settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποιος είναι ο καιρός της στενοχώριας του Ιακώβ;

Απάντηση



Η φράση «ο καιρός της στενοχώριας του Ιακώβ» υπάρχει στον Ιερεμία 30:7 που λέει, «Αλλοίμονο! Επειδή, μεγάλη είναι εκείνη η ημέρα· όμοια μ’ αυτήν δεν υπήρξε, και είναι ο καιρός της στενοχώριας του Ιακώβ· όμως, θα σωθεί απ’ αυτήν.»

Στα προηγούμενα εδάφια του Ιερεμίας 30, βλέπουμε τον Κύριο να μιλάει στον προφήτη Ιερεμία για τον Ιούδα και τον Ισραήλ (30:3-4). Στο εδάφιο 3, ο Κύριος υπόσχεται πως μια μέρα στο μέλλον, θα φέρει και τον Ιούδα και τον Ισραήλ πίσω στη χώρα που υποσχέθηκε στους πατέρες τους. Το εδάφιο 5 περιγράφει κάποιον καιρό μεγάλου φόβου και ταραχής. Το εδάφιο 6 περιγράφει αυτόν τον καιρό με την εικόνα ανδρών που μοιάζουν να κοιλοπονούν ως να πρόκειται να γεννήσουν, δείχνοντας και πάλι τον καιρό της αγωνίας. Υπάρχει όμως ελπίδα για τον Ιούδα και τον Ισραήλ, γιατί αν και αποκαλείται «ο καιρός της στενοχώριας του Ιακώβ», ο Κύριος υπόσχεται ότι θα σώσει τον Ιακώβ (αναφέρεται και στον Ιούδα και στον Ισραήλ) απ’ αυτήν τη μεγάλη στενοχώρια (εδάφιο 7).

Στον Ιερεμία 30:10-11 λέει ο Κύριος, «Κι εσύ, μη φοβάσαι, δούλε μου Ιακώβ, λέει ο Κύριος· ούτε να δειλιάσεις, Ισραήλ· επειδή, δες, εγώ θα σε σώσω από τον μακρινό τόπο, και το σπέρμα σου από τη γη της αιχμαλωσίας τους· και ο Ιακώβ θα επιστρέψει, και θα ησυχάσει και θα αναπαυθεί, και δεν θα υπάρχει αυτός που εκφοβίζει. Επειδή, εγώ είμαι μαζί σου, λέει ο Κύριος, για να σε σώσω.»

Ο Κύριος λέει, ακόμη, ότι θα συντελέσει τα έθνη που αιχμαλώτισαν τον Ιούδα και τον Ισραήλ αλλά δεν θα επιτρέψει ποτέ να συντελεστεί ο Ιακώβ. Θα πρέπει να σημειώσουμε, όμως, ότι ο Κύριος περιγράφει αυτήν τη στενοχώρια ως μια περίοδο διαπαιδαγώγησης του λαού Του. Λέει για τον Ιακώβ, «και αν κάνω συντέλεια όλων των εθνών όπου σε διασκόρπισα, σε σένα όμως δεν θα κάνω συντέλεια, αλλά θα σε διαπαιδαγωγήσω με κρίση, και δεν θα σε αθωώσω καθόλου.»

Το Ιερεμίας 30:7 λέει, «μεγάλη είναι εκείνη η ημέρα· όμοια μ’ αυτήν δεν υπήρξε». Η μόνη χρονική περίοδος που ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή είναι η περίοδος της Θλίψης. Η περίοδος αυτή δεν έχει όμοιά της στην Ιστορία.

Ο Χριστός μίλησε για τη Θλίψη χρησιμοποιώντας μερικές από τις εικόνες που διαβάσαμε στον Ιερεμία. Στον Ματθαίο 24:6-8, είπε πως η εμφάνιση ψευδόχριστων, πολέμων και φημών πολέμων, λιμών και σεισμών είναι «η αρχή των ωδίνων (οι πόνοι της ετοιμόγεννης γυναίκας)». Ο Παύλος, επίσης, περιέγραψε τη Θλίψη ως πόνους γέννας. Στην Α΄ Θεσσαλονικείς 5:3 λέει, «Επειδή, όταν λένε: Ειρήνη και ασφάλεια, τότε έρχεται επάνω τους αιφνίδιος όλεθρος, όπως οι πόνοι της γέννας στην έγκυο γυναίκα· και δεν θα ξεφύγουν.» Το γεγονός αυτό ακολουθεί την Αρπαγή της Εκκλησίας στο 4:13-18. Στο 5:9, ο Παύλος δίνει ξανά έμφαση στην απουσία της Εκκλησίας από αυτήν τη χρονική περίοδο λέγοντας «δεδομένου ότι, ο Θεός δεν μας προσδιόρισε για οργή, αλλά για απόλαυση σωτηρίας, διαμέσου του Κυρίου μας Ιησού Χριστού». Η οργή, για την οποία κάνει λόγο εδώ, είναι η κρίση του Θεού στον άπιστο κόσμο και η διαπαιδαγώγηση του Ισραήλ στην περίοδο της Θλίψης.

Αυτοί οι «πόνοι της γέννας» αναφέρονται λεπτομερώς στην Αποκάλυψη 6-12. Μέρος του σκοπού της Θλίψης είναι να επιστρέψει ο Ισραήλ στον Κύριο.

Γι αυτούς που έχουν δεχθεί τον Χριστό ως Σωτήρα από την αμαρτία, ο καιρός της στενοχώριας του Ιακώβ είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να δοξάζουμε τον Θεό, διότι δείχνει ότι ο Θεός κρατά τις υποσχέσεις Του. Μας έχει υποσχεθεί αιώνια ζωή δια του Χριστού του Κυρίου μας, κι έχει υποσχεθεί γη, σπέρμα και ευλογία στον Αβραάμ και στους φυσικούς του απογόνους. Πριν, όμως, εκπληρώσει τις υποσχέσεις αυτές, θα διαπαιδαγωγήσει με αγάπη το έθνος του Ισραήλ ώστε να επιστρέψουν σ’ Αυτόν.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποιος είναι ο καιρός της στενοχώριας του Ιακώβ;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries