Ερώτηση
Ποιοι ήταν οι Κεναίοι;
Απάντηση
Οι Κεναίοι ήταν ένας αρχαίος λαός που ζούσε κοντά στη γη της Χαναάν κατά την εποχή του Αβραάμ (Γένεση 15:18-21). Η Αγία Γραφή αναφέρει διάφορες συναλλαγές μεταξύ των Ισραηλιτών και των Κεναίων, οι οποίοι είχαν πάντα φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.
Ο πεθερός του Μωυσή, ο Ιοθόρ, γνωστός και ως Ραγουήλ, ήταν "ιερέας της Μαδιάμ" και Κεναίος (Κριτές 1:16). Ο Ιοθόρ ζούσε νότια της Χαναάν κοντά στο όρος Σινά (Έξοδος 3:1). Όταν ο Μωυσής έφυγε από την Αίγυπτο, πήγε στη Μαδιάμ, όπου συνάντησε αμέσως τις επτά κόρες του Ιοθόρ, όλες βοσκοπούλες. Ο Μωυσής παντρεύτηκε τελικά μία από αυτές, μια γυναίκα που ονομαζόταν Σεπφώρα (Έξοδος 2:16-21) και έτσι παντρεύτηκε στη φυλή των Κεναίων. Ο Μωυσής έζησε ανάμεσα στους Κεναίους για πολλά χρόνια πριν ο Θεός τον καλέσει ως εκείνον που θα απελευθέρωνε τους Ισραηλίτες από τη σκλαβιά τους στην Αίγυπτο.
Φαίνεται ότι οι Κεναίοι στη Μαδιάμ γνώριζαν αρκετά για τον έναν αληθινό Θεό ώστε να διατηρούν έναν ιερέα. Το όνομα Ραγουήλ σημαίνει "φίλος του Θεού". Μετά την έξοδο, η γνώση του Ραγουήλ για τον Θεό αυξήθηκε δραματικά και μαζί με τον Μωυσή και τον Ααρών έφεραν ολοκαύτωμα και άλλες προσφορές ενώπιον του Κυρίου για να τον λατρέψουν (Έξοδος 18:9-12).
Είναι πιθανό ότι οι Κεναίοι και οι Μαδιανίτες είχαν κάποια συγγένεια. Ο Ραγουήλ ζούσε στη Μαδιάμ όταν τον συνάντησε ο Μωυσής. Επίσης, στο Αριθμοί 10:29, ο πεθερός του Μωυσή ονομάζεται "Ραγουήλ ο Μαδιανίτης" (αλλού, ονομάζεται Κεναίος). Οι Γραφές συνδέουν επίσης τους Κεναίους με τη φυλή των Ρηχαβιτών (Α΄ Χρονικών 2:55).
Οι Κεναίοι ήταν φιλικοί προς τον Μωυσή και τους Ισραηλίτες κατά την περίοδο της Εξόδου. Φαίνεται ότι ο Ιοθόρ, ο Οβάβ και άλλοι Κεναίοι ενώθηκαν με τον Μωυσή και ταξίδεψαν μέχρι τη Χαναάν μαζί με τον λαό του Θεού (Έξοδος 18:1-7, Αριθμοί 10:29-33). Οι Κεναίοι εγκαταστάθηκαν κοντά στην Ιεριχώ μέχρι που τελικά μετακινήθηκαν νότια για να ζήσουν στην περιοχή της ερήμου Ναγέβ (Κριτές 1:16, πρβλ. Α΄ Σαμουήλ 27:10). Ωστόσο, ένας Κεναίος που ονομαζόταν Έβερ παρέμεινε στη Χαναάν, μεταναστεύοντας βόρεια, κοντά στην Κέδες. Η γυναίκα του Έβερ, η Ιαήλ, ήταν αυτή που σκότωσε τον Σισάρα κατά την εποχή της Δεβόρρα και του Βαράκ (Κριτές 4:11, 17-23). Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του βασιλιά Σαούλ, ο Θεός έδωσε εντολή στον Ισραήλ να εξολοθρεύσει τους Αμαληκίτες. Αλλά έδειξε έλεος στους Κεναίους που ζούσαν ανάμεσα στους Αμαληκίτες. Πριν επιτεθεί ο Σαούλ, "είπε στους Κεναίους: "Πηγαίνετε, αναχωρήστε, κατεβείτε από μέσα από τους Αμαληκίτες, για να μη σας συμπεριλάβω μαζί τους· επειδή, εσείς δείξατε έλεος σε όλους τούς γιους Ισραήλ, όταν ανέβαιναν από την Αίγυπτο. Και αναχώρησαν οι Κεναίοι μέσα από τους Αμαληκίτες" (Α΄ Σαμουήλ 15:6).
Υπάρχουν ορισμένοι που ισχυρίζονται ότι οι Κεναίοι ήταν απόγονοι του Κάιν, λόγω της ομοιότητας μεταξύ των εβραϊκών λέξεων που μεταφράζονται "Κάιν" και "Κεναίοι". Ωστόσο, αν κάποιος από την οικογένεια του Νώε δεν ήταν απόγονος του Κάιν, όλοι οι απόγονοι του Κάιν θα είχαν εξαλειφθεί στον κατακλυσμό. Επιπλέον, ακόμη και αν ένα μέλος της οικογένειας του Νώε ήταν απόγονος του Κάιν, δεν θα υπήρχε τρόπος, μετά τον κατακλυσμό, να επανεμφανιστεί μια ξεχωριστή γραμμή του Κάιν. Για παράδειγμα, αν η γυναίκα του Χαμ ήταν απόγονος του Κάιν, όλοι οι απόγονοι του Χαμ θα ήταν απόγονοι του Κάιν. Με αυτά τα λόγια, το σημαντικό σημείο είναι το εξής: η Βίβλος δεν συνδέει πουθενά τους Κεναίους με τον Κάιν.
English
Ποιοι ήταν οι Κεναίοι;