settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιοι είναι οι μάρτυρες του Ιεχωβά και ποια είναι τα πιστεύω τους;

Απάντηση


Η αίρεση που είναι γνωστή ως Μάρτυρες του Ιεχωβά άρχισε στην Πεννσυλβάνια το 1870, σαν μια Βιβλική συμμελέτη με τον Τσάρλς Τ. Ρώσσελ. Ο Ρώσσελ ονόμασε την ομάδα του η «Βιβλική μελέτη Αυγή της Χιλιετίας». Ο Τσάρλς Τ. Ρώσσελ άρχισε να γράφει μια σειρά βιβλίων που ονόμασε «Η Αυγή της Χιλιετίας», που εκτείνεται σε έξι τόμους πριν το θάνατό του και περιέχει τη σημερινή θεολογία των Μαρτύρων του Ιεχωβά. Μετά το θάνατο του Ρώσσελ το 1916, ο Ιωσήφ Ράδερφορντ, φίλος και διάδοχος του Ρώσσελ, έγραψε τον έβδομο και τελευταίο τόμο της σειράς «Η Αυγή της Χιλιετίας», «Το Τετελεσμένο Μυστήριο», το 1917. Η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά ιδρύθηκε το 1886 και γρήγορα έγινε το όχημα με το οποίο η κίνηση «Αυγή της Χιλιετίας» άρχισε να μοιράζει τη θεωρία της σε άλλους. Η ομάδα ήταν γνωστή ως οι «Ρωσσελιστές» μέχρι το 1931 όταν, εξ αιτίας μιας διάσπασης μέσα στην οργάνωση, μετονομάστηκε σε «Μάρτυρες του Ιεχωβά». Η ομάδα από την οποία αποσχίστηκε έγινε γνωστή ως οι «Σπουδαστές της Γραφής».

Τι πιστεύουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά; Λεπτομερής εξέταση της διδασκαλίας τους σε θέματα όπως η Θεότητα του Ιησού, η Σωτηρία, η Τριαδικότητα, το Άγιο Πνεύμα, η Εξιλέωση, κλπ., δείχνουν χωρίς αμφιβολία ότι δεν έχουν την ορθόδοξη Χριστιανική θέση σ` αυτά τα θέματα. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά πιστεύουν ότι ο Ιησούς είναι ο αρχάγγελος Μιχαήλ, το υψηλότερο ον της δημιουργίας. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλές περικοπές που δηλώνουν καθαρά ότι ο Ιησούς είναι Θεός (Κατά Ιωάννη 1:1,14, 8:58, 10:30). Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά πιστεύουν ότι η σωτηρία κερδίζεται από έναν συνδυασμό πίστης, καλών έργων, και υπακοής. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με πολλές περικοπές που διακηρύττουν ότι η σωτηρία είναι δια πίστεως (Κατά Ιωάννη 3:16, Εφεσίους 2:8-9, Τίτος 3:5). Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά απορρίπτουν την Τριαδικότητα, πιστεύοντας ότι ο Ιησούς είναι δημιούργημα και ότι το Άγιο Πνεύμα είναι βασικά η δύναμη του Θεού. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά απορρίπτουν την ιδέα της αντικαταστατικής εξιλέωσης και αντι αυτής πιστεύουν σε μια θεωρία εξαγοράς, ότι ο θάνατος του Ιησού ήταν η εξαγορά για την αμαρτία του Αδάμ.

Πώς δικαιολογούν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά αυτές τις αντιβιβλικές διδασκαλίες; (1) Ισχυρίζονται ότι η εκκλησία έχει, δια μέσου των αιώνων, διαφθείρει την Αγία Γραφή, και (2) Έχουν ξαναμεταφράσει την Αγία Γραφή σ` αυτό που ονομάζουν τη Μετάφραση του Νέου Κόσμου. Η Βιβλική και Φυλλαδική Εταιρία Σκοπιά μετέτρεψε το κείμενο της Βίβλου για να το κάνει να ταιριάζει στην λανθασμένη διδασκαλία τους – μάλλον παρά να βασίσουν τη διδασκαλία τους σε ότι διδάσκει η Βίβλος. Η Μετάφραση του Νέου Κόσμου έχει διάφορες εκδόσεις, καθώς οι Μάρτυρες του Ιεχωβά ανακάλυψαν όλο και περισσότερες περικοπές που έρχονται σε αντίθεση με τις διδασκαλίες τους.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δείχνουν πραγματικά να είναι μια αίρεση που μόνο χαλαρά βασίζεται στην Αγία Γραφή. Η Σκοπιά βασίζει τα πιστεύω της και τις διδασκαλίες της στην πρωτότυπη και επεκταμένη διδασκαλία του Charles Taze Russell, του Judge Joseph Franklin Rutherford, και των διαδόχων τους. Το Κυβερνών Σώμα της Βιβλικής και Φυλλαδικής Εταιρίας Σκοπιά είναι το μόνο σώμα στην οργάνωση που ισχυρίζεται ότι έχει εξουσία να ερμηνεύει τις Γραφές. Με άλλα λόγια, ό,τι λέει το

Κυβερνών Σώμα για οποιαδήποτε περικοπή της Βίβλου θεωρείται ως η τελευταία λέξη και αποθαρρύνεται εντόνως οποιαδήποτε σκέψη για ανεξαρτησία. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τη νουθεσία του Παύλου στον Τιμόθεο (και σε μας επίσης) να μελετά να παρουσιάσει τον εαυτό του στο Θεό άξιος της επιδοκιμασίας του, ένας εργάτης που δεν ντρέπεται για το έργο του, αλλά διδάσκει σωστά την αλήθεια του Ευαγγελίου. Αυτή η νουθεσία, που βρίσκεται στην Β` Τιμόθεο 2:15, είναι μια καθαρή οδηγία από τον Θεό σε καθέναν από τα παιδιά Του στο Σώμα του Χριστού να είναι σαν τους Χριστιανούς της Βέροιας και να ψάχνουν τις Γραφές καθημερινά να δουν αν τα πράγματα που τους διδάσκουν συμφωνούν με ό,τι έχει να πει ο Λόγος του Θεού.

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά θάπρεπε να επιδοκιμάζονται για τις «ευαγγελιστικές τους προσπάθειες». Πιθανώς δεν υπάρχει άλλη θρησκευτική ομάδα που να είναι πιο πιστή από τους Μάρτυρες του Ιεχωβά στο να μεταδίδουν το μήνυμά τους. Δυστυχώς, το μήνυμα είναι γεμάτο από παραποιήσεις, απάτες, και λάθος διδασκαλίες. Είθε ο Θεός να ανοίξει τα μάτια των Μαρτύρων του Ιεχωβά στην αλήθεια του Ευαγγελίου και την αληθινή διδασκαλία του Λόγου του Θεού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιοι είναι οι μάρτυρες του Ιεχωβά και ποια είναι τα πιστεύω τους;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries