settings icon
share icon
Ερώτηση

Ήταν ο Ιησούς Ιουδαίος;

Απάντηση


Κάποιος που θα ψάξει το Διαδίκτυο σήμερα θα διαπιστώσει πως υπάρχει μεγάλη διαμάχη και διαφωνία σχετικά με το ερώτημα του κατά πόσον ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν πραγματικά Ιουδαίος. Πριν απαντήσουμε επαρκώς στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να θέσουμε ένα άλλο ερώτημα: ποιος (ή τι σημαίνει) είναι Ιουδαίος; Ακόμη και το ερώτημα αυτό περιέχει τα δικά του επίμαχα στοιχεία, και η απάντηση εξαρτάται από το ποιος είναι αυτός που απαντά. Ένας ορισμός που θα τον έδινε καθένα από τα μεγάλα παρακλάδια του Ιουδαϊσμού –Ορθόδοξοι, Συντηρητικοί και Αναμορφωτές- θα ήταν πιθανόν ο εξής: «Ιουδαίος είναι κάθε πρόσωπο που η μητέρα του είναι Ιουδαία ή κάθε πρόσωπο που έχει περάσει την τυπική διαδικασία της μεταστροφής του στον Ιουδαϊσμό».

Αν και η εβραϊκή Βίβλος δεν δηλώνει συγκεκριμένα πως η καταγωγή μέσω της μητέρας θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, ο σύγχρονος ραβινικός Ιουδαϊσμός πιστεύει πως υπάρχουν πολλές περικοπές στον Νόμο όπου αυτό γίνεται κατανοητό ή υπονοείται, όπως οι περικοπές Δευτερονόμιο 7:1-5, Λευιτικό 24:10, και Έσδρας 10:2-3. Υπάρχουν ακόμη πολλά παραδείγματα στις Γραφές εθνικών που μεταστράφηκαν στον Ιουδαϊσμό (π.χ., η Ρουθ η Μωαβίτισσα· δες Ρουθ 1:16 όπου η Ρουθ εκφράζει την επιθυμία της μεταστροφής της) και θεωρούνται πλέον πλήρως Ιουδαίοι όπως ακριβώς και οι όντες εθνικώς Ιουδαίοι.

Έτσι, ας εξετάσουμε δύο ερωτήματα: Ήταν ο Ιησούς εθνικώς Ιουδαίος; Και ήταν ο Ιησούς θρησκευτικώς Ιουδαίος;

Ήταν ο Ιησούς εθνικώς Ιουδαίος ή η μητέρα Του ήταν Ιουδαία; Ο Ιησούς σαφώς ταυτίστηκε με τους Ιουδαίους του καιρού Του, τον φυσικό λαό και τη φυλή Του και με τη θρησκεία τους (αν και διόρθωνε τις εκτροπές τους). Ο Θεός Τον έστειλε με σκοπό στον Ιούδα: « Ήρθε στον τόπο το δικό του, και οι δικοί του δεν τον δέχτηκαν. Σ' όσους όμως τον δέχτηκαν και πίστεψαν σ' αυτόν, έδωσε το δικαίωμα

να γίνουν παιδιά του Θεού.» (Ιωάννης 1:11-12, ΝΜΒ), κι Εκείνος δήλωσε καθαρά, «Εσείς προσκυνάτε εκείνο που δεν ξέρετε· εμείς προσκυνούμε εκείνο που ξέρουμε, επειδή, η σωτηρία είναι από τους Ιουδαίους.» (Ιωάννης 4:22)

Το πρώτο, μόλις, εδάφιο της Καινής Διαθήκης δηλώνει καθαρά την ιουδαϊκή εθνότητα του Ιησού, «Βιβλίο της γενεαλογίας του Ιησού Χριστού, γιου τού Δαβίδ, γιου τού Αβραάμ.» (Ματθαίος 1:1). Είναι φανερό από περικοπές όπως Εβραίους 7:14, «Επειδή, είναι προφανές, ότι ο Κύριός μας ανέτειλε από τη φυλή του Ιούδα», απ' όπου και παίρνουμε το όνομα «Ιουδαίος». Αλλά τι γίνεται με την Μαριάμ, τη μητέρα Του; Στη γενεαλογία του ευαγγελίου του Λουκά, κεφάλαιο 3, βλέπουμε καθαρά ότι η Μαριάμ ήταν άμεσος απόγονος του βασιλιά Δαβίδ, κι αυτό έδωσε στον Ιησού το νομικό δικαίωμα ν' ανέλθει στον ιουδαϊκό θρόνο αλλά οπωσδήποτε θεμελιώνει την ιουδαϊκή εθνικότητα του Ιησού.

Ήταν ο Ιησούς ένας πιστός Ιουδαίος θρησκευτικώς; Και οι δύο γονείς του Ιησού «τα τελείωσαν όλα, σύμφωνα με τον νόμο του Κυρίου» (Λουκάς 2:39). Η θεία Του και ο θείος Του, η Ελισάβετ και ο Ζαχαρίας ήταν επίσης πιστοί Ιουδαίοι στον Νόμο (Λουκάς 1:6), έτσι που μπορούμε να δούμε ότι όλη η οικογένεια έπαιρνε την πίστη της πολύ σοβαρά.

Στην επί του Όρους Ομιλία (Ματθαίος 5–7), ο Ιησούς συνεχώς βεβαίωνε την εξουσία του Νόμου και των προφητών (Ματθαίος 5:17) ακόμη και στο θέμα της βασιλείας των Ουρανών (Ματθαίος 5:19-20). Παρακολουθούσε τακτικά τη Συναγωγή (Λουκάς 4:16), και η διδασκαλία Του ήταν σεβαστή από τους συγχρόνους Του Ιουδαίους (Λουκάς 4:15). Δίδαξε στον ιουδαϊκό Ναό της Ιερουσαλήμ (Λουκάς 21:37), και αν δεν ήταν Ιουδαίος, η είσοδός Του σ' αυτό το μέρος του Ναού, δεν θα είχε απλώς επιτραπεί (Πράξεις 21:28-30).

Ο Ιησούς, επίσης, έδειξε εξωτερικά σημάδια πως είναι πιστός στον Νόμο. Φορούσε ιμάτιο με κράσπεδο (Λουκάς 8:44, Ματθαίος 14:36) που είχε το νόημα της υπενθύμισης των εντολών (Αριθμοί 15:37-39). Παρακολούθησε τη γιορτή του Πάσχα (Ιωάννης 2:13) και ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ (Δευτερονόμιο 16:16) για εκείνη τη σημαντική ιουδαϊκή ημέρα της γιορτής. Παρακολούθησε τη γιορτή της Σκηνοπηγίας (Ιωάννης 7:2, 10) και ανέβηκε στην Ιερουσαλήμ (Ιωάννης 7:14) όπως απαιτούσε ο Νόμος. Παρακολούθησε τη Χανουκά, τη γιορτή των φώτων (Ιωάννης 10:22) και πιθανώς την Ροσς-Ασσανά, τη γιορτή των σαλπίγγων (Ιωάννης 5:1), ανεβαίνοντας στην Ιερουσαλήμ και στις δύο περιπτώσεις, αν και δεν υπάρχει σχετική εντολή στον Νόμο. Είναι σαφές πως ο Ιησούς θεωρούσε τον εαυτό Του Ιουδαίο (Ιωάννης 4:22) και ως βασιλιά των Ιουδαίων (Μάρκος 15:2). Από τη γέννησή Του έως το τελευταίο πασχαλινό γεύμα (σέντερ) (Λουκάς 22:14-15), ο Ιησούς έζησε ως ένας πιστός Ιουδαίος.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ήταν ο Ιησούς Ιουδαίος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries