Ερώτηση
Γιατί η χώρα του Ισραήλ ονομάστηκε γη που ρέει γάλα και μέλι;
Απάντηση
Επανειλημμένα στην Παλαιά Διαθήκη, ο Θεός περιγράφει τη Γη της Επαγγελίας ως "γη που ρέει γάλα και μέλι" (Έξοδος 3:8, Αριθμοί 14:8, Δευτερονόμιο 31:20, Ιεζεκιήλ 20:15). Αυτή η ποιητική περιγραφή της γης του Ισραήλ τονίζει τη γονιμότητα του εδάφους και τη γενναιοδωρία που περίμενε τον εκλεκτό λαό του Θεού. Η αναφορά στο "γάλα" υποδηλώνει ότι πολλά ζώα μπορούσαν να βρουν βοσκή εκεί. Η αναφορά στο "μέλι" υποδηλώνει την τεράστια διαθέσιμη γεωργική γη - οι μέλισσες είχαν πολλά φυτά για να αντλήσουν νέκταρ.
Στην Έξοδο 3:8, ο Θεός λέει στον Μωυσή: "κατέβηκα για να τους ελευθερώσω από το χέρι των Αιγυπτίων, και να τους ανεβάσω από τη γη εκείνη σε γη καλή και ευρύχωρη, σε γη που ρέει γάλα και μέλι, στον τόπο των Χαναναίων, και των Χετταίων, και των Αμορραίων, και των Φερεζαίων, και των Ευαίων, και των Ιεβουσαίων". Μερικά πράγματα που πρέπει να σημειωθούν σχετικά με αυτό το εδάφιο:
Πρώτον, πριν από τις πληγές, η γη της Αιγύπτου συντηρούσε τον Ισραήλ και τους Αιγυπτίους αρκετά καλά, αλλά ο Θεός αποκάλεσε τη νέα γη "καλή και ευρύχωρη". Η εβραϊκή λέξη που μεταφράζεται "καλή" σημαίνει "ευχάριστη, όμορφη και καρποφόρα, με οικονομικά οφέλη".
Δεύτερον, ταυτόχρονα με την υποστήριξη της καλής γης, ο Θεός αναφέρει τους εχθρούς στη γη που πρέπει να υπερνικηθούν. Τα έθνη που εκδιώχθηκαν από το Ισραήλ από τη γη "που ρέει γάλα και μέλι" ήταν σημαντικά σε αριθμό και εκτιμούσαν αυτήν τη γη αρκετά ώστε να πολεμήσουν και να πεθάνουν γι' αυτήν.
Αργότερα, έχουμε την καταγραφή των δέκα άπιστων κατασκόπων που στάλθηκαν στη Γη της Επαγγελίας από τον Μωυσή. Οι δέκα κατάσκοποι δεν πίστευαν ότι ο Ισραήλ ήταν σε θέση να κατακτήσει τους κατοίκους της γης, αλλά συμφωνούσαν σε αυτό: ήταν μια γη που έρεε γάλα και μέλι. "Και ανήγγειλαν στον Μωυσή, και είπαν: Ήρθαμε στη γη, στην οποία μας έστειλες, και είναι πραγματικά γη που ρέει γάλα και μέλι· και να ο καρπός της" (Αριθμοί 13:27). Ο "καρπός" που έδειξαν οι κατάσκοποι στον Μωυσή ήταν ένα μόνο τσαμπί σταφύλι που έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα κοντάρι που το βάσταγαν δύο άνδρες (στίχος 23). Έφεραν επίσης μερικά ρόδια και σύκα από τη Χαναάν.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν περιοχές με πολύ ξερή γη στο Ισραήλ, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι, συνολικά, είναι μια γη που ρέει γάλα και μέλι. Υπάρχουν πολλές περιοχές του Ισραήλ που είναι εξαιρετικά εύφορες και παράγουν πολλά είδη φρούτων και λαχανικών. Η περιοχή βόρεια του σημερινού Ισραήλ είναι η βιβλική Μεσοποταμία, γνωστή και ως "Γόνιμη Ημισέληνος", η οποία είναι ακριβώς αυτό - γόνιμη (και σε σχήμα ημισελήνου). Είναι επίσης αλήθεια ότι η Αγία Γραφή καταγράφει σοβαρή ξηρασία και λιμό στη γη του Ισραήλ, αλλά εκείνες οι εποχές συνδέονταν με την κρίση του Θεού στον αμαρτωλό λαό (Δευτερονόμιο 11:16-17, Α΄ Βασιλέων 18:1-2, 18).
Η περιγραφή της Γης της Επαγγελίας από τον Θεό ως "γη που ρέει από γάλα και μέλι" είναι ένας πολύ παραστατικός τρόπος για να τονιστεί ο γεωργικός πλούτος της γης. Ο Θεός έβγαλε τον λαό Του από τη σκλαβιά της Αιγύπτου σε μια ευημερούσα γη ελευθερίας και ευλογίας και γνώσης του Κυρίου.
English
Γιατί η χώρα του Ισραήλ ονομάστηκε γη που ρέει γάλα και μέλι;