settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο εωσφορισμός;

Απάντηση


Μία μορφή εωσφορισμού είναι η λατρεία και ο σεβασμός τού Εωσφόρου ως θεότητας. Μια τέτοια θρησκεία σχετίζεται με τον σατανισμό — αν και επιχειρεί να τονίσει τις περισσότερο «θετικές» πλευρές τού Εωσφόρου. Μια άλλη μορφή τού εωσφορισμού είναι μη θεϊστική και θεωρεί τον Εωσφόρο ως τίποτα περισσότερο από ένα σύμβολο τής εκζήτησης τού ανθρώπινου γένους για σοφία και φωτισμό.

Το όνομα «Εωσφόρος» προέρχεται από την μετάφραση τού Ησαΐας 14:12. Στην κυριολεξία σημαίνει «αυτός που φέρνει το πρωί, ο εωθινός αστέρας, ο αυγερινός». Οι περισσότεροι ερευνητές βλέπουν σ’ αυτό μια περιγραφή τού Σατανά πριν την ανταρσία του εναντίον τού Θεού. Περικοπές όπως το Ησαΐας 14 και το Ιεζεκιήλ 28 διδάσκουν ότι ο Σατανάς δημιουργήθηκε ως ο υψηλότερος και λαμπρότερος τών αγγέλων, αλλά η υπερηφάνεια του και η επιθυμία του για τον θρόνο τού Θεού έφερε ως αποτέλεσμα την εκδίωξή του από τον Ουρανό, οπότε του δόθηκε το όνομα «Σατανάς» (που σημαίνει ‘αντίδικος’).

Η πρώτη μορφή εωσφορισμού δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα περισσότερο από την λατρεία τού Σατανά ως θεού αυτού του κόσμου (Β΄ Κορινθίους 4:4). Ο Σατανάς τιμάται ως μια ύπαρξη γνώσης και φωτός (Β΄ Κορινθίους 11:14-15). Η εστίαση γίνεται στο «καλό» που υπήρχε στον Εωσφόρο πριν την ανταρσία του και όχι στο κακό και στο σκοτάδι που συνδέεται με το όνομα «Σατανάς». Αν και Εωσφόρος και Σατανάς αφορούν το ίδιο πρόσωπο, ο εωσφορισμός τον παρουσιάζει ως θεό τού φωτός, θεό τής γνώσης και της μαγείας. Οι εωσφοριστές επιζητούν να γίνουν θεοί οι ίδιοι, μια θέση που επιτυγχάνεται ζώντας μια ζωή καλοσύνης, αναζήτησης γνώσης, εφαρμογής τής μαγείας και ανοίγματος τού νου στον κοσμικό νου τού Εωσφόρου. Ο εωσφορισμός μοιάζει πολύ με τον γνωστικισμό.

Η άλλη μορφή τού εωσφορισμού, η οποία απορρίπτει την ιδέα πως ο Εωσφόρος είναι μια προσωπική ύπαρξη, επιζητεί ωστόσο τον φωτισμό ξέχωρα από την αλήθεια τού Θεού. Μπορεί οι εωσφοριστές αυτοί να θεωρούν τους εαυτούς τους εραστές τού φωτός και της καλοσύνης αλλά έχουν αγκαλιάσει την πλάνη. Ο Σατανάς δεν νοιάζεται αν οι άνθρωποι πιστεύουν σ’ αυτόν ή όχι· μπορεί ωστόσο να τους παραπλανά.

Οι ομάδες που προσκολλώνται στην εωσφορική διδασκαλία είναι ελάχιστες και διάσπαρτες, αν και εωσφορικά στοιχεία συναντώνται στις μασονικές διδασκαλίες, στην Γουίκα και στην φιλοσοφία τής Νέας Εποχής. Καθώς δεν υπάρχει ένα συμπεφωνημένο δόγμα, οι εωσφορικές πεποιθήσεις ποικίλουν υπερβολικά από ομάδα σε ομάδα. Η ευρεία ποικιλία πεποιθήσεων μεταξύ τών οπαδών τού εωσφορισμού έχει συνεισφέρει στην γενικώς επικρατούσα αλήθεια ότι ο εωσφορισμός είναι απλά ένα υποσύνολο τού σατανισμού, μια κάποια μικρή απόχρωση του. Αν και κάποιοι οπαδοί θα έσπευδαν ν’ αποκηρύξουν αυτόν τον ισχυρισμό, είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθεί αλλιώς ο εωσφορισμός.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ο Εωσφόρος/Σατανάς είναι μια ύπαρξη που δεν της αρμόζει λατρεία, ούτε πρόκειται για ον που μπορείς να το αντιμετωπίσεις με ελαφρότητα. Είναι μια πολύ δυνατή ύπαρξη και ο εχθρός τών ψυχών μας. Η Αγία Γραφή τον χαρακτηρίζει ως «ο αντίδικός σας ο διάβολος περιτριγυρίζει σαν ωρυόμενο λιοντάρι ζητώντας ποιον να καταπιεί» (Α΄ Πέτρου 5:8). Εκείνοι που ανακατεύονται μαζί θα το μετανιώσουν τελικώς, καθώς θα καταβροχθίσει τις ψυχές τους ως ανταμοιβή για την λατρεία που του πρόσφεραν. Ο Πέτρος προτρέπει, «αντισταθείτε του, μένοντας στερεοί στην πίστη…» (Α΄ Πέτρου 5:9). Η πίστη που εννοεί είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό ως Κύριο και Σωτήρα, διότι Αυτός μόνον μπορεί να σώζει από την κόλαση, τον απόλυτο προορισμό όλων εκείνων που απορρίπτουν τον Ιησού ως Σωτήρα.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο εωσφορισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries