settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί μερικές φορές ο Θεός διέταζε τους Ισραηλίτες να νευροκοπούν τα άλογα;

Απάντηση


Το να νευροκοπήσεις ένα ζώο σημαίνει να το παραλύσεις κόβοντας τον ιγνυακό τένοντα στο πίσω μέρος του γόνατος των πίσω ποδιών. Αυτοί οι τένοντες δεν είναι σε θέση να επουλωθούν ή να επανενωθούν. Η νευροκόπηση ενός αλόγου θα καθιστούσε το ζώο ανίκανο για οποιαδήποτε χρήσιμη εργασία μετά από αυτό. Μερικές φορές ο Θεός διέταζε τους Ισραηλίτες να παραλύσουν τα άλογα που είχαν αιχμαλωτιστεί στον πόλεμο.

Η νευροκόπηση των αλόγων του εχθρού που αιχμαλωτίστηκαν στον πόλεμο ήταν μια συνήθης στρατηγική σε όλη την ιστορία. Ένα νευροκοπημένο άλογο αχρηστευόταν σε βαθμό που ήταν αναποτελεσματικό για περαιτέρω στρατιωτική δράση. Όταν μια ομάδα πολεμιστών αιχμαλώτιζε τα άλογα ενός εχθρού, νευροκοπούσε τα ζώα που περίσσευαν για να αποτρέψει τη χρήση αυτών των αλόγων εναντίον τους σε μεταγενέστερο χρόνο.

Προτού ο Ιησούς του Ναυή μπει στη μάχη με τον βασιλιά Ιαβείν της Ασώρ, ο Θεός τον διέταξε να καταστήσει παράλυτα όλα τα άλογα που θα αιχμαλωτίσει και να κάψει τις άμαξές τους με φωτιά (Ιησούς του Ναυή 11:6-9). Υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους δόθηκε στον Ιησού του Ναυή μια τέτοια εντολή. Ο ένας είναι ο λόγος που μόλις αναφέρθηκε: για να εμποδίσει τους Χαναναίους να χρησιμοποιήσουν ποτέ στο μέλλον αυτά τα άλογα και τις άμαξες εναντίον του Ισραήλ.

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τον οποίο ο Θεός διέταξε την νευροκόπηση των αλόγων και την πυρπόληση των αρμάτων είναι ότι οι Ισραηλίτες δεν είχαν ακόμη εκπαιδευτεί στη χρήση αλόγων και αρμάτων, και επομένως ο Θεός απαίτησε την καταστροφή αυτών των πολεμικών μηχανών. Και ένας άλλος πιθανός λόγος είναι ότι ο Θεός ήθελε να αποτρέψει τον Ισραήλ από το να βασίζεται στη δική του στρατιωτική δύναμη και ανδρεία. Χωρίς άλογα και άμαξες για τις μελλοντικές μάχες, ο Ισραήλ έμαθε να βασίζεται στον Κύριο και να αποδίδει σ' Αυτόν και μόνο τα εύσημα για την επιτυχία τους στη μάχη: "Οι μεν ελπίζουν σε άμαξες, οι δε σε άλογα, εμείς όμως θα καυχώμαστε στο όνομα του Κυρίου τού Θεού μας" (Ψαλμός 20:7, βλ. επίσης Ησαΐας 31:1).

Όταν ο βασιλιάς Δαβίδ οδήγησε τα στρατεύματά του στον πόλεμο, οι Ισραηλίτες είχαν εκπαιδευτεί καλά στις στρατιωτικές συγκρούσεις. Ο Δαβίδ ήξερε πώς να χρησιμοποιεί τα άλογα και νευροκόπησε μόνον εκείνα που δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει: "Και ο Δαβίδ πήρε απ' αυτόν 1.700 καβαλάρηδες, και 20.000 πεζούς· και ο Δαβίδ νευροκόπησε όλα τα άλογα των αμαξών, και απ' αυτές διαφύλαξε 100 άμαξες" (Β΄ Σαμουήλ 8:4, βλ. επίσης Α΄ Χρονικών 18:4).

Η νευροκόπηση των βοδιών αναφέρεται στη Γένεση 49:6: "Μέσα στη βουλή τους, ψυχή μου, μη μπεις· στη συνέλευσή τους, μη ενωθείς, τιμή μου· επειδή, στον θυμό τους φόνευσαν ανθρώπους, και στην επιθυμία τους νευροκόπησαν ταύρο" (Γένεση 49:6, με βάση την μετάφραση των Εβδομήκοντα). Αυτή η πράξη της νευροκόπησης βοδιών έγινε καθαρά από κακία, μια αναφορά στη λεηλασία της πόλης του Συμεών και του Λευί από τον Συχέμ, επειδή αυτός είχε βεβηλώσει την αδελφή τους, την Δείνα (Γένεση 34).

Τα άλογα και τα άρματα ήταν αρχαία πολεμικά όπλα. Η πανάρχαια πρακτική της νευροκόπησης των εχθρικών αλόγων και της καύσης των αρμάτων τους βασίζεται στην ίδια αρχή του σύγχρονου πολέμου. Τα όπλα, τα πυρομαχικά και οι προμήθειες των αιχμαλωτισμένων εχθρικών στρατευμάτων που δεν μπορούν να μεταφερθούν ή να χρησιμοποιηθούν επωφελώς καταστρέφονται.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί μερικές φορές ο Θεός διέταζε τους Ισραηλίτες να νευροκοπούν τα άλογα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries