settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι είναι η ενοίκιση του Αγίου Πνεύματος;

Απάντηση


Η ενοίκιση του Αγίου Πνεύματος είναι η ενέργεια του Αγίου Πνεύματος με την οποία ο Θεός εισέρχεται να κατοικήσει μόνιμα στο σώμα του πιστού εν Χριστώ Ιησού. Στην Παλαιά Διαθήκη, το Πνεύμα ερχόταν και αποχωρούσε από τους πιστούς, ενδυναμώνοντάς τους για υπηρεσία αλλά όχι απαραιτήτως μένοντας μαζί τους (δες Κριτές 15:14, Α΄ Χρονικών 12:18, Ψαλμός 51:11, Ιεζεκιήλ 11:5). Ο Χριστός αποκάλυψε στους μαθητές Του τον νέο ρόλο του Πνεύματος της αλήθειας που έπαιζε στη ζωή τους: «μένει μαζί σας, και θα είναι μέσα σας» (Ιωάννης 14:17). Ο απόστολος Παύλος έγραψε, «Δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, που είναι μέσα σας, το οποίο έχετε από τον Θεό, και δεν είστε κύριοι του εαυτού σας; Επειδή, αγοραστήκατε με τιμή· δοξάστε, λοιπόν, τον Θεό με το σώμα σας, και με το πνεύμα σας, τα οποία είναι του Θεού.» (Α΄ Κορινθίους 6:19–20).

Τα εδάφια αυτά μας λένε πως το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας, το Άγιο Πνεύμα ζει μέσα στον πιστό του Ιησού Χριστού. Όταν κάποιος δέχεται τον Χριστό ως προσωπικό του Σωτήρα, το Άγιο Πνεύμα δίνει στον πιστό τη ζωή του Θεού, αιώνια ζωή, η οποία είναι πραγματικά αυτή η φύση Του (Τίτος 3:5, Β΄ Πέτρου 1:4), και έρχεται να κατοικήσει μέσα του πνευματικά. Το γεγονός ότι το σώμα του πιστού παρομοιάζεται με ναό όπου το Άγιο Πνεύμα ζει, μας βοηθάει να κατανοήσουμε τι αφορά η κατοίκιση του Αγίου Πνεύματος. Η λέξη ναός χρησιμοποιείται ως αναφορά στα Άγια των Αγίων, το εσώτερο τμήμα των Αγίων στη Σκηνή του Μαρτυρίου. Εκεί εμφανιζόταν η παρουσία του Θεού με μορφή νεφέλης και συναντούσε τον αρχιερέα, που εισερχόταν μία φορά τον χρόνο σ' αυτό το μέρος. Την ημέρα του εξιλασμού, ο αρχιερέας έπαιρνε το αίμα ενός σφαγμένου ζώου και ράντιζε το ιλαστήριο της Κιβωτού της Διαθήκης. Εκείνη την ημέρα ο Θεός έδινε άφεση στον αρχιερέα και στον λαό Του.

Σήμερα, δεν υπάρχει ο ιουδαϊκός Ναός στην Ιερουσαλήμ και η θυσία των ζώων έχει σταματήσει. Ο πιστός του Χριστού έχει καταστεί τα Άγια των Αγίων του Αγίου Πνεύματος, αφού ο πιστός έχει αγιαστεί και συγχωρηθεί με το αίμα του Ιησού Χριστού (Εφεσίους 1:7). Ο πιστός εν Χριστώ έχει καταστεί η κατοικία του Αγίου Πνεύματος του Θεού. Στην πραγματικότητα, οι Γραφές λένε επίσης ότι μέσα στον πιστό κατοικεί πνευματικά ο Χριστός (Κολοσσαείς 1:27) και ο Θεός-Πατέρας (Α΄ Ιωάννου 4:15)—συμμετέχει η Τριάδα.

Καθώς το Άγιο Πνεύμα κατοικεί μέσα στον πιστό, φέρνει αλλαγή στη ζωή του:

1) Το ενοικούν Πνεύμα έρχεται σε μια νεκρή από την αμαρτία ψυχή και δημιουργεί νέα ζωή (Τίτος 3:5). Αυτή είναι η νέα γέννηση για την οποία μίλησε ο Χριστός (Ιωάννης 3:1–8).

2) Το ενοικούν Πνεύμα βεβαιώνει τον πιστό ότι ανήκει στον Κύριο, είναι κληρονόμος του Θεού και συγκληρονόμος του Χριστού (Ρωμαίους 8:15–17).

3) Το ενοικούν Πνεύμα ενσωματώνει τον νέο πιστό ως μέλος της παγκόσμιας Εκκλησίας του Χριστού. Αυτό είναι το βάπτισμα του Πνεύματος, σύμφωνα με την Α΄ Κορινθίους 12:13.

4) Το ενοικούν Πνεύμα δίνει πνευματικά χαρίσματα (θεόδοτες ικανότητες για υπηρεσία) στους πιστούς προς οικοδομή της εκκλησίας και αποτελεσματική υπηρεσία στον Κύριο για τη δόξα Του (Α΄ Κορινθίους 12:11).

5) Το ενοικούν Πνεύμα βοηθάει τον πιστό να κατανοήσει και εφαρμόσει τις Γραφές στην καθημερινή του ζωή (Α΄ Κορινθίους 2:12).

6) Το ενοικούν Πνεύμα ενισχύει τη ζωή της προσευχής του πιστού και μεσολαβεί υπέρ αυτού στην προσευχή (Ρωμαίους 8:26–27).

7) Το ενοικούν Άγιο Πνεύμα ενδυναμώνει τον αφοσιωμένο πιστό να ζήσει για τον Χριστό, να κάνει το θέλημά Του (Γαλάτας 5:16). Το Πνεύμα οδηγεί τον πιστό σε μονοπάτια δικαιοσύνης (Ρωμαίους 8:14).

8) Το ενοικούν Πνεύμα δίνει μαρτυρία της καινούριας ζωής, παράγοντας τον καρπό Του στη ζωή του πιστού (Γαλάτας 5:22–23).

9) Το ενοικούν Πνεύμα λυπάται όταν ο πιστός αμαρτάνει (Εφεσίους 4:30), και ελέγχει τον πιστό για να ομολογήσει την αμαρτία του στον Κύριο ώστε ν' αποκατασταθεί η κοινωνία του (Α΄ Ιωάννου 1:9).

10) Το ενοικούν Πνεύμα σφραγίζει τον πιστό για την ημέρα της απολύτρωσης, ώστε είναι εγγυημένη η είσοδος του πιστού στην παρουσία του Κυρίου μετά από τη ζωή εδώ στη γη (Εφεσίους 1:13–14).

Όταν δεχθείς τον Χριστό ως Σωτήρα σου (Ρωμαίους 10:9–13), το Άγιο Πνεύμα κατοικεί στην καρδιά σου, δίνοντας μια τελείως καινούρια ζωή αγάπης, σχέσης και υπηρεσίας στον Κύριο.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι είναι η ενοίκιση του Αγίου Πνεύματος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries