settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι / τι ήταν οι Νεφιλείμ;

Απάντηση


Οι Νεφιλείμ (έκπτωτοι, γίγαντες) ήταν οι απόγονοι των σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ των υιών του Θεού με τις κόρες των ανθρώπων στη Γένεση 6:1-4. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση ως προς την ταυτότητα των «υιών του Θεού». Είναι άποψή μας ότι οι «υιοί του Θεού» ήταν έκπτωτοι άγγελοι (δαίμονες) οι οποίοι ζευγάρωσαν με γυναίκες και / ή κατέλαβαν άνδρες και στη συνέχεια ζευγάρωσαν με γυναίκες. Αυτές οι συνευρέσεις είχαν ως αποτέλεσμα απογόνους, τους Νεφιλείμ, που ήταν «οι δυνατοί, οι ονομαστοί άνδρες από παλιά» (Γένεση 6:4).

Γιατί οι δαίμονες να κάνουν κάτι τέτοιο; Η Αγία Γραφή δεν μας δίνει συγκεκριμένη απάντηση. Οι δαίμονες είναι κακά, διεστραμμένα όντα – έτσι τίποτα από όσα κάνουν δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Όσον αφορά το κίνητρο, η καλύτερη υπόθεση είναι ότι οι δαίμονες προσπάθησαν να μολύνουν την ανθρώπινη γραμμή αίματος προκειμένου να εμποδίσουν την έλευση του Μεσσία, Ιησού Χριστού. Ο Θεός είχε υποσχεθεί ότι ο Μεσσίας θα έρθει από την γραμμή αίματος της Εύας (Γένεση 3:15) ο οποίος θα συντρίψει το κεφάλι του φιδιού, τον Σατανά. Έτσι, οι δαίμονες πιθανόν προσπάθησαν να αποτρέψουν αυτό, μολύνοντας την ανθρώπινη γραμμή αίματος, καθιστώντας αδύνατο για τον αναμάρτητο Μεσσία μια μέρα να γεννηθεί. Και πάλι, αυτό δεν είναι συγκεκριμένη βιβλική απάντηση αλλά αυτό είναι εύλογο και δεν έρχεται σε αντίθεση με οτιδήποτε διδάσκει η Αγία Γραφή.

Ποιοι ήταν οι Νεφιλείμ; Σύμφωνα με Εβραϊκούς και άλλους θρύλους (το Βιβλίο του Ενώχ και άλλα μη βιβλικά συγγράμματα) ήταν μια φυλή γιγάντων και υπερ ηρώων που έπραξαν μεγάλο κακό. Το μεγάλο μέγεθος τους και η δύναμή τους προήλθαν από το μείγμα του δαιμονικού «DNA» με τα ανθρώπινα γονίδια. Το μόνο που λέει η Αγία Γραφή άμεσα γι΄ αυτούς είναι ότι ήταν «οι δυνατοί, οι ονομαστοί άνδρες από παλιά» (Γένεση 6:4). Οι Νεφιλείμ δεν ήταν εξωγήινοι, ήταν πραγματικά, φυσικά όντα που δημιουργήθηκαν από την ένωση των υιών του Θεού με τις κόρες των ανθρώπων (Γένεση 6:1-4).

Τι συνέβη στους Νεφιλείμ; Οι Νεφιλείμ ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τον κατακλυσμό του Νώε. Αμέσως μετά την αναφορά στους Νεφιλείμ, ο Λόγος του Θεού μας λέει: «Και ο Κύριος είδε ότι η κακία τού ανθρώπου πληθυνόταν επάνω στη γη, και όλοι οι σκοποί των διαλογισμών της καρδιάς του ήσαν μόνον κακία όλες τις ημέρες. Και ο Κύριος μεταμελήθηκε ότι δημιούργησε τον άνθρωπο επάνω στη γη• και λυπήθηκε στην καρδιά του. Και ο Κύριος είπε: Θα εξαλείψω τον άνθρωπο που δημιούργησα από το πρόσωπο της γης• από άνθρωπον μέχρι κτήνος, μέχρι ερπετό και μέχρι πουλί τού ουρανού• επειδή, μεταμελήθηκα ότι τους δημιούργησα» (Γένεση 6:5-7). Έτσι, ο Θεός προχώρησε στον κατακλυσμό ολόκληρης της γης, σκοτώνοντας τους πάντες και τα πάντα (συμπεριλαμβανομένων τους Νεφιλείμ) εκτός από τον Νώε, την οικογένειά του και τα ζώα πάνω στην κιβωτό (Γένεση 6:11-22).

Υπήρξαν Νεφιλείμ μετά τον κατακλυσμό; Η Γένεση μας λέει «Κατά τις ημέρες εκείνες ήσαν οι γίγαντες επάνω στη γη, κι ακόμα, ύστερα.» Φαίνεται ότι οι δαίμονες επανέλαβαν την αμαρτία τους και μετά τον κατακλυσμό. Ωστόσο, είναι πιθανό να έλαβε χώρα σε πολύ μικρότερο βαθμό από ότι πριν από τον κατακλυσμό. Όταν οι Ισραηλίτες κατασκόπευσαν την γη Χαναάν, ανέφεραν στον Μωυσή: «είδαμε εκεί τους γίγαντες, τους γιους τού Ανάκ, που είναι από τους γίγαντες• και βλέπαμε τους εαυτούς μας σαν ακρίδες, και σαν τέτοιους έβλεπαν κι αυτοί εμάς» (Αριθμοί 13:33). Τώρα, αυτό το κείμενο δεν λέει ειδικά ότι οι Νεφιλείμ ήταν πραγματικά εκεί, μόνο ότι οι κατάσκοποι πίστευαν ότι είδαν τους Νεφιλείμ. Είναι πιο πιθανό ότι οι κατάσκοποι είδαν πολύ μεγάλους ανθρώπους στη Χαναάν και λανθασμένα πίστεψαν ότι ήταν οι Νεφιλείμ. Ή είναι πιθανό μετά τον κατακλυσμό οι δαίμονες να ζευγάρωσαν ξανά με γυναίκες, παράγοντας άλλους Νεφιλείμ. Όποια και αν είναι η περίπτωση, αυτοί οι «γίγαντες» καταστράφηκαν από τους Ισραηλίτες κατά την διάρκεια της εισβολής τους στη Χαναάν (Ιησούς του Ναυή 11:21-22) και αργότερα στην ιστορία τους (Δευτερονόμιο 3:11, Α΄ Σαμουήλ 17).

Τι εμποδίζει τους δαίμονες να παράγουν και άλλους Νεφιλείμ σήμερα; Φαίνεται ότι ο Θεός έβαλε ένα τέλος στο ζευγάρωμα των δαιμόνων με τους ανθρώπους τοποθετώντας όλους τους δαίμονες που έπραξαν κάτι τέτοιο στην Άβυσσο. Το εδάφιο 6 στην επιστολή Ιούδα μας λέει «και αγγέλους, οι οποίοι δεν φύλαξαν το δικό τους αξίωμα, αλλά εγκατέλειψαν το ίδιο τους κατοικητήριο, τους φύλαξε με παντοτινά δεσμά κάτω από το σκοτάδι, για την κρίση τής μεγάλης ημέρας.» Προφανώς, δεν είναι όλοι οι δαίμονες στη «φυλακή» σήμερα, έτσι πρέπει να ήταν μια ομάδα δαιμόνων που διέπραξαν επιπλέον σοβαρές αμαρτίες πέρα από την αρχική πτώση. Προφανώς, οι δαίμονες που ζευγάρωσαν με γυναίκες είναι εκείνοι που είναι «με παντοτινά δεσμά». Αυτό θα εμπόδιζε άλλους δαίμονες να επιχειρήσουν μια τέτοια πράξη. EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι / τι ήταν οι Νεφιλείμ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries