settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιο είναι το πνεύμα της Ιεζάβελ;

Απάντηση


Υπάρχουν ποικίλες απόψεις σχετικά με το τι συνιστά το πνεύμα Ιεζάβελ, από τη σεξουαλική χαλαρότητα μιας γυναίκας μέχρι τη διδασκαλία ψευδών δογμάτων από άνδρα ή γυναίκα. Η Βίβλος δεν αναφέρει το πνεύμα της Ιεζάβελ, αν και έχει πολλά να πει για την ίδια την Ιεζάβελ.

Η ιστορία της Ιεζάβελ βρίσκεται στο Α΄ και Β΄ Βασιλέων. Ήταν κόρη του Εθβαάλ, βασιλιά της Τύρου/Σιδώνος και ιερέα της λατρείας του Βάαλ, ενός σκληρού, αισθησιακού και αποκρουστικού ψεύτικου θεού, η λατρεία του οποίου περιελάμβανε σεξουαλική υποβάθμιση και ασέλγεια. Ο Αχαάβ, βασιλιάς του Ισραήλ, παντρεύτηκε την Ιεζάβελ και οδήγησε το έθνος στη λατρεία του Βάαλ (Α΄ Βασιλέων 16:31). Η βασιλεία του Αχαάβ και της Ιεζάβελ στον Ισραήλ είναι ένα από τα πιο θλιβερά κεφάλαια στην ιστορία του λαού του Θεού.

Υπάρχουν δύο περιστατικά στη ζωή της Ιεζάβελ που την χαρακτηρίζουν και μπορούν να καθορίσουν τι εννοούμε με τον όρο "πνεύμα Ιεζάβελ". Το ένα γνώρισμα είναι το εμμονικό πάθος της να κυριαρχεί και να ελέγχει τους άλλους, ειδικά στον πνευματικό τομέα. Όταν έγινε βασίλισσα, ξεκίνησε μια αδυσώπητη εκστρατεία για να απαλλάξει τον Ισραήλ από όλα τα στοιχεία της λατρείας του Γιαχβέ. Διέταξε την εξόντωση όλων των προφητών του Κυρίου (Α΄ Βασιλέων 18:4, 13) και αντικατέστησε τους βωμούς τους με εκείνους του Βάαλ. Ο ισχυρότερος εχθρός της ήταν ο Ηλίας, ο οποίος απαίτησε να διεξαχθεί μια μάχη στο όρος Κάρμηλο μεταξύ των δυνάμεων του Θεού του Ισραήλ και των δυνάμεων της Ιεζάβελ και των ιερέων του Βάαλ (Α΄ Βασιλέων 18). Φυσικά, ο Θεός κέρδισε, αλλά παρά το άκουσμα των θαυματουργών δυνάμεων του Κυρίου, η Ιεζάβελ αρνήθηκε να μετανοήσει και ορκίστηκε στους θεούς της ότι θα καταδίωκε τον Ηλία ανελέητα και θα του αφαιρούσε τη ζωή. Η πεισματική άρνησή της να δει και υποταχθεί στη δύναμη του ζωντανού Θεού θα την οδηγούσε σε ένα φρικτό τέλος (Β΄ Βασιλέων 9:29-37).

Το δεύτερο περιστατικό αφορά έναν δίκαιο άνθρωπο ονόματι Ναβουθαί, ο οποίος αρνήθηκε να πουλήσει στον Αχαάβ γη που γειτνίαζε με το παλάτι, δηλώνοντας ορθά ότι η πώληση της κληρονομιάς του θα ήταν ενάντια στην εντολή του Κυρίου (Α΄ Βασιλέων 21:3, Λευιτικό 25:23). Ενώ ο Αχαάβ ήταν σκυθρωπός και θύμωνε στο κρεβάτι του, η Ιεζάβελ τον ειρωνευόταν και τον κορόιδευε για την αδυναμία του, και στη συνέχεια προχώρησε στο να παγιδεύσει και λιθοβολήσει μέχρι θανάτου τον αθώο Ναβουθαί. Οι γιοι του Ναβουθαί λιθοβολήθηκαν επίσης μέχρι θανάτου, ώστε να μην υπάρξουν κληρονόμοι και η γη να επιστρέψει στην κατοχή του βασιλιά. Μια τέτοια μονοσήμαντη αποφασιστικότητα να γίνει το δικό της, ανεξάρτητα από το ποιος θα καταστραφεί στη διαδικασία, είναι χαρακτηριστικό του πνεύματος της Ιεζάβελ.

Η σεξουαλική ανηθικότητα και η λατρεία των ειδώλων της Ιεζάβελ ήταν τόσο διαβόητη που ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς αναφέρεται σε αυτήν σε μια προειδοποίηση προς την εκκλησία των Θυατείρων (Αποκάλυψη 2:18-29). Πιθανότατα αναφερόμενος σε μια γυναίκα στην εκκλησία που την επηρέαζε με τον ίδιο τρόπο που η Ιεζάβελ επηρέασε τον Ισραήλ στην ειδωλολατρία και τη σεξουαλική ανηθικότητα, ο Ιησούς δηλώνει στους πιστούς των Θυατείρων ότι δεν πρέπει να την ανέχονται. Όποια κι αν ήταν αυτή η γυναίκα, όπως και η Ιεζάβελ, αρνήθηκε να μετανοήσει για την ανηθικότητά της και την ψευδή διδασκαλία της, και η μοίρα της σφραγίστηκε. Ο Κύριος Ιησούς την έριξε στο κρεβάτι της αρρώστιας, μαζί με εκείνους που διέπρατταν μαζί της ειδωλολατρία. Το τέλος για όσους υποκύπτουν στο πνεύμα της Ιεζάβελ είναι πάντα ο θάνατος και η καταστροφή, τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική έννοια.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να ορίσουμε το πνεύμα της Ιεζάβελ είναι να πούμε ότι χαρακτηρίζει οποιονδήποτε ενεργεί με τον ίδιο τρόπο που ενεργούσε η Ιεζάβελ, συμμετέχοντας στην ανηθικότητα, την ειδωλολατρία, την ψευδή διδασκαλία και την αμετανόητη αμαρτία. Το να προχωρήσουμε πέρα από αυτό είναι σαν να αναλωνόμαστε σε εικασίες και μπορεί ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε ψευδείς κατηγορίες και διχασμό μέσα στο σώμα του Χριστού.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιο είναι το πνεύμα της Ιεζάβελ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries