settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί ο Ιησούς επέτρεψε στα δαιμόνια να μπουν στο κοπάδι των χοίρων;

Απάντηση


Η ιστορία του Ιησού που έριξε τη λεγεώνα των δαιμονίων σε ένα κοπάδι γουρουνιών βρίσκεται στο Ματθαίος 8:28-34, Μάρκος 5:1-20 και Λουκάς 8:26-39. Μόνον ο Ματθαίος αναφέρει τον πιο επιφανή από τους δύο εμπλεκόμενους δαιμονισμένους. Οι δαιμονισμένοι ήταν άτομα των οποίων το μυαλό βρισκόταν υπό τον έλεγχο ενός κακού πνεύματος ή πνευμάτων. Το γεγονός ότι τέτοια φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα εμφανή κατά τις ημέρες της επίγειας διακονίας του Χριστού συνάδει με τις προσπάθειες του Σατανά να εξουδετερώσει το σχέδιο του Θεού. Μας επιτρέπει επίσης να γίνουμε μάρτυρες του πνευματικού πολέμου στον οποίο ο Σωτήρας μας εμπλεκόταν συνεχώς. Τα δαιμόνια γνώριζαν ακριβώς ποιος ήταν ο Ιησούς -"Υιός του Θεού"- και είχαν επίγνωση της απώτερης μοίρας τους (Ματθαίος 8:28-29).

Καθώς ο Ιησούς ταξίδευε στην ορεινή περιοχή ανατολικά του Ιορδάνη ποταμού, ο δρόμος αυτού του ανθρώπου που ελεγχόταν από δαιμόνια και ζούσε ανάμεσα σε τάφους διασταυρώθηκε με τον δρόμο του Ιησού. Λόγω της σωματικής δύναμης που έδιναν τα δαιμόνια στον άνθρωπο, ήταν σε θέση να σπάσει και να πετάξει τις αλυσίδες με τις οποίες οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τον δέσουν. Όταν τα δαιμόνια παρακάλεσαν τον Ιησού να τους αφήσει να πάνε σε ένα κοπάδι γουρουνιών, Εκείνος τους έδωσε την άδεια. Μπήκαν μέσα στα γουρούνια, έπεσαν από την απότομη όχθη στη λίμνη και πνίγηκαν. Ο Ιησούς έκανε έτσι γνωστή την εξουσία Του και ματαίωσε τον όποιο κακό σκοπό είχαν τα δαιμόνια.

Το γιατί τα δαιμόνια παρακάλεσαν να τους επιτραπεί να μπουν στους χοίρους δεν είναι σαφές από την αφήγηση. Θα μπορούσε να είναι επειδή δεν ήθελαν να φύγουν από την περιοχή όπου είχαν πετύχει να κάνουν τις διαβολές τους ανάμεσα στους ανθρώπους. Ίσως τους έλκυαν τα ακάθαρτα ζώα εξαιτίας της δικής τους βρωμιάς. Τα δαιμόνια μπορεί να έκαναν αυτό το παράξενο αίτημα επειδή ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να αποφύγουν τον εγκλεισμό στην Άβυσσο, τον τόπο εγκλεισμού στον οποίο είναι καταδικασμένα τα πονηρά πνεύματα (Αποκάλυψη 9:1-6). Όποιο και αν ήταν το σκεπτικό τους, είναι σαφές από την αφήγηση ότι τα δαιμόνια είχαν λίγη δική τους δύναμη και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα χωρίς την άδεια του Ιησού. Ως χριστιανοί, μπορούμε να παρηγορηθούμε με τη γνώση ότι οι δυνάμεις του εχθρού της ψυχής μας βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του Θεού και μπορούν να ενεργούν μόνο με τρόπους που Εκείνος επιτρέπει.

Η Αγία Γραφή δεν μας εξηγεί το σκεπτικό του Ιησού, αλλά η επίδειξη της κυριαρχικής Του δύναμης πάνω στα δαιμόνια θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Ιησούς τους έστειλε στα γουρούνια. Αν οι ιδιοκτήτες των γουρουνιών ήταν Εβραίοι, ο Ιησούς θα μπορούσε να τους επιπλήττει για την παραβίαση του μωσαϊκού Νόμου που απαγόρευε στους Εβραίους να τρώνε ή να κρατούν ακάθαρτα ζώα όπως οι χοίροι (Λευιτικό 11:7). Αν οι χοιροτρόφοι ήταν εθνικοί, ίσως ο Ιησούς χρησιμοποιούσε αυτό το θαυμαστό γεγονός για να τους δείξει την κακία των κακών πνευμάτων υπό την επιρροή των οποίων ζούσαν, καθώς και για να επιδείξει τη δική Του δύναμη και εξουσία πάνω στη Δημιουργία. Σε κάθε περίπτωση, οι ιδιοκτήτες ήταν τόσο τρομοκρατημένοι από την παρουσία μιας τέτοιας πνευματικής δύναμης που δεν απαίτησαν αποζημίωση για την απώλεια της περιουσίας τους και παρακάλεσαν τον Ιησού να φύγει από την περιοχή. Οι άνθρωποι ήταν εντυπωσιασμένοι με δέος αλλά αμετανόητοι - δεν ήθελαν τίποτε άλλο από τον Ιησού Χριστό. Αυτό δείχνει τη σκληρότητα της καρδιάς τους και την επιθυμία τους να παραμείνουν στην αμαρτία. Ο θεραπευμένος δαιμονισμένος, από την άλλη πλευρά, επέδειξε την αληθινή πίστη και τη μετάνοια μιας αλλαγμένης καρδιάς και παρακάλεσε να του επιτραπεί να ακολουθήσει τον Ιησού. Ίσως η αδιαμφισβήτητη διαφορά μεταξύ των σωσμένων και των μη σωσμένων να ήταν ένα μάθημα για τους μαθητές και όλους όσοι ήταν μάρτυρες του γεγονότος. Ο Ιησούς έστειλε τον θεραπευμένο άνδρα μακριά, δίνοντάς του μια εντολή την οποία υπάκουσε με χαρά: “Πήγαινε στο σπίτι σου και στους οικιακούς σου, και ανάγγειλε σ’ αυτούς όσα ο Κύριος έκανε σε σένα, και σε ελέησε” (Μάρκος 5:17-20).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί ο Ιησούς επέτρεψε στα δαιμόνια να μπουν στο κοπάδι των χοίρων;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries