settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η Κυριακή ημέρα;

Απάντηση


Η Κυριακή ημέρα (που διακρίνεται από την ημέρα τού Κυρίου) είναι η Κυριακή. Ο όρος Κυριακή ημέρα χρησιμοποιείται μία, μόνο, φορά στις Γραφές. Διαβάζουμε στην Αποκάλυψη 1:10, «εγενόμην εν πνεύματι εν τη κυριακή ημέρᾳ και ήκουσα οπίσω μου φωνὴν μεγάλην ως σάλπιγγος». Καθώς ο απόστολος Ιωάννης δεν επεξηγεί τη σημασία της φράσης «κυριακή ημέρα», μπορούμε να υποθέσουμε πως οι παραλήπτες του βιβλίου της Αποκάλυψης, οι χριστιανοί του πρώτου αιώνα, θα ήταν ήδη εξοικειωμένοι με αυτήν την έκφραση.

Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι η Κυριακή ημέρα είναι αυτή που στην Καινή Διαθήκη αντιστοιχίζεται με το Σάββατο. Η ημέρα του Σαββάτου θεσμοθετήθηκε από τον Θεό για το έθνος τού Ισραήλ με σκοπό να γιορτάζει την απελευθέρωση τους από την Αίγυπτο (Δευτερονόμιο 5:15). Το Σάββατο ξεκινούσε ενώ έδυε ο ήλιος την Παρασκευή και τελείωνε στη δύση του ήλιου το Σάββατο, και έπρεπε να είναι ημέρα πλήρους ανάπαυσης από κάθε εργασία, σύμβολο της ανάπαυσης του Δημιουργού την έβδομη ημέρα (Γένεση 2:2–3, Έξοδος 20:11, 23:12). Το Σάββατο ήταν ένα ιδιαίτερο σημάδι για τους Ισραηλίτες, ότι ο ύψιστος Θεός τούς είχε ξεχωρίσει για να Τον ακολουθούν. Η τήρηση τού Σαββάτου θα συνέβαλε στη διάκρισή τους από τα γύρω έθνη. Πουθενά, όμως, στις Γραφές δεν αναφέρεται το Σάββατο ως «Κυριακή ημέρα». Ο όρος Σάββατο εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στην ιουδαϊκή κοινότητα στα χρόνια της Καινής Διαθήκης, και έτσι αναφέρθηκε από τον Ιησού και τους αποστόλους (Ματθαίος 12:5, Ιωάννης 7:23, Κολοσσαείς 2:16).

Η Κυριακή ήταν η ημέρα που ο Ιησούς Χριστός αναστήθηκε από τους νεκρούς, ένα γεγονός που ξεχώρισε, έκτοτε, τον χριστιανισμό από κάθε άλλη θρησκεία (Ιωάννης 20:1). Από τότε, οι πιστοί συγκεντρώνονταν την πρώτη μέρα της εβδομάδας για να γιορτάσουν τη νίκη Του πάνω στην αμαρτία και τον θάνατο (Πράξεις 20:7, Α΄ Κορινθίους 16:2). Αν και η ημέρα του Σαββάτου καθιερώθηκε από τον Θεό ως άγια ημέρα, ο Ιησούς έδειξε πως ήταν Κύριος επάνω στο Σάββατο (Ματθαίος 12:8). Ο Ιησούς διακήρυξε πως είχε έρθει να εκπληρώσει όλον τον Νόμο και όχι να τον καταργήσει. Η τήρηση των διατάξεων δεν μπορούσε να δικαιώσει κανέναν· μόνον δια του Ιησού μπορούσε η αμαρτωλή ανθρωπότητα να ανακηρυχθεί δίκαιη (Ρωμαίους 3:28). Ο Παύλος απηχεί αυτήν την αλήθεια στην Κολοσσαείς 2:16–17 όταν γράφει, «Κανένας, λοιπόν, δεν έχει το δικαίωμα να σας κρίνει για φαγητό ή πιοτό ή για την τήρηση κάποιας γιορτής ή πρωτομηνίας ή Σαββάτων. Αυτά είναι η σκιά εκείνων που έμελλαν να συμβούν, μα το σώμα που έριχνε τη σκιά αυτή, είναι του Χριστού (μετάφραση ΛΟΓΟΥ).»

Η «Κυριακή ημέρα» θεωρείται τυπικά ως η ημέρα της Κυριακής αλλά δεν αντιστοιχεί ευθέως στο ιουδαϊκό Σάββατο —με άλλα λόγια, η Κυριακή δεν είναι το «χριστιανικό Σάββατο». Αν και πρέπει να ξεχωρίζουμε μια μέρα για ανάπαυση και τιμή του Κυρίου, που πέθανε και αναστήθηκε για μας, δεν είμαστε κάτω από τον Νόμο (Ρωμαίους 6:14–15). Ως αναγεννημένοι ακόλουθοι του Ιησού Χριστού, είμαστε ελεύθεροι να Τον λατρεύουμε οποιαδήποτε ημέρα επιλέγει η συνείδησή μας. Το Ρωμαίους 14 εξηγεί καθαρά το πώς οι χριστιανοί πρέπει να καθοδηγούν τις αμυδρώς γκρίζες περιοχές μαθητείας. Τα εδάφια 4 έως 6 λένε, «Εσύ ποιος είσαι που κρίνεις έναν ξένο δούλο; Στον δικό του Κύριο στέκεται ή πέφτει· όμως, θα σταθεί όρθιος επειδή ο Θεός είναι δυνατός να τον στήσει όρθιο. Άλλος μεν κρίνει μία ημέρα αγιότερη παρά μία άλλη ημέρα, άλλος όμως κρίνει ίση κάθε ημέρα. Κάθε ένας ας είναι πληροφορημένος στον δικό του νου. Εκείνος που παρατηρεί την ημέρα, την παρατηρεί για τον Κύριο, και εκείνος που δεν παρατηρεί την ημέρα, για τον Κύριο δεν την παρατηρεί. Αυτός που τρώει, για τον Κύριο τρώει, επειδή ευχαριστεί τον Θεό· και εκείνος που δεν τρώει, για τον Κύριο δεν τρώει, και ευχαριστεί τον Θεό.»

Μερικοί μεσσιανικοί Ιουδαίοι θέλουν να συνεχίσουν να θεωρούν το Σάββατο ως άγιο ένεκα της ιουδαϊκής τους κληρονομιάς. Μερικοί εθνικοί χριστιανοί ενώνονται με τους Ιουδαίους αδελφούς και αδελφές στην τήρηση του Σαββάτου ως έναν τρόπο απόδοσης τιμής στον Θεό. Η λατρεία τού Θεού το Σάββατο είναι αποδεκτή —να επαναλάβουμε πως η ημέρα της εβδομάδας δεν είναι το σημαντικό ζήτημα— αλλά το κίνητρο της καρδιάς πίσω από την επιλογή αυτή είναι το κρίσιμο σημείο. Αν αυτό που παρακινεί την επιλογή τού Σαββάτου είναι ο νομικισμός ή η τήρηση τού Νόμου, τότε η επιλογή δεν πηγάζει από μια καρδιά που βρίσκεται στη σωστή θέση (Γαλάτας 5:4). Όταν οι καρδιές μας είναι καθαρές ενώπιον του Κυρίου, είμαστε ελεύθεροι να Τον λατρεύσουμε το Σάββατο ή την Κυριακή. Ο Θεός είναι εξίσου ευχαριστημένος και με τα δύο.

Ο Ιησούς προειδοποίησε ενάντια στον νομικισμό όταν αναφέρθηκε στον προφήτη Ησαΐα: «Αυτός ο λαός με πλησιάζει με το στόμα τους και με τιμά με τα χείλη· η καρδιά τους, όμως, απέχει μακριά από μένα· μάταια μάλιστα με σέβονται, διδάσκοντας διδασκαλίες, εντάλματα ανθρώπων» (Ματθαίος 15:8–9, σύγκρ. Ησαΐας 29:13). Ο Θεός δεν ενδιαφέρεται στην τήρηση τελετών, διατάξεων ή απαραίτητων προϋποθέσεων. Θέλει καρδιές που φλέγονται με την αγάπη Του και τη χάρη Του, το Σάββατο, την Κυριακή και κάθε άλλη μέρα (Εβραίους 12:28–29, Ψαλμός 51:15–17).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η Κυριακή ημέρα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries