settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η ιεροσύνη του Μελχισεδέκ;

Απάντηση


Στον βιβλικό χριστιανισμό, η ιεροσύνη του Μελχισεδέκ είναι ένα αξίωμα που ισχύει μόνο για τον Χριστό. Ο Μελχισεδέκ παρουσιάζεται στη Γένεση 14:18 και περιγράφεται ως βασιλιάς της Σαλήμ και "ιερέας του Θεού". Ο Άβραμ (ο μετέπειτα Αβραάμ) προσφέρει στον Μελχισεδέκ τη δεκάτη και ευλογείται. Το όνομα Μελχισεδέκ είναι ο συνδυασμός των εβραϊκών λέξεων "βασιλιάς" και "δίκαιος", καθιστώντας τον Μελχισεδέκ δίκαιο, βασιλικό ιερέα.

Στον Ματθαίο 22 ο Ιησούς συζητά με τους Φαρισαίους. Στο εδάφιο 44 ο Ιησούς παραθέτει τον Ψαλμό 110:1, δηλώνοντας ότι ο Μεσσίας είναι ο "κύριος" του Δαβίδ στο εδάφιο αυτό. Ο Μελχισεδέκ αναφέρεται στον ίδιο ψαλμό: "Ορκίστηκε ο Κύριος και δεν θα μεταμεληθεί: Εσύ είσαι ιερέας στον αιώνα σύμφωνα με την τάξη Μελχισεδέκ" (Ψαλμός 110:4). Έτσι, ο Μεσσίας, ο Κύριος του Δαβίδ, έλαβε την ιεροσύνη του Μελχισεδέκ. Ο Μελχισεδέκ είναι επομένως τύπος του Χριστού - ορισμένοι σχολιαστές λένε ότι η εμφάνιση του Μελχισεδέκ στον Αβραάμ ήταν στην πραγματικότητα μια Χριστοφάνια, μια πρώιμη αποκάλυψη του Ιησού Χριστού.

Μεγάλο μέρος των κεφαλαίων 6 και 7 του βιβλίου της προς Εβραίους επιστολής είναι αφιερωμένο στην εξήγηση του λόγου για τον οποίο η ιεροσύνη του Ιησού σύμφωνα με την τάξη Μελχισεδέκ είναι ανώτερη από εκείνη του Ααρών. Το Εβραίους 7:23-24 υπονοεί ότι ο Ιησούς κατέχει το ιερατικό του αξίωμα αιώνια, χρησιμοποιώντας μια ελληνική λέξη που υποδηλώνει κάτι που δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ή να αλλάξει. Το Εβραίους 7:26 αποκαλεί αυτόν τον ιερέα αναμάρτητο που ανέβηκε "ψηλότερα" από τους Ουρανούς. Για όλους αυτούς τους λόγους, μόνον ο Χριστός μπορεί να εκπληρώσει το αξίωμα της ιεροσύνης του Μελχισεδέκ (Εβραίους 6:20).

Ο μορμονισμός έχει μια διαφορετική, αντιβιβλική άποψη για την ιεροσύνη του Μελχισεδέκ. Σύμφωνα με το δόγμα των Μορμόνων, το αξίωμα της ιεροσύνης του Μελχισεδέκ σταμάτησε να λειτουργεί έως ότου επανιδρύθηκε μέσω της διακονίας του Τζόζεφ Σμιθ (Διδασκαλία και Διαθήκες 107:1-5). Ο μορμονισμός διδάσκει ότι οι άνδρες μπορούν να χειροτονηθούν σε αυτήν την ιεροσύνη, μέσω αξιωμάτων όπως ο Απόστολος, ο Πατριάρχης ή ο Πρεσβύτερος. Η επίκληση του Μελχισεδέκ και, σε μικρότερο βαθμό, του Ααρών, χρησιμοποιείται από τον μορμονισμό για να προσδώσει ιερατική εξουσία για τα αξιώματά τους.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η ιεροσύνη του Μελχισεδέκ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries