settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι ο Χριστός και ο Διάβολος αδέλφια;

ΑπάντησηΌχι, ο Χριστός και ο Διάβολος δεν είναι αδέλφια. Ο Χριστός είναι Θεός και ο Διάβολος είναι ένα δημιούργημά Του. Όχι μόνο ο Χριστός και ο Διάβολος δεν είναι αδέλφια, αλλά διαφέρουν όσο η μέρα με τη νύχτα. Ο Χριστός είναι Θεός ενσαρκωμένος –αιώνιος, παντογνώστης και παντοδύναμος, ενώ ο Διάβολος είναι ξεπεσμένος άγγελος που δημιουργήθηκε από τον Θεό για τους σκοπούς του Θεού. Η διδασκαλία ότι ο Χριστός και ο Διάβολος είναι «αδελφικά πνεύματα» αποτελεί ένα στοιχείο, μεταξύ πολλών άλλων, της ψευδούς διδασκαλίας των Μορμόνων (Άγιοι των Εσχάτων Καιρών), και σε κάποιο βαθμό και των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Και οι δύο αυτές θρησκευτικές ομάδες χαρακτηρίζονται σωστά ως αιρέσεις διότι αρνούνται βασικά χριστιανικά δόγματα. Αν και χρησιμοποιούν χριστιανικούς όρους, όπως Ιησούς, Θεός και σωτηρία, έχουν αιρετικές απόψεις και διδασκαλίες στα πλέον βασικά και ουσιαστικά χριστιανικά δόγματα. (Σε παρακαλούμε να σημειώσεις ότι οι περισσότεροι μορμόνοι σήμερα θ' αρνηθούν σθεναρά ότι πιστεύουν πως ο Χριστός και ο Διάβολος είναι αδέλφια. Η διδασκαλία αυτή όμως ήταν σαφέστατα πίστη των πρώτων μορμόνων.)

Η διδασκαλία ότι ο Χριστός και ο Διάβολος είναι «αδελφικά πνεύματα» προέρχεται από την παρανόηση των μορμόνων και τη διαστρέβλωση των Γραφών, όπως επίσης και μερικών έξω-βιβλικών διδασκαλιών που θεωρούν πως είναι έγκυρες. Με λόγια απλά, δεν υπάρχει τρόπος να διαβάσεις τη Γραφή χρησιμοποιώντας κάθε είδος λογικών ερμηνευτικών αρχών και να καταλήξεις στην ιδέα ότι ο Χριστός και ο Διάβολος είναι «αδελφικά πνεύματα». Οι Γραφές είναι πολύ σαφείς ότι ο Χριστός είναι πλήρως Θεός, όχι κάποιος τύπος ενός κατώτερου θεού, όπως οι μορμόνοι και άλλες αιρέσεις πιστεύουν. Οι Γραφές είναι επίσης πολύ σαφείς ότι ο Θεός είναι υπερβατικός υπεράνω της Δημιουργίας Του, το οποίο απλά σημαίνει ότι δεν υπάρχει σύγκριση μεταξύ του Χριστού του Δημιουργού και του Διαβόλου, του δημιουργήματός Του.

Οι μορμόνοι πιστεύουν ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν το πρώτο «πνεύμα-παιδί» που γεννήθηκε από τον Θεό, τον Ουράνιο Πατέρα με μια από τις πολλές γυναίκες του. Αντί ν' αναγνωρίσουν τον Χριστό ως τον ένα αληθινό Θεό, πιστεύουν πως έγινε Θεός όπως θα γίνουν αυτοί θεοί κάποια μέρα. Σύμφωνα με τη διδασκαλία των μορμόνων, ως ο πρώτος από τα «πνεύματα-παιδιά» του Θεού, ο Χριστός είχε την υπεροχή έναντι του Διαβόλου ή Εωσφόρου, ο οποίος ήταν ο δεύτερος «γιος του Θεού» και το «αδελφικό πνεύμα» του Χριστού. Είναι ειρωνικό ότι χρησιμοποιούν το Κολοσσαείς 1:15 ως ένα από τα «αποδεικτικά κείμενα» τους διότι λέει: «ο οποίος είναι εικόνα του αόρατου Θεού, πρωτότοκος κάθε κτίσης». Αγνοούν, ακόμη, το εδάφιο 16 όπου βλέπουμε πως «διαμέσου αυτού κτίστηκαν τα πάντα, αυτά που είναι μέσα στους ουρανούς κι αυτά που είναι επάνω στη γη, τα ορατά και τα αόρατα, είτε θρόνοι είτε κυριότητες είτε αρχές είτε εξουσίες, ΤΑ ΠΑΝΤΑ κτίστηκαν διαμέσου αυτού και γι' αυτόν». Τα πάντα –θρόνοι, κυριότητες, αρχές ή εξουσίες- περιλαμβάνουν τον Διάβολο και τα δαιμόνια.

Για να πιστέψει κάποιος ότι ο Διάβολος και ο Χριστός είναι «αδελφικά πνεύματα» θα πρέπει να αρνηθεί την καθαρή διδασκαλία των Γραφών. Είναι πολύ σαφές πως ήταν ο Ιησούς Χριστός Αυτός που δημιούργησε τα πάντα, και ως το δεύτερο πρόσωπο του τριαδικού Θεού, ο Χριστός είναι πλήρως Θεός και μόνο Θεός (στην προ της ενσάρκωσης περίοδο). Ο Χριστός ισχυρίστηκε πως είναι Θεός σε πολλές βιβλικές περικοπές. Στον Ιωάννη 10:30 ο Χριστός είπε, «Εγώ και ο Πατέρας είμαστε ένα». Ο Χριστός δεν ισχυριζόταν πως είναι ένας μικρότερος θεός. Ισχυριζόταν ότι πλήρως Θεός. Στον Ιωάννη 1:1-5 είναι σαφές ότι ο Χριστός δεν ήταν δημιούργημα και ότι Αυτός δημιούργησε τα πάντα. «Όλα έγιναν διαμέσου αυτού· και χωρίς αυτόν δεν έγινε ούτε ένα το οποίο έχει γίνει» (Ιωάννης 1:3). Πόσο πιο σαφές θα μπορούσε να γίνει; «Όλα» σημαίνει αυτό που λέει, και συμπεριλαμβάνει τον Διάβολο, που ως άγγελος δημιουργήθηκε όπως οι άλλοι άγγελοι και τα δαιμόνια. Οι Γραφές αποκαλύπτουν πως ο Διάβολος είναι ξεπεσμένος άγγελος που επαναστάτησε ενάντια στον Θεό (Πατέρα) και στον Λόγο-Χριστό ως Θεό. Η μόνη σχέση που υπάρχει μεταξύ του Χριστού και του Διαβόλου είναι αυτή του Δημιουργού και του δημιουργήματος, του δίκαιου Κριτή Ιησού Χριστού και του αμαρτωλού δημιουργήματος, του Σατανά.

Όπως οι μορμόνοι, οι Μάρτυρες του Ιεχωβά, επίσης διδάσκουν ότι ο Χριστός και ο Διάβολος είναι πνευματικά αδέλφια. Ενώ κάποιοι μορμόνοι και Μάρτυρες του Ιεχωβά προσπαθούν μερικές φορές να παρακάμψουν αυτή τη διδασκαλία διότι είναι τόσο αντίθετη με ό,τι λέει πραγματικά η Αγία Γραφή, είναι ωστόσο αυτό που πιστεύουν αυτές οι οργανώσεις και αποτελεί τμήμα της επίσημης διδασκαλίας τους.

Οι μορμόνοι πιστεύουν πως όχι μόνο ο Χριστός και ο Εωσφόρος ήταν «πνευματικά παιδιά του Ελοχείμ (Θεού)», αλλά και ότι οι άνθρωποι είναι πνευματικά παιδιά. Με άλλα λόγια, πιστεύουν ότι «ο Θεός, οι άγγελοι και οι άνθρωποι ανήκουν όλοι τους στο ίδιο είδος, σε μια φυλή, σε μια μεγάλη οικογένεια». Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουν πως και αυτοί οι ίδιοι θα γίνουν κάποια μέρα θεός όπως ο Ιησούς ή ακόμη όπως ο Θεός Πατέρας. Αντί να δουν την καθαρή διάκριση στις Γραφές μεταξύ του Θεού και της Δημιουργίας Του, πιστεύουν πως μια μέρα θα γίνουν οι ίδιοι Θεός. Αυτό φυσικά είναι το ίδιο αρχαίο ψέμα που είπε ο Διάβολος στον Κήπο της Εδέμ (Γένεση 3:15). Προφανώς η επιθυμία σφετερισμού του θρόνου του Θεού είναι ενδημική στις καρδιές των ανθρώπων.

Στον Ματθαίο 16:15 ο Χριστός έκανε τη σημαντική ερώτηση: «Εσείς, όμως, για ποιον με λέτε ότι είμαι;» Αυτή η ερώτηση είναι ουσιώδης για τη σωτηρία και στην οποία οι μορμόνοι και οι Μάρτυρες του Ιεχωβά σφάλλουν. Είναι εσφαλμένη η απάντηση ότι ο Χριστός είναι το αδελφικό πνεύμα του Σατανά. Ο Χριστός είναι ο Γιος του Θεού και εν Αυτώ κατοίκησε σωματικώς το πλήρωμα της Θεότητας (Κολοσσαείς 2:9). Δημιούργησε τον Διάβολο και μια μέρα θα τον ρίξει στη λίμνη της φωτιάς ως δίκαιη τιμωρία για την ανταρσία του ενάντια στον Θεό. Δυστυχώς, εκείνη την ημέρα της κρίσης, όσοι ακολουθούν τα ψεύδη του Διαβόλου θα ριχτούν κι εκείνοι στη λίμνη της φωτιάς μαζί του και με τα δαιμόνια. Ο θεός των μορμόνων και των Μαρτύρων του Ιεχωβά δεν είναι ο Θεός που αποκάλυψε τον εαυτό Του στις Γραφές. Αν δεν μετανοήσουν και έρθουν σε επίγνωση ώστε να λατρεύσουν τον ένα αληθινό Θεό, δεν έχουν ελπίδα σωτηρίας.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι ο Χριστός και ο Διάβολος αδέλφια;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries