settings icon
share icon
Ερώτηση

Αντίχριστος του Ισλάμ; Θα είναι μουσουλμάνος ο Αντίχριστος;

ΑπάντησηΜε την αυξανόμενη ένταση που υπάρχει στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα τις δηλώσεις Σιιτών εξτρεμιστών μουσουλμάνων σχετικά με τον δωδέκατο ιμάμη, πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει να ρωτούν πώς αυτό συνδέεται με τις βιβλικές προφητείες. Για ν’ απαντήσουμε θα πρέπει πρώτα να δούμε ποιος είναι ο δωδέκατος ιμάμης και τι αναμένεται να κάνει για το Ισλάμ. Δεύτερον, πρέπει να εξετάσουμε τις δηλώσεις των Σιιτών μουσουλμάνων σχετικά με αυτές τις προσδοκίες, και τρίτον, χρειάζεται να δούμε το φως που ρίχνει η Αγία Γραφή στο όλο ζήτημα.

Εντός του σιιτικού κλάδου του Ισλάμ, υπάρχουν δώδεκα ιμάμηδες ή πνευματικοί ηγέτες που έχουν οριστεί από τον Αλλάχ. Αυτοί ξεκίνησαν με τον ιμάμη Αλί, ξάδελφο του Μωάμεθ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως κατέχει προφητική διαδοχή, μετά τον θάνατο του Μωάμεθ. Περί το 868 μ.Χ., ο δωδέκατος ιμάμης Αμπού αλ-Κασίμ Μωάμεθ (ή Μωάμεθ αλ Μαχντί), γεννήθηκε από τον ενδέκατο ιμάμη. Επειδή ο πατέρας του υπέστη έντονο διωγμό, ο Μαχντί κρύφτηκε για να προστατευθεί. Στην ηλικία των 6 χρόνων βγήκε για λίγο από την κρυψώνα του, όταν ο πατέρας του σκοτώθηκε, αλλά συνέχισε να κρύβεται. Λέγεται πως κρυβόταν σε σπηλιές από τότε και θα επιστρέψει υπερφυσικά ακριβώς πριν την ημέρα της κρίσης για να εξαλείψει κάθε τυραννία και καταπίεση και να φέρει την αρμονία και την ειρήνη στη γη. Είναι ο σωτήρας του κόσμου στη σιιτική θεολογία. Σύμφωνα με έναν συγγραφέα, ο Μαχντί θα συνδυάζει την αξιοπρέπεια του Μωυσή, τη χάρη του Ιησού και τη υπομονή του Ιώβ σ’ ένα τέλειο πρόσωπο.

Οι προβλέψεις σχετικά με τον δωδέκατο ιμάμη παρουσιάζουν μια εντυπωσιακή ομοιότητα με τις βιβλικές προφητείες σχετικά με τους έσχατους καιρούς. Σύμφωνα με την ισλαμική προφητεία, η επιστροφή του Μαχντί θα πραγματοποιηθεί αφού έχουν προηγηθεί μια σειρά γεγονότων που θα συμβούν κατά τη διάρκεια τριών χρόνων τρομερού παγκόσμιου χάους, και θα κυβερνήσει τους Άραβες και τον κόσμο για επτά χρόνια. Η παρουσία του θα συνοδευτεί με δύο αναστάσεις, μία των αδίκων και μία των δικαίων. Σύμφωνα με σιιτικές διδασκαλίες, η ηγεσία του Μαχντί θα γίνει αποδεκτή από τον Ιησού και οι δύο μεγάλοι κλάδοι της οικογένειας του Αβραάμ θα ενωθούν για πάντα.

Πώς δένουν με αυτές οι δηλώσεις των Σιιτών μουσουλμάνων, όπως αυτές του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ; Ο Αχμαντινετζάντ είναι ένας βαθιά αφοσιωμένος Σιίτης και ισχυρίζεται πως αυτός προσωπικά θα προετοιμάσει τον κόσμο για την έλευση του Μαχντί. Για να σωθεί ο κόσμος, θα πρέπει να βρίσκεται σε κατάσταση χάους και καθυπόταξης, και ο Αχμαντινετζάντ αισθάνεται πως ο Αλλάχ τον οδηγεί να ετοιμάσει τον δρόμο γι’ αυτόν τον σκοπό. Ο Αχμαντινετζάντ έχει επανειλημμένα κάνει δηλώσεις για την καταστροφή των εχθρών του Ισλάμ. Ο Ιρανός πρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο έχουν θεωρητικά υπογράψει συνθήκη με τον αλ Μαχντί, με βάση την οποία δεσμεύονται να συμπράξουν στο έργο του. Όταν ρωτήθηκε ευθέως από την ανταποκρίτρια του ABC, Ann Curry, τον Σεπτέμβρη του 2009 σχετικά με τις αποκαλυπτικές του δηλώσεις, είπε ο Αχμαντινετζάντ, «Ο ιμάμης… θα έρθει με λογική, με κουλτούρα, με επιστήμη. Θα έρθει έτσι που δεν θα υπάρξει πλέον πόλεμος. Όχι άλλη εχθρότητα και μίσος. Όχι άλλη σύρραξη. Θα καλέσει όλους να εισέλθουν σε αδελφική αγάπη. Φυσικά θα επιστρέψει με τον Ιησού Χριστό. Οι δύο τους θα επιστρέψουν μαζί. Και εργαζόμενοι μαζί θα γεμίσουν με αγάπη τον κόσμο αυτό.»

Τι σχέση έχει όλο αυτό με τον Αντίχριστο; Σύμφωνα με το Β΄ Θεσσαλονικείς 2:3-4, θα υπάρξει ο «άνθρωπος της ανομίας» που θ’ αποκαλυφθεί στις έσχατες ημέρες που θα εναντιωθεί και θα υψώσει τον εαυτό του πάνω από τον Θεό ή κάθε θεωρούμενο σέβασμα. Στον Δανιήλ 7 διαβάζουμε για το όραμα του Δανιήλ με τα τέσσερα θηρία που αντιπροσωπεύουν τέσσερα βασίλεια που παίζουν σπουδαίο ρόλο στον προφητικό σχέδιο του Θεού. Το τέταρτο θηρίο περιγράφεται (εδ. 7-8) ως τρομερό και καταπληκτικό, και υπερβολικά ισχυρό, διαφορετικό από τα προηγούμενα. Είχε ένα «μικρό κέρατο» που ξερίζωσε τρία άλλα κέρατα. Αυτό το μικρό κέρατο, συχνά ταυτίζεται με τον Αντίχριστο. Στο εδάφιο 25 αναφέρεται πως μιλάει «λόγια ενάντια στον Ύψιστο, και θα κατατρέχει τους αγίους του Υψίστου, και θα διανοηθεί να μεταβάλλει καιρούς και νόμους· και θα δοθούν στο χέρι του μέχρι καιρόν και καιρούς, και μισόν καιρό» (3 ½ χρόνια). Στον Δανιήλ 8, το όραμα του κριαριού και του τράγου φανερώνει έναν ηγέτη που θα εγερθεί στις έσχατες ημέρες (εδ. 23-25), θα αφανίσει πολλούς ανθρώπους και θα υψωθεί ενάντια στον Χριστό αλλά θα συντριφτεί. Στον Δανιήλ 9:27 προφητεύεται πως ο ηγέτης αυτός θα κάνει μια επταετή συνθήκη με πολλούς και θα φέρει, κατόπιν, πολλή ερήμωση. Ποιος θα είναι αυτός ο Αντίχριστος; Κανένας δεν γνωρίζει με σιγουριά αλλά έχουν δοθεί πολλές εξηγήσεις, κι ανάμεσά τους η πιθανότητα να είναι κάποιος Άραβας.

Παρά τις διάφορες απόψεις, υπάρχουν κάποια παράλληλα στοιχεία μεταξύ της Γραφής και της σιιτικής θεολογίας που πρέπει να σημειώσουμε. Πρώτον, η Γραφή λέει πως η βασιλεία του Αντιχρίστου θα διαρκέσει επτά χρόνια και το Ισλάμ ισχυρίζεται πως ο δωδέκατος ιμάμης θα κυβερνήσει τον κόσμο για επτά χρόνια. Δεύτερον, οι μουσουλμάνοι περιμένουν τρία χρόνια χάους πριν την αποκάλυψη του δωδέκατου ιμάμη και η Γραφή μιλάει για 3 ½ χρόνια θλίψης πριν ο Αντίχριστος αποκαλυφθεί βεβηλώνοντας τον ιουδαϊκό Ναό. Τρίτον, ο Αντίχριστος περιγράφεται ως απατεώνας που ισχυρίζεται πως θα φέρει ειρήνη, αλλά προκαλεί εκτεταμένο πόλεμο· η προσδοκία του δωδέκατου ιμάμη είναι ότι θα φέρει ειρήνη μέσω μεγάλου πολέμου με τον υπόλοιπο κόσμο.

Θα είναι μουσουλμάνος ο Αντίχριστος; Ο Θεός, μόνο, γνωρίζει. Υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ της μουσουλμανικής εσχατολογίας και της χριστιανικής εσχατολογίας; Φαίνεται πως υπάρχουν ευθείς συσχετισμοί, αν και μοιάζουν με την ανάγνωση των περιγραφών μιας μεγάλης μάχης, πρώτα από την πλευρά του χαμένου που προσπαθεί να διασώσει την εικόνα του και κατόπιν από την πλευρά του νικητή. Μέχρις ότου δούμε την εκπλήρωση όλων αυτών, χρειάζεται να κρατήσουμε τα λόγια της Α΄ Ιωάννου 4:1-4, «Αγαπητοί, μην πιστεύετε σε κάθε πνεύμα, αλλά δοκιμάζετε τα πνεύματα αν είναι από τον Θεό· επειδή, πολλοί ψευδοπροφήτες έχουν βγει στον κόσμο. Από τούτο γνωρίζεται το Πνεύμα του Θεού· κάθε πνεύμα που ομολογεί τον Ιησού Χριστό ότι έχει έρθει με σάρκα προέρχεται από τον Θεό· και κάθε πνεύμα που δεν ομολογεί ότι ο Ιησούς Χριστός ήρθε με σάρκα, δεν προέρχεται από τον Θεό· κι αυτό είναι το πνεύμα τού αντιχρίστου, που ακούσατε ότι έρχεται, και τώρα βρίσκεται κιόλας μέσα στον κόσμο. Εσείς, παιδάκια, είστε από τον Θεό και τους έχετε νικήσει· επειδή, μεγαλύτερος είναι αυτός που είναι μέσα σε σας, παρά αυτός που είναι μέσα στον κόσμο.»

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Αντίχριστος του Ισλάμ; Θα είναι μουσουλμάνος ο Αντίχριστος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries