settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να γνωρίζω ποια είναι η ώρα τού Θεού;

Απάντηση


Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται ν’ αντιληφθούμε σχετικά με την ώρα τού Θεού είναι πως αυτή είναι τέλεια, όπως ακριβώς όλοι οι δρόμοι τού Θεού είναι τέλειοι (Ψαλμός 18:30, Γαλάτας 4:4). Η ώρα τού Θεού δεν έρχεται ποτέ νωρίς και ποτέ αργά. Πράγματι, ο κυρίαρχος Θεός μας πραγματοποιεί τους θείους σκοπούς Του στην διάρκεια τής ζωής μας, από πριν την γέννησή μας έως την στιγμή που παίρνουμε την τελευταία αναπνοή μας πάνω στην γη. Εχει τον πλήρη έλεγχο όλων των καταστάσεων και των ανθρώπων από την παρελθούσα αιωνιότητα έως την μέλλουσα αιωνιότητα. Κανένα γεγονός στην ιστορία δεν αποτελεί ατέλεια στο χρονοδιάγραμμα τού αιώνιου σχεδίου τού Θεού, το οποίο σχεδίασε πριν την δημιουργία τού κόσμου.

Θα σκεπτόταν λοιπόν κάποιος πως κατανοώντας την κυριαρχία τού Δημιουργού μας, η υπομονή και η αναμονή θα γίνονταν λίγο περισσότερο εύκολες. Δυστυχώς, όμως, δεν συμβαίνει πάντοτε αυτό. Η ανθρώπινη φύση μας μπορεί να καταστήσει την αναμονή για την κατάλληλη ώρα τού Θεού κάτι δύσκολο προς εφαρμογή. Στην βιασύνη και ταραχή τής ξέφρενης ζωής μας, το βρίσκουμε συχνά δύσκολο να περιμένουμε για κάτι ή κάποιον. Ο,τι θέλουμε, το θέλουμε τώρα. Και με τις σύγχρονες τεχνολογικές προόδους, είμαστε συχνά ικανοί να πάρουμε αυτό που θέλουμε τώρα. Ως αποτέλεσμα, όχι μόνον χάνουμε την υπομονή μας, αλλά επίσης καθίσταται περισσότερο δύσκολο να διακρίνουμε την ώρα τού Θεού.

Η μακροθυμία είναι ένας πνευματικός καρπός (Γαλάτας 5:22), και οι Γραφές καθιστούν σαφές ότι ο Θεός ευαρεστείται σ’ εμάς όταν εκδηλώνουμε την αρετή αυτήν: «Αναπαύου στον Κύριο, και πρόσμενέ τον.» (Ψαλμός 37:7), διότι ο Θεός είναι αγαθός σ’ αυτούς που Τον προσμένουν (Θρήνοι 3:25). Και η υπομονή μας αποκαλύπτει συχνά τον βαθμό τής εμπιστοσύνης που έχουμε στην κατάλληλη ώρα τού Θεού. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο Θεός ενεργεί σύμφωνα με το τέλειο και προορισμένο αιώνιο χρονοδιάγραμμά Του, και όχι το δικό μας. Βρίσκουμε μεγάλη ανακούφιση στην γνώση πως όταν περιμένουμε τον ΚΥΡΙΟ, παίρνουμε θεία ενέργεια και δύναμη: «Αλλ’ αυτοί που προσμένουν τον Κύριο θα ανανεώσουν τη δύναμή τους· θα ανέβουν με φτερούγες σαν αετοί· θα τρέξουν, και δεν θα αποκάμουν· θα περπατήσουν, και δεν θα ατονήσουν.» (Ησαΐας 40:31). Ο ψαλμωδός επαναλαμβάνει: «Πρόσμενε τον Κύριο· ανδρίζου, και ας ενδυναμωθεί η καρδιά σου, και πρόσμενε τον Κύριο.» (Ψαλμός 27:14).

Ένα άλλο κλειδί για την αντίληψη τής ώρας τού Θεού είναι η εμπιστοσύνη. Πράγματι, η ικανότητά μας να περιμένουμε τον Κύριο σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το πόσο πολύ Τον εμπιστευόμαστε. Όταν εμπιστευόμαστε τον Θεό με όλη την καρδιά μας, εγκαταλείποντας την εξάρτηση από τον εαυτό μας –όπου έχουμε συχνά εσφαλμένη αντίληψη των περιστάσεων- Αυτός πραγματικά θα μας δώσει οδηγία (Παροιμίες 3:5-6). «… εκείνον, όμως, που ελπίζει στον Κύριο, έλεος θα τον περικυκλώνει.» (Ψαλμός 32:10). Για να εμπιστευθούμε, όμως, πλήρως τον Θεό, χρειάζεται να Τον γνωρίζουμε. Και ο καλύτερος τρόπος να Τον γνωρίσουμε είναι μελετώντας τον λόγο Του. Η θεία ενέργεια τού Θεού απελευθερώνεται στην ζωή μας δια του θεόπνευστου λόγου Του (Α΄ Θεσσαλονικείς 2:13). Το έργο τού Θεού περιλαμβάνει σωτηρία (Ρωμαίους 10:17, Α΄ Πέτρου 1:23), διδασκαλία και εκπαίδευση (Β΄ Τιμόθεον 3:16-17), οδηγία (Ψαλμός 119:105), προστασία (Ψαλμός 119:114, 117), ενδυνάμωση (Ψαλμός 119:28), μας καθιστά σοφούς (Ψαλμός 119:97-100). Αν μελετάμε και συλλογιζόμαστε τον λόγο Του καθημερινά, θα ξεκαθαρίσει στην ζωή μας η ώρα τού Θεού.

Όταν αναρωτιόμαστε για την κατάλληλη ώρα τού Θεού, είναι συχνά ότι αναζητούμε οδηγία ή απελευθέρωση από μια δύσκολη κατάσταση. Μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, όμως, ότι ο Ουράνιος Πατέρας μας γνωρίζει ακριβώς πού βρισκόμαστε στην ζωή μας κάθε στιγμή. Είτε Εκείνος μας τοποθετεί εκεί είτε επιτρέπει να είμαστε εκεί, πάντοτε για τον δικό Του τέλειο σκοπό. Ο Θεός πραγματικά χρησιμοποιεί συχνά δοκιμασίες για να αυξήσει την υπομονή μας, για να ωριμάσει η χριστιανική πίστη μας και να γίνει τέλεια (Ιακώβου 1:3-4). Και γνωρίζουμε ότι ο Θεός συνεργεί τα πάντα –συμπεριλαμβανομένων των δύσκολων δοκιμασιών– προς το αγαθό σ’ αυτούς που Τον αγαπούν (Ρωμαίους 8:28). Ο Θεός ακούει πραγματικά τις κραυγές τών παιδιών Του και θ’ απαντήσει σ’ αυτές σύμφωνα με το τέλειο θέλημά Του και την κατάλληλη χρονική στιγμή. «Πολλές οι θλίψεις τού δικαίου, αλλά απ’ όλες αυτές ο Κύριος θα τον ελευθερώσει.» (Ψαλμός 34:19). Ο Θεός έχει καλά σχέδια για τα παιδιά Του – να μας βοηθήσει και όχι να μας πληγώσει (Ιερεμίας 29:11).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να γνωρίζω ποια είναι η ώρα τού Θεού;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries