Ερώτηση
Ποια είναι η σημασία του πηγαδιού του Ιακώβ;
Απάντηση
Το πηγάδι του Ιακώβ αναφέρεται μόνο στο ευαγγέλιο του Ιωάννη, οπότε οι βιβλικές πληροφορίες σχετικά με αυτό είναι αρκετά περιορισμένες. Ωστόσο, η Παράδοση και η Αρχαιολογία παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον αρχικό ιδιοκτήτη του πηγαδιού και τη θέση του.
Στο κεφάλαιο 4 του ευαγγελίου του, ο Ιωάννης κατέγραψε τη συνομιλία του Ιησού με τη Σαμαρείτισσα. Η Σαμάρεια βρισκόταν στο βόρειο μισό του πρώην ενωμένου Ισραήλ και ο Ιησούς περνούσε από εκεί καθ' οδόν από την Ιουδαία προς τη Γαλιλαία. Έξω από την πόλη Συχάρ, "Και υπήρχε εκεί μια πηγή τού Ιακώβ. Ο Ιησούς, λοιπόν, κουρασμένος καθώς ήταν από την οδοιπορία, καθόταν, έτσι όπως ήταν, στην πηγή" (Ιωάννης 4:6). Ζήτησε από μια γυναίκα να του δώσει κάτι να πιει από αυτό που έβγαλε (Ιωάννης 4:7) και εκείνη αναρωτήθηκε γιατί ένας Ιουδαίος άνδρας θα μιλούσε σε μια Σαμαρείτισσα - ο Ιησούς έσπαγε ένα πολιτισμικό ταμπού τόσο λόγω φυλής όσο και λόγω φύλου (Ιωάννης 4:9). Ο Ιησούς τότε της πρόσφερε "νερό ζωντανό" (Ιωάννης 4:10). Αυτό την μπέρδεψε και εκείνη απάντησε: "από πού, λοιπόν, έχεις το ζωντανό νερό; Μήπως εσύ είσαι μεγαλύτερος από τον πατέρα μας, τον Ιακώβ, που μας έδωσε το πηγάδι, και ήπιε απ' αυτό αυτός, και οι γιοι του, και τα ζωντανά του;" (Ιωάννης 4:11-12). Η ιστορία του πηγαδιού ήταν προφανώς κοινή γνώση.
Η παραδοσιακή τοποθεσία του πηγαδιού του Ιακώβ δεν μπορεί να εντοπιστεί με την εύρεση της Συχάρ, καθώς η πόλη αυτή δεν υπάρχει πλέον. Ωστόσο, η τοποθεσία που θεωρείται ότι είναι η βιβλική Συχέμ, η οποία ονομάζεται Τελ Μπαλάτα από τους αρχαιολόγους, βρίσκεται κοντά σε ένα πηγάδι. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η Βίβλος λέει ότι ο Ιακώβ αγόρασε γη από τη Συχέμ και έζησε σε αυτό το μέρος για μεγάλο χρονικό διάστημα (Γένεση 33:19). Θα χρειαζόταν ένα πηγάδι, και είναι απολύτως λογικό να έσκαψε ένα. Επίσης, το πηγάδι στο Τελ Μπαλάτα είναι πράγματι αρχαίας προέλευσης. Αυτά τα βιβλικά και γεωγραφικά στοιχεία δείχνουν ότι η τοποθεσία ταιριάζει πολύ με αυτό που η Σαμαρείτισσα αποκάλεσε "το πηγάδι του Ιακώβ".
Σήμερα, το πηγάδι βρίσκεται μέσα στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής (το όνομα που παραδοσιακά δόθηκε στη Σαμαρείτισσα από την Ορθόδοξη Εκκλησία - το όνομα είναι Σβετλάνα στα ρώσικα). Η εκκλησία χτίστηκε αρχικά το 380 μ.Χ. Στο πέρασμα των χρόνων, η εκκλησία καταστράφηκε αρκετές φορές από φυσικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Το σημερινό κτίριο διοικείται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία απέκτησε τον χώρο το 1893. Η εκκλησία και το πηγάδι είναι επισκέψιμα σήμερα στη Δυτική Όχθη.
Η σημασία του πηγαδιού του Ιακώβ είναι ότι έδωσε την ευκαιρία στον Ιησού να παρουσιαστεί ως ο ζωοδότης Μεσσίας σε μια Σαμαρείτισσα και, αργότερα, σε ολόκληρο το χωριό της. Η γυναίκα είχε ρωτήσει: "Είσαι μεγαλύτερος από τον πατέρα μας Ιακώβ;". Η απάντηση είναι ένα ηχηρό "ναι". Μπορεί ο Ιακώβ να παρείχε στα παιδιά του φυσικό νερό σε μια άνυδρη γη, αλλά ο Ιησούς παρέχει στα παιδιά Του "ζωντανό νερό" σε μια πνευματική ερημιά. Η ζωή που δίνει ο Ιησούς ικανοποιεί όλες τις ανάγκες μας και αναβλύζει σε αιώνια ζωή (Ιωάννης 4:14).
English
Ποια είναι η σημασία του πηγαδιού του Ιακώβ;