Ερώτηση
Ποιοι ήταν οι Ηρωδιανοί;
Απάντηση
Την εποχή του Ιησού, υπήρχαν ορισμένες ομάδες ανθρώπων -οι Φαρισαίοι, οι Ηρωδιανοί και οι Σαδδουκαίοι- που κατείχαν θέσεις εξουσίας και δύναμης πάνω στους ανθρώπους. Άλλες ομάδες ήταν το Σανχεντρίν, οι γραμματείς και οι νομικοί. Καθεμία από αυτές τις ομάδες κατείχε εξουσία είτε σε θρησκευτικά είτε σε πολιτικά ζητήματα. Οι Ηρωδιανοί κατείχαν πολιτική εξουσία και οι περισσότεροι μελετητές πιστεύουν ότι ήταν ένα πολιτικό κόμμα που υποστήριζε τον βασιλιά Ηρώδη Αντύπα, κυβερνήτη της ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε μεγάλο μέρος της χώρας των Ιουδαίων από το 4 π.Χ. έως το 39 μ.Χ.. Οι Ηρωδιανοί ευνοούσαν την υποταγή στον Ηρώδη, και επομένως στη Ρώμη, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας. Αυτή η υποστήριξη του Ηρώδη έθετε σε κίνδυνο την ιουδαϊκή ανεξαρτησία στα μυαλά των Φαρισαίων, καθιστώντας δύσκολο για τους Ηρωδιανούς και τους Φαρισαίους να ενωθούν και να συμφωνήσουν σε οτιδήποτε. Ένα πράγμα όμως τους ένωνε ήταν η εναντίωση στον Ιησού. Ο ίδιος ο Ηρώδης ήθελε τον Ιησού νεκρό (Λουκάς 13:31) και οι Φαρισαίοι είχαν ήδη καταστρώσει συνωμοσίες εναντίον του (Ιωάννης 11:53), οπότε ένωσαν τις προσπάθειές τους για να επιτύχουν τον κοινό τους στόχο.
Η πρώτη εμφάνιση των Ηρωδιανών στις Γραφές είναι στο Μάρκος 3:6, "Καθώς οι Φαρισαίοι βγήκαν έξω, έκαναν αμέσως συμβούλιο εναντίον του, μαζί με τους Ηρωδιανούς, για να τον εξολοθρεύσουν". Ο Ιησούς είχε κάνει θαύματα, τα οποία έκαναν κάποιους ανθρώπους να πιστέψουν σ' Αυτόν για τη σωτηρία, και αυτό απειλούσε τη δύναμη και τη θέση των Φαρισαίων, των Σαδδουκαίων και των Ηρωδιανών. Οι Ηρωδιανοί ενώθηκαν και πάλι με τους Φαρισαίους για να προκαλέσουν τον Ιησού, για να δουν αν θα μπορούσαν να παγιδεύσουν τον Ιησού στα λόγια του με μια ερώτηση-παγίδα, είτε για να Τον απαξιώσουν είτε για να Τον κάνουν να σταματήσει να κηρύττει (Ματθαίος 22:16).
Ο Ιησούς θεώρησε ότι οι δύο ομάδες ήταν ενωμένες εναντίον Του και προειδοποίησε τους μαθητές Του απέναντί τους. "Και τους παράγγελνε, λέγοντας: Βλέπετε, προσέχετε από το προζύμι των Φαρισαίων και το προζύμι τού Ηρώδη" (Μάρκος 8:15). Η μαγιά σε αυτό το πλαίσιο είναι η λανθασμένη διδασκαλία, η απόρριψη του Ιησού ως Μεσσία και η υποκρισία. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι οι Ηρωδιανοί έβλεπαν στον Ηρώδη έναν μεσσία, ένα είδος σωτήρα που θα έβαζε την ιουδαϊκή γη σε εύνοια με τη ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και θα τους έφερνε ευλογίες. Η παρουσίαση του Ιησού ως Μεσσία αποτελούσε απειλή για την προσπάθεια των Ηρωδιανών να καταστήσουν τον Ηρώδη την πολιτική δύναμη με επιρροή στη χώρα.
Στο μέλλον, η Αγία Γραφή μας λέει ότι πολλοί θα εξαπατηθούν από τον Αντίχριστο και θα τον θεωρήσουν ως "μεσσία". Θα είναι πολιτικός ηγέτης καθώς και ψευδής θρησκευτικός ηγέτης και θα υπόσχεται ειρήνη και ευημερία μέσω των πολιτικών του προγραμμάτων. Οι Ηρωδιανοί την εποχή του Ιησού επικεντρώνονταν επίσης σε πολιτικούς στόχους και όχι στους αιώνιους στόχους που διακήρυττε ο Ιησούς. Πίστευαν ότι ο Ηρώδης θα μπορούσε να φέρει προσωρινή ειρήνη σε πολιτικό επίπεδο. Όμως ο Ιησούς ήρθε για να μας φέρει αιώνια σωτηρία, πεθαίνοντας στο σταυρό για να πληρώσει για τις αμαρτίες μας. Το μάθημα που παίρνουμε από το σφάλμα των Ηρωδιανών είναι ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τον άνθρωπο, όπως εκείνοι εμπιστεύτηκαν τον Ηρώδη (Ψαλμός 118:8). Πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Κύριο Ιησού και να αφήνουμε να γίνει το θέλημά Του στη ζωή μας και στη γη.
English
Ποιοι ήταν οι Ηρωδιανοί;