settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιες δίκες αντιμετώπισε ο Ιησούς πριν τη σταύρωσή Του;

Απάντηση


Τη νύχτα της σύλληψης του Ιησού, φέρθηκε μπροστά στον Άννα, τον Καϊάφα και μια συγκέντρωση θρησκευτικών ηγετών που ονομαζόταν Σανχεντρίν (Συνέδριο) (Ιωάννης 18:19-24, Ματθαίος 26:57). Κατόπιν φέρθηκε μπροστά στον Πιλάτο, τον Ρωμαίο ηγεμόνα (Ιωάννης 18:23), στάλθηκε στον Ηρώδη (Λουκάς 23:7), και επέστρεψε στον Πιλάτο (Λουκάς 23:11-12), που τελικά Τον καταδίκασε σε θάνατο.

Η δίκη του Ιησού περιλάμβανε έξι στάδια: Τρία στάδια έλαβαν χώρα σε θρησκευτικό δικαστήριο και τρία σε ρωμαϊκό. Ο Ιησούς δικάστηκε ενώπιον του Άννα, του πρώην αρχιερέα· ενώπιον του Καϊάφα, του παρόντα αρχιερέα· και ενώπιον του Συνεδρίου. Σ' αυτές τις «εκκλησιαστικές» δίκες κατηγορήθηκε για βλασφημία επειδή ισχυρίστηκε πως είναι ο Γιος του Θεού, ο Μεσσίας.

Οι δίκες ενώπιον των Ιουδαϊκών αρχών, οι θρησκευτικές δίκες, έδειξαν τον βαθμό στον οποίο οι Ιουδαίοι ηγέτες Τον μισούσαν διότι απρόσεκτα αγνόησαν πολλούς από τους δικούς τους νόμους. Έγιναν πολλές παρανομίες σ' αυτές τις δίκες από την πλευρά του Ιουδαϊκού Νόμου: (1) Καμία δίκη δεν επιτρεπόταν να γίνει στη διάρκεια μιας γιορτής. (2) Κάθε μέλος του δικαστηρίου έπρεπε να ψηφίσει προσωπικά την καταδίκη ή την αθώωση αλλά ο Ιησούς καταδικάστηκε δια βοής. (3) Στην περίπτωση που αποφασιζόταν η θανατική καταδίκη, θα έπρεπε να περάσει μια νύχτα πριν η απόφαση εκτελεστεί· πέρασαν όμως λίγες ώρες πριν ο Ιησούς σταυρωθεί. (4) Οι Ιουδαίοι δεν είχαν εξουσία να εκτελέσουν κανένα. (5) Καμία δίκη δεν επιτρεπόταν να γίνει τη νύχτα αλλά αυτή η δίκη έγινε πριν την αυγή. (6) Στον κατηγορούμενο έπρεπε να δοθεί συνήγορος ή αντιπροσώπευση αλλά στον Ιησού δεν δόθηκε τίποτα. (7) Στον κατηγορούμενο δεν έπρεπε να γίνουν αυτό-ενοχοποιητικές ερωτήσεις αλλά Τον ρώτησαν αν αυτός ήταν ο Χριστός.

Οι δίκες ενώπιον των Ρωμαϊκών αρχών ξεκίνησαν με τον Πιλάτο (Ιωάννης 18:23) αφού ο Ιησούς ραπίστηκε. Οι κατηγορίες εναντίον Του ήταν πολύ διαφορετικές από εκείνες που ακούστηκαν στις θρησκευτικές δίκες. Κατηγορήθηκε πως υποκινεί τον λαό σε επανάσταση, αποτρέπει τον λαό να πληρώνει φόρους και ισχυρίζεται πως είναι βασιλιάς. Ο Πιλάτος δεν βρήκε λόγο να καταδικάσει τον Ιησού και τον έστειλε στον Ηρώδη (Λουκάς 23:7). Ο Ηρώδης ενέπαιξε τον Ιησού αλλά θέλοντας ν' αποφύγει την πολιτική ευθύνη έστειλε τον Ιησού πίσω στον Πιλάτο (Λουκάς 23:11–12). Αυτή ήταν η τελευταία δίκη καθώς ο Πιλάτος προσπάθησε να κατευνάσει την αντιπαλότητα των Ιουδαίων διατάζοντας τη μαστίγωση του Ιησού. Η ρωμαϊκή μαστίγωση ήταν ένα τρομερό καμτσίκωμα σχεδιασμένο να γδέρνει βαθιά τη σάρκα στην πλάτη του τιμωρούμενου. Σε μια τελευταία του προσπάθεια να απαλλάξει τον Ιησού, ο Πιλάτος πρόσφερε τον κατάδικο Βαραββά να σταυρωθεί για να σώσει τον Ιησού αλλά χωρίς όφελος. Το πλήθος ζητούσε την απαλλαγή του Βαραββά και τη σταύρωση του Ιησού. Ο Πιλάτος ικανοποίησε την απαίτησή τους και παρέδωσε τον Ιησού στο θέλημά τους (Λουκάς 23:25). Οι δίκες του Ιησού εκφράζουν την απόλυτη γελιοποίηση της δικαιοσύνης. Ο Ιησούς, ο πλέον αθώος άνθρωπος στην ιστορία του κόσμου, κρίθηκε ένοχος εγκλημάτων και καταδικάστηκε σε σταυρικό θάνατο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιες δίκες αντιμετώπισε ο Ιησούς πριν τη σταύρωσή Του;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries