settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι αίρεση ο Μορμονισμός; Τι πιστεύουν οι Μορμόνοι;

Απάντηση


Η θρησκεία των Μορμόνων ιδρύθηκε λιγότερο από διακόσια χρόνια πριν από κάποιον με το όνομα Ιωσήφ Σμιθ. Αυτός ισχυρίστηκε ότι έχει δεχτεί μια προσωπική επίσκεψη από τον Θεό Πατέρα και τον Ιησού Χριστό και του είπαν ότι όλες οι εκκλησίες και τα δόγματά τους ήταν σιχαμερά. Ο Ιωσήφ ξεκίνησε να επιβάλλει μια καινούρια θρησκεία που ισχυρίζεται ότι είναι η «μόνη αληθινή εκκλησία στη γη». Το πρόβλημα με τους Μορμόνους είναι ότι έρχεται σε αντίθεση, τροποποιεί, και επεκτείνεται στην Αγία Γραφή. Οι Χριστιανοί δεν έχουν λόγο να πιστεύουν ότι η Αγία Γραφή δεν είναι αληθινή, και επαρκής. Το να πιστεύεις και να εμπιστεύεσαι πραγματικά τον Θεό σημαίνει να πιστεύεις το Λόγο Του. Και όλη η Γραφή είναι εμπνευσμένη από τον Θεό, που σημαίνει ότι έρχεται από Αυτόν (Β` Τιμόθεο 3:16).

Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι υπάρχουν τέσσερις πηγές από θεϊκά εμπνευσμένα λόγια. 1) Η Αγία Γραφή «εφόσον μεταφράζεται σωστά». Όποια εδάφια δεν είναι σωστά μεταφρασμένα δεν είναι πάντα ξεκάθαρα. 2) Το Βιβλίο των Μορμόνων «μεταφράστηκε» από τον Σμιθ και δημοσιεύτηκε το 1830. Ο Σμιθ ισχυρίστηκε ότι είναι «το πιο σωστό βιβλίο» στη γη, και ότι κάποιος μπορεί να πάει πιο κοντά στο Θεό ακολουθώντας τους κανόνες του, «παρά με οποιοδήποτε άλλο βιβλίο». 3) Η Διδασκαλία και οι Διαθήκες που θεωρούνται γραφές από τους Μορμόνους, περιέχουν μια συλλογή από σύγχρονες αποκαλύψεις όσον αφορά την «Εκκλησία του Ιησού Χριστού όπως έχει αποκατασταθεί». 4) Το Πολύτιμο Μαργαριτάρι θεωρείται από τους Μορμόνους η «διευκρίνηση» διδασκαλιών που είχαν χαθεί από την Αγία Γραφή και προσθέτουν πληροφορίες για την δημιουργία της γης.

Οι Μορμόνοι πιστεύουν τα εξής πράγματα για τον Θεό: Ότι Αυτός δεν ήταν πάντα το Υπέρτατο Ον του σύμπαντος, αλλά έφτασε σ` αυτή τη θέση δια της δίκαιης ζωής και με επίμονες προσπάθειες. Πιστεύουν ότι ο Θεός Πατέρας έχει ένα «σώμα από σάρκα και οστά αισθητό όπως του ανθρώπου». Αν και απορρίφτηκε από τους μοντέρνους Μορμόνους ηγέτες, ο Brigham Young δίδαξε ότι ο Αδάμ στην πραγματικότητα ήταν Θεός και πατέρας του Ιησού Χριστού. Οι Χριστιανοί ξέρουν για το Θεό ότι: υπάρχει μόνο ένας αληθινός Θεός (Δευτερονόμιο 6:4, Ησαίας 43:10, 44:6-8), ότι υπήρχε και θα υπάρχει πάντα (Δευτερονόμιο 33:27, Ψαλμός 90:2, Α` Τιμόθεο 1:17), και ότι δεν έχει δημιουργηθεί, αλλά είναι ο Δημιουργός (Γένεση κεφάλαιο 1, Ψαλμός 24:1, Ησαίας 37:16). Είναι τέλειος και κανείς άλλος δεν είναι ίσος μ` Αυτόν (Ψαλμός 86:8, Ησαίας 40:25). Ο Πατέρας Θεός δεν είναι άνθρωπος, ούτε ήταν ποτέ (Αριθμοί 23:19, Α` Σαμουήλ 15:29, Ωσηέ 11:9). Είναι Πνεύμα (Κατά Ιωάννη 4:25), και το Πνεύμα δεν γίνεται από σάρκα και οστά (Κατά Λουκά 24:39).

Οι Μορμόνοι πιστεύουν ότι υπάρχουν διάφορα επίπεδα ή βασίλεια στην μεταθανάτιο ζωή: Η Ουράνια Βασιλεία, η Επίγεια Βασιλεία, και το απώτερο σκοτάδι. Το που θα καταλήξουν οι άνθρωποι εξαρτάται από το τι πιστεύουν και κάνουν σ` αυτή τη θνητή ζωή. Η Αγία Γραφή μας λέει ότι μετά το θάνατο, αν θα πάμε στον Ουρανό ή στην Κόλαση εξαρτάται από το αν πιστεύουμε στον Ιησού ή όχι. Το να φύγουμε από το σώμα ως πιστοί σημαίνει ότι είμαστε με τον Κύριο (Β` Κορινθίους 5:6-8). Οι άπιστοι στέλνονται στην Κόλαση, ή στο μέρος των νεκρών (Κατά Λουκά 16:22-23). Όταν ο Ιησούς έρθει για δεύτερη φορά, θα λάβουμε νέα σώματα (Α` Κορινθίους 15:50-54). Θα υπάρχει ένας Νέος Ουρανός και μια Νέα Γη για τους πιστούς (Αποκάλυψη 21:1), και οι άπιστοι θα ριχτούν στην αιώνια λίμνη της φωτιάς (Αποκάλυψη 20:1-15). Δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για λύτρωση μετά το θάνατο (Εβραίους 9:27).

Οι ηγέτες των Μορμόνων έχουν διδάξει ότι η ενανθρώπηση του Ιησού ήταν το αποτέλεσμα μιας φυσικής σχέσης μεταξύ του Πατέρα Θεού και της Μαρίας. Πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι Θεός, αλλά ότι κάθε άνθρωπος μπορεί επίσης να γίνει θεός. Οι Χριστιανοί έχουν ιστορικά διδαχτεί ότι ο Θεός είναι Τριαδικός και ότι υπάρχει αιώνια ως Πατέρας, Υιός και Άγιο Πνεύμα (Κατά Ματθαίον 28:19). Κανείς δεν μπορεί να φτάσει το ύψος του Θεού, μόνο Αυτός είναι άγιος (Α` Σαμουήλ 2:2). Εμείς μπορούμε μόνο να γίνουμε άγιοι στα μάτια του Θεού δια της πίστεως σ` Αυτόν (Α` Κορινθίους 1:2). Ο Ιησούς είναι ο μονογενής Υιός του Θεού (Κατά Ιωάννη 3:16) και είναι ο μόνος που έχει ποτέ ζήσει μια αναμάρτητη, άψογη ζωή, που τώρα έχει τη υψηλότερη θέση τιμής στον Ουρανό (Εβραίους 7:26). Ο Ιησούς και ο Θεός είναι ένα στην ουσία, όντας ο Ιησούς ο μόνος που υπάρχει πριν τη φυσική Του γέννηση (Κατά Ιωάννη 1:1-8, 8:56). Ο Ιησούς έδωσε τον εαυτό Του σε μας σαν θυσία, και ο Θεός τον ανέστησε από τους νεκρούς, και μια μέρα όλοι θα ομολογήσουν ότι ο Ιησούς Χριστός είναι Κύριος (Φιλιππησίους 2:6-11). Ο Ιησούς μας λέει ότι είναι αδύνατο να πάμε στον Ουρανό με τα έργα μας, μόνο με πίστη σ` Αυτόν είναι δυνατόν (Κατά Ματθαίον 19:26). Και πολλοί δεν θα Τον διαλέξουν. «Μπείτε από τη στενή πύλη. Γιατί είναι πλατιά η πύλη κι ευρύχωρη η οδός που οδηγεί στο χαμό, και πολλοί μπαίνουν απ` αυτήν» (Κατά Ματθαίον 7:13). Όλοι εμείς αξίζουμε αιώνια τιμωρία για τις αμαρτίες μας, αλλά η άπειρη αγάπη του Θεού και η χάρη Του μας έχει επιτρέψει μια διέξοδο. «Γιατί ο μισθός που δίνει η αμαρτία είναι ο θάνατος, ενώ το δώρο που χαρίζει ο Θεός είναι η αιώνια ζωή, την οποία έφερε ο Ιησούς Χριστός, ο Κύριός μας» (Ρωμαίους 6:23).

Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λάβεις σωτηρία. Να γνωρίσεις τον Θεό και τον Υιό Του, τον Ιησού (Κατά Ιωάννη 17:3). Δεν είναι δια των έργων, αλλά δια της πίστεως (Ρωμαίους 1:17, 3:28). Όταν έχουμε αυτή την πίστη, αυτομάτως θα είμαστε υπάκουοι στους νόμους του Θεού και θα γεμίσουμε αγάπη γι Αυτόν, αλλά όχι ως αναγκαιότητα για τη σωτηρία. Μπορούμε να λάβουμε αυτό το δώρο ανεξάρτητα από το ποιοι είμαστε ή τι έχουμε κάνει (Ρωμαίους 3:22). «Από κανέναν άλλο δεν μπορεί να προέλθει η σωτηρία ούτε υπάρχει άλλο πρόσωπο κάτω από τον ουρανό δοσμένο στους ανθρώπους με το οποίο να μπορούμε να σωθούμε» (Πράξεις 4:12). Αν και οι Μορμόνοι είναι συνήθως φιλικοί, γεμάτοι αγάπη, και καλοί άνθρωποι – είναι μπλεγμένοι σε μια λάθος θρησκεία που διαστρεβλώνει τη φύση του Θεού, το Πρόσωπο του Ιησού Χριστού, και το νόημα της σωτηρίας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι αίρεση ο Μορμονισμός; Τι πιστεύουν οι Μορμόνοι;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries