων της. Παρακολουθώντας τη ζωή τους μπορούμε να ενθαρρυνθούμε να εμπιστευόμαστε τον Θεό ότι και αν συμβαίνει (Δανιήλ 3) και να μην συμβιβαζόμαστε στα μικρά πράγματα ( Δανιήλ 1) έτσι ώστε να είμαστε πιστοί στη συνέχεια στα μεγαλύτερα πράγματα (Δανιήλ 6). Μπορούμε να μάθουμε ότι είναι καλύτερο να ομολογούμε τις αμαρτίες μας νωρίς και με ειλικρίνεια αντί να μετατοπίζουμε την ευθύνη (Α΄ Σαμουήλ 15). Μπορούμε να μάθουμε ότι δεν πρέπει να παίζουμε με την αμαρτία διότι θα μας βρει και το τσίμπημά της είναι θανατηφόρο (Δέστε Κριτές 13-16). Μπορούμε να μάθουμε ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε και να υπακούμε τον Θεό εάν θέλουμε να ζήσουμε στη γη της επαγγελίας Του σ΄ αυτή τη ζωή και στο παράδεισο Του στην επόμενη (Αριθμοί 13). Μαθαίνουμε ότι αν συλλογιζόμαστε την αμαρτία, προδιαθέτουμε τον εαυτό μας να διαπράξει αυτή (Γένεση 3, Ιησού του Ναυή 6-7). Μαθαίνουμε ότι οι αμαρτίες μας έχουν συνέπειες όχι μόνο για μας αλλά και για τους αγαπημένους μας και αντιστρόφως η καλή συμπεριφορά μας έχει οφέλη όχι μόνο για μας αλλά και για τους γύρω μας (Γένεση 3, Έξοδος 20:5-6).

Η Παλαιά Διαθήκη περιέχει επίσης ποσότητα σοφίας που η Καινή Διαθήκη δεν περιέχει. Τέτοια σοφία περιέχουν οι Ψαλμοί και οι Παροιμίες. Αυτή η σοφία μας αποκαλύπτει πως μπορούμε να είμαστε σοφότεροι από τους δασκάλους μας, τις διάφορες αμαρτίες (μας βοηθά να δούμε το γάντζο που κρύβεται πίσω από το δόλωμα) και τι επιτεύγματα υπάρχουν για μας στο κόσμο αυτό (τίποτα!). Πως μπορώ να αναγνωρίσω εάν είμαι ανόητος (ηθικά ανόητος δηλαδή); Πως μπορώ ακούσια να απενεργοποιήσω ανθρώπους; Πως μπορώ να ανοίξω τις πόρτες για μια διαρκή επιτυχία; Πως μπορώ να βρω το νόημα της ζωής; Και πάλι, υπάρχουν τόσα πολλά μέσα στην Παλαιά Διαθήκη για κάποιον που θέλει πραγματικά να μάθει.

Χωρίς τη Παλαιά Διαθήκη, δεν θα είχαμε τη βάση για να σταθούμε ενάντια στο σφάλμα των πολιτικώς ορθών διαστροφών της κοινωνίας μας κατά την οποία η εξέλιξη φαίνεται να είναι ο δημιουργός όλων των ειδών κατά το πέρασμα εκατομμυρίων ετών (αντί τα είδη να είναι το αποτέλεσμα της δημιουργίας του Θεού στη κυριολεξία εντός έξι ημερών). Θα πιστεύαμε το ψέμα ότι ο γάμος και η οικογένεια είναι μια εξελισσόμενη δομή που θα εξακολουθήσει να μεταβάλλεται καθώς η κοινωνία αλλάζει, αντί να θεωρηθεί ως ένα σχέδιο του Θεού με σκοπό την αύξηση ευσεβών παιδιών και τη προστασία εκείνων που διαφορετικά θα κακοποιούνταν (που συχνά είναι οι γυναίκες και τα παιδιά).

Χωρίς την Παλαιά Διαθήκη, δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε τις υποσχέσεις του Θεού που θα εκπληρώσει για το Εβραϊκό έθνος. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαμε να δούμε σωστά ότι η περίοδο της θλίψης είναι μια επταετής περίοδο κατά την οποία ο Θεός θα εργαστεί ειδικά με το Εβραϊκό έθνος που απέρριψε την πρώτη έλευσή Του αλλά που θα Τον αποδεχθεί στη δεύτερη έλευσή Του. Δεν θα μπορούσαμε να καταλάβουμε πως η μελλοντική χιλιετή βασιλεία του Χριστού ταιριάζει με τις υποσχέσεις του Θεού για τους Εβραίους ή πως ταιριάζει για τα Έθνη. Ούτε θα μπορούσαμε να δούμε, πως στο τέλος η Αγία Γραφή κλείνει τις εκκρεμότητες της πτώσης, στη αρχή της Αγίας Γραφής, και πως ο Θεός αποκαθιστά το κόσμο στο παράδεισο που αρχικά ο Θεός είχε δημιουργήσει και πως θα απολαύσουμε μια στενή σχέση μαζί Του σε προσωπικό επίπεδο όπως στο κήπο της Εδέμ.

Συνοπτικά, η Παλαιά Διαθήκη είναι ένας καθρέφτης που μας επιτρέπει να δούμε τον εαυτό μας στις ζωές των χαρακτήρων της και μας βοηθάει να μάθουμε αντιπροσωπευτικά από τις ζωές τους. Ρίχνει πολύ φως στο ποιος είναι ο Θεός, τα θαυμαστά που έχει κάνει και τη σωτηρία που έχει προκαλέσει. Δίνει μεγάλη παρηγοριά σ΄ αυτούς που διώκονται και έχουν προβλήματα (Δέστε ειδικά τους Ψαλμούς). Αποκαλύπτει μέσω της επαναλαμβανόμενης εκπλήρωσης προφητειών γιατί η Αγία Γραφή είναι μοναδική ανάμεσα στα θρησκευτικά βιβλία – μόνο αυτή είναι ικανή να αποδείξει ότι είναι αυτό που ισχυρίζεται δηλαδή ο θεόπνευστος Λόγος του Θεού. Αποκαλύπτει πολλά για τον Χριστό σε κάθε σελίδα των γραπτών της. Περιέχει τόση σοφία που ξεπερνάει κάθε τι που αναφέρεται στη Καινή Διαθήκη. Με λίγα λόγια, αν δεν έχετε ακόμα μελετήσει σε βάθος στις σελίδες της Παλαιάς Διαθήκης, χάνετε πολλά από αυτά που ο Θεός έχει στη διάθεση σας. Καθώς θα τη μελετάτε, θα υπάρξουν πολλά που δεν θα καταλαβαίνετε αμέσως αλλά θα υπάρξουν και πολλά που θα καταλάβετε και θα μάθετε. Και καθώς θα συνεχίσετε να την μελετάτε, ζητάτε από τον Θεό να σας διδάξει περαιτέρω και θα ανταμειφθείτε με λαμπρότερους θησαυρούς.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί πρέπει να μελετάμε τη Παλαιά Διαθήκη;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries