settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί βαπτίστηκε ο Χριστός; Γιατί ήταν σημαντική η βάπτιση του Χριστού;

ΑπάντησηΣε πρώτη ματιά φαίνεται πως η βάπτιση του Χριστού δεν έχει κανένα σκοπό. Το βάπτισμα που έκανε ο Ιωάννης ήταν βάπτισμα μετάνοιας (Ματθαίος 3:11), αλλά ο Χριστός ήταν αναμάρτητος και δεν είχε ανάγκη μετάνοιας. Ο Ιωάννης έκανε πίσω στην απαίτηση του Χριστού να βαπτιστεί απ' αυτόν. Ο Ιωάννης αναγνώρισε τη δική του αμαρτωλότητα και την ανάγκη που είχε να μετανοήσει ο ίδιος ως αμαρτωλός, και θεώρησε τον εαυτό του ακατάλληλο να βαπτίσει τον άμωμο Αμνό του Θεού: «Εγώ έχω ανάγκη να βαπτιστώ από σένα, κι εσύ έρχεσαι σε μένα;» (Ματθαίος 3:14). Ο Χριστός του απάντησε πως «έτσι είναι πρέπον σε μας, να εκπληρώσουμε κάθε δικαιοσύνη» (Ματθαίος 3:15).

Υπάρχουν πολλοί λόγοι στο γιατί έπρεπε ο Ιωάννης να βαπτίσει τον Χριστό στην αρχή της δημόσιας διακονίας Του. Ο Χριστός θα ξεκινούσε το μεγάλο έργο Του και ήταν πρέπον να αναγνωριστεί δημόσια από τον πρόδρομό Του. Ο Ιωάννης ήταν «η φωνή που βοά στην έρημο», σύμφωνα με την προφητεία του Ησαΐα, που καλούσε τους ανθρώπους σε μετάνοια, προετοιμάζοντάς τους να δεχθούν τον Μεσσία τους (Ησαΐας 40:3). Βαπτίζοντας ο Ιωάννης τον Χριστό, δήλωνε σε όλους πως εδώ βρίσκεται Αυτός που περιμέναμε, ο Γιος του Θεού, Αυτός που θα βαπτίσει «με άγιο Πνεύμα και φωτιά» (Ματθαίος 3:11), όπως είχε προείπει.

Η βάπτιση του Χριστού από τον Ιωάννη λαμβάνει και μια άλλη διάσταση όταν λάβουμε υπ' όψιν πως ο Ιωάννης καταγόταν από τη φυλή του Λευί και μάλιστα απόγονος του Ααρών. Ο Λουκάς διευκρινίζει πως και οι δύο γονείς του Ιωάννη ανήκαν στην ααρωνική ιερατική οικογένεια (Λουκάς 1:5). Ένα από τα καθήκοντα των ιερέων στην Παλαιά Διαθήκη ήταν να προσφέρουν θυσίες στον Κύριο. Το βάπτισμα του Χριστού από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή μπορεί να θεωρηθεί ως μια ιερατική παρουσίαση της υπέρτατης θυσίας. Τα λόγια του Ιωάννη την επόμενη μέρα της βάπτισης έχουν σαφώς ένα ιερατικό ύφος: «Δέστε, ο Αμνός του Θεού, που σηκώνει την αμαρτία τού κόσμου.» (Ιωάννης 1:29).

Η βάπτιση του Χριστού έδειξε, ακόμη, πως ταυτίστηκε με τους αμαρτωλούς. Η βάπτισή Του συμβόλιζε το βάπτισμα των αμαρτωλών μέσα στη δικαιοσύνη του Χριστού, τον θάνατό τους μαζί Του και την ανάστασή τους από την αμαρτία και τη δυνατότητα μιας πορείας σε καινούρια ζωή. Η τέλεια δικαιοσύνη Του θα εκπλήρωνε όλες τις απαιτήσεις του Νόμου για τους αμαρτωλούς που δεν θα μπορούσαν ποτέ να ελπίσουν πως θα τις ικανοποιήσουν από μόνοι τους. Όταν ο Ιωάννης δίστασε να βαπτίσει τον αναμάρτητο Γιο του Θεού, ο Χριστός απάντησε πως «είναι πρέπον σε μας, να εκπληρώσουμε κάθε δικαιοσύνη» (Ματθαίος 3:15). Με τα λόγια αυτά υπαινίχθηκε τη δικαιοσύνη που προσφέρει σε όλους εκείνους που έρχονται σ' Αυτόν και ανταλλάσσουν την αμαρτία τους με τη δική Του δικαιοσύνη (Β΄ Κορινθίους 5:21).

Πλέον αυτών, ο ερχομός του Χριστού στον Ιωάννη έδειξε την αποδοχή του βαπτίσματος του Ιωάννη από μέρους του Χριστού, δίνοντας μαρτυρία γι' αυτό πως δόθηκε από τον Ουρανό· ήταν από τον Θεό. Αυτό θα απέβαινε σημαντικό στο μέλλον όταν άλλοι θα άρχιζαν να αμφισβητούν την εξουσία του Ιωάννη, ιδιαιτέρως μετά τη σύλληψή του από τον Ηρώδη (Ματθαίος 14:3-11).

Το σπουδαιότερο, ίσως, όλων είναι πως στο γεγονός της δημόσιας βάπτισης που καταγράφηκε για όλες τις επόμενες γενεές, αποκαλύφθηκε ενδόξως από τον Ουρανό η τέλεια προσωποποίηση του τριαδικού Θεού. Η άμεση μαρτυρία του Πατέρα από τον Ουρανό, σύμφωνα με την οποία ευαρεστείται στον Γιο Του και η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος πάνω στον Χριστό (Ματθαίος 3:16-17) αποτελεί μια όμορφη εικόνα της τριαδικής φύσης του Θεού. Απεικονίζει, επίσης, το έργο του Πατέρα, του Γιου και του Αγίου Πνεύματος στη σωτηρία αυτών για τους οποίους ήρθε ο Ιησούς. Ο Πατέρας αγαπάει τον εκλεκτό Του προ της Δημιουργίας του κόσμου (Εφεσίους 1:4). Στέλνει τον Γιο Του ν' αναζητήσει και να σώσει το χαμένο (Λουκάς 19:10)· και το Πνεύμα ελέγχει για την αμαρτία (Ιωάννης 16:8) και ελκύει τον πιστό στον Πατέρα δια του Γιου. Όλη η ένδοξη αλήθεια του ελέους του Θεού δια του Ιησού Χριστού εκδηλώνεται στη βάπτισή Του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί βαπτίστηκε ο Χριστός; Γιατί ήταν σημαντική η βάπτιση του Χριστού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries