settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι ο ισλαμισμός;

Απάντηση


Ο ισλαμισμός διαφέρει από το Ισλάμ. Ισλάμ είναι μια θρησκεία με αρκετά παρακλάδια ενώ ισλαμισμός είναι μια θρησκευτική και πολιτική Κίνηση εντός τού Ισλάμ, που βασίζεται σε συγκεκριμένες κυριολεκτικές ερμηνείες τού Κορανίου. Ειδικότερα, ο ισλαμισμός επιζητεί να προσαρμόσει την κοινωνία στην Σαρία, το ηθικό και θρησκευτικό σύστημα τού νόμου που πηγάζει από το Κοράνι. Η Σαρία ορίζει έναν αυστηρό ηθικό κώδικα για κάθε σχεδόν πτυχή τής κοινωνικής και προσωπικής ζωής —κάθε τι, από εμπορικές ρυθμίσεις έως προσωπική υγιεινή— και ερμηνεύει την λέξη Ισλάμ (που σημαίνει «υποταγή») τελείως κυριολεκτικά, απαιτώντας κάθε άνθρωπος είτε να υποταχθεί στην Σαρία είτε να πεθάνει.

Ο ισλαμισμός είναι σε μεγάλο βαθμό πολιτικός στην φύση του — οι ισλαμιστές θέλουν να κατακτούν. Μερικοί ισλαμιστές πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πραγματοποιήσουν είναι η επανάσταση ή η εισβολή, η ενσωμάτωση τού κόσμου στον ισλαμισμό χρησιμοποιώντας τον τρόμο και την κρατική εξουσία. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να πραγματοποιήσουν τους σκοπούς τους αναμορφώνοντας την κοινωνία από κάτω προς τα πάνω.

Εξαιτίας της τρομοκρατίας που ο ισλαμισμός έχει διασπείρει, υπάρχει πολύς φόβος απέναντι στους μουσουλμάνους. Σ’ έναν βαθμό ο φόβος αυτός είναι δικαιολογημένος. Η μεταστροφή ή ο θάνατος αποτελούν μια πολύ πραγματική και τρομακτική πλευρά τού ισλαμισμού. Οι χριστιανοί όμως πρέπει να θυμούνται πως ενώ κάθε ισλαμιστής είναι μουσουλμάνος, κάθε μουσουλμάνος δεν είναι ισλαμιστής. Είναι αλήθεια ότι πολλοί μουσουλμάνοι διώκονται από τους ισλαμιστές διότι δεν θέλουν να προσαρμοστούν στον νόμο τής Σαρία ή διότι προέρχονται από την λάθος αίρεση τού Ισλάμ ή ζουν στην λάθος κοινότητα.

Ποια είναι η βιβλική ανταπόκριση στον ισλαμισμό; Οι πιστοί τού Ιησού Χριστού πρέπει να θεωρούν τους εχθρούς τους ως ανθρώπους που είναι χαμένοι και αντιμετωπίζουν μια αιωνιότητα χωρίς τον Χριστό. Οι ισλαμιστές είναι παγιδευμένοι από μια σκοτεινή και απελπιστική θρησκεία, που κάνουν το θέλημα τού Σατανά ενώ νομίζουν πως κάνουν το θέλημα τού Θεού. Ο Ιησούς προείπε για ανθρώπους όπως οι Ισλαμιστές: «έρχεται ώρα, κατά την οποία καθένας που θα σας θανατώσει θα νομίσει ότι προσφέρει λατρεία στον Θεό» (Ιωάννης 16:2).

Οι χριστιανοί μπορούν να βρουν παρηγοριά στο γεγονός ότι ο κόσμος αυτός δεν είναι η οριστική πατρίδα μας. Είτε «κερδίσουμε» τον πόλεμο εναντίον τής τρομοκρατίας και του ισλαμισμού είτε όχι, δεν είναι αυτό το κύριο μέλημα τού χριστιανού. Ο Ιησούς είπε, «Η δική μου βασιλεία δεν είναι από τούτον τον κόσμο· αν η δική μου βασιλεία ήταν από τούτον τον κόσμο, οι υπηρέτες μου θα αγωνίζονταν για να μη παραδοθώ στους Ιουδαίους· τώρα, όμως, η δική μου βασιλεία δεν είναι από εδώ.» (Ιωάννης 18:36). Όταν συμβαίνει ν’ αντιμετωπίζουμε τον θάνατο στα χέρια τών εχθρών Του, ο Ιησούς υπενθύμισε σε όλους ότι ο λαός Του δεν βρίσκεται εδώ ως κατακτητής αλλά ως διασώστης — είμαστε πρέσβεις τής αγάπης και συγχωρητικότητας τού Χριστού (Β΄ Κορινθίους 5:Ι20).

«Έχετε ακούσει πως δόθηκε η εντολή: “ν’ αγαπήσεις τον πλησίον σου και να μισήσεις τον εχθρό σου”. Εγώ όμως σας λέω: Ν’ αγαπάτε τους εχθρούς σας, να δίνετε ευχές σ’ αυτούς που σας δίνουν κατάρες, να ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν, και να προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν. Έτσι θα γίνετε παιδιά τού ουράνιου Πατέρα σας, γιατί αυτός ανατέλλει τον ήλιο του για κακούς και καλούς και στέλνει τη βροχή σε δικαίους και αδίκους.» (Ματθαίος 5:43-45, μτφ Β.Ε.). Οι ισλαμιστές, ακολουθώντας κυριολεκτικά το Κοράνι, είναι γεμάτοι μίσος και σκληρότητα προς εκείνους που δεν υποτάσσονται στην Σαρία· δεν γνωρίζουν τίποτα από την αγάπη και την συγχώρηση τού Θεού. Πρέπει να προσευχόμαστε γι’ αυτούς που είναι παγιδευμένοι στον ισλαμισμό, ώστε να δουν την αλήθεια περί του Ιησού Χριστού. Ήταν ενώ «ο Σαύλος αποπνέοντας ακόμα διαθέσεις απειλής και φόνου κατά των μαθητών τού Κυρίου» (Πράξεις 9:1), που συνάντησε τον Κύριο και αναγεννήθηκε. Είθε το ίδιο να συμβεί στους ηγέτες τού ισλαμισμού.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι ο ισλαμισμός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries