settings icon
share icon
Ερώτηση

Πού είναι ο Θεός; Πού είναι ο Θεός όταν πονάω;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή διδάσκει πως ο Θεός βασιλεύει πάνω στα έθνη από τον άγιο θρόνο Του στον Ουρανό (Ψαλμός 47:8, Ησαΐας 6:1, 66:1, Εβραίους 4:16). Αν και γνωρίζουμε πως η παρουσία του Θεού είναι, κατά κάποιο τρόπο, αποκλειστικά στον Ουρανό, η διδασκαλία των Γραφών με σαφήνεια δηλώνει πως ο Θεός είναι πανταχού παρών, κάθε στιγμή. Οι Γραφές ξεκινούν λέγοντάς μας πως η παρουσία του Θεού κινούνταν πάνω στη γη όταν ακόμη ήταν άμορφη και έρημη (Γένεσις 1:2). Ο Θεός γέμισε τη γη με τη Δημιουργία Του, και η παρουσία και η δόξα Του συνεχίζουν να γεμίζουν όλη τη γη (Αριθμοί 14:21). Υπάρχουν πολλά παραδείγματα μέσα στις Γραφές όπου η παρουσία του Θεού κινείται στη γη και επιδρά πάνω στη Δημιουργία Του (Γένεσις 3:8, Δευτερονόμιο 23:14, Έξοδος 3:2, Α΄ Βασιλέων 19:11-18, Λουκάς 1:35, Πράξεις 16:7). Στην Εβραίους 4:13 διαβάζουμε, «Δεν υπάρχει δημιούργημα στον κόσμο που να μπορεί να κρυφτεί απ' τον Θεό· όλα είναι γυμνά και φανερά μπροστά στα μάτια του· σ' αυτόν θα δώσουμε λόγο.» Στον Ιερεμία 23:24 λέει ο Θεός, «Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί κάπου τόσο καλά, που να μην τον βρίσκω. Δεν υπάρχει τόπος στον ουρανό ούτε στη γη που να μην είμαι εκεί» (ΝΜΒ). Ο Ψαλμός 130 αποτελεί μια θαυμάσια μελέτη της πανταχού παρουσίας του Θεού.

Πού είναι ο Θεός;
Αν είσαι πιστός εν Χριστώ Ιησού, ο Θεός είναι μαζί σου, δίπλα σου, πάνω από σένα αλλά και μέσα σου. Η παρουσία του Θεού και η προσεκτική φροντίδα Του δεν σε αφήνουν ποτέ. Αν δεν είσαι πιστός εν Χριστώ Ιησού, ο Θεός βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου και σε προσκαλεί, σε ελκύει, σου προσφέρει αγάπη, έλεος και χάρη που επιθυμεί τόσο πολύ να λάβεις. Αν νιώθεις αβεβαιότητα για τη σχέση σου με τον Θεό δια του Ιησού Χριστού, σε παρακαλώ διάβασε το άρθρο μας σχετικά με το «πώς να συμφιλιωθείς με τον Θεό». Ίσως μια καλύτερη ερώτηση είναι το «πού βρίσκομαι στη σχέση μου με τον Θεό» αντί του «πού είναι ο Θεός;»

Πού είναι ο Θεός όταν πονάω;
Καθώς φαίνεται, θέλουμε να βρούμε την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα κυρίως όταν αντιμετωπίζουμε οδυνηρές δοκιμασίες και επιθέσεις αμφιβολιών. Ακόμη και ο Ιησούς στη διάρκεια της σταύρωσής Του αναφώνησε με δυνατή φωνή, «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί μ' εγκατέλειψες;» (Ματθαίος 27:46). Στους περαστικούς εκείνου του καιρού, όπως επίσης σ' εκείνους που πρώτοι διάβασαν την ιστορία, θα φαινόταν πως ο Θεός εγκατέλειψε τον Ιησού· έτσι, προφανώς, συμπεραίνουμε ότι θα εγκαταλείψει κι εμάς στις πλέον σκοτεινές ώρες μας. Όταν όμως παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τη σταύρωση, η αλήθεια που φανερώνεται είναι πως τίποτα δεν μπορεί να μας χωρίσει από την αγάπη του Θεού, ούτε κι αυτός ο θάνατος (Ρωμαίους 8:37-39). Μετά τη σταύρωση του Χριστού ακολούθησε ο δοξασμός Του (Α΄ Πέτρου 1:21, Μάρκος 16:6, 19, Ρωμαίους 4:24-25). Από το παράδειγμα αυτό και μόνο μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως ακόμη κι όταν δεν νιώθουμε την παρουσία του Θεού μέσα στον πόνο μας, μπορούμε να πιστεύουμε την υπόσχεσή Του πως ποτέ δεν θα μας αφήσει ούτε θα μας εγκαταλείψει (Εβραίους 13:5). «Ο Θεός μερικές φορές επιτρέπει αυτό που μισεί για να πραγματοποιήσει αυτό που αγαπάει» (Joni Erickson Tada).

Εμπιστευόμαστε τον Θεό βασιζόμενοι στο γεγονός ότι δεν ψεύδεται, ποτέ δεν αλλάζει κι ότι ο λόγος Του είναι πάντοτε αληθής (Αριθμοί 23:19, Α΄ Σαμουήλ 15:29, Ψαλμός 110:4, Μαλαχίας 3:6, Εβραίους 7:21, 13:8, Ιακώβου 1:17, Α΄ Πέτρου 1:25). Δεν αποκαρδιωνόμαστε στις οδυνηρές καταστάσεις διότι ζούμε με την πίστη σε κάθε λόγο που έχει βγει από το στόμα του Θεού, μη ελπίζοντας σε ό,τι φαίνεται ή γίνεται αντιληπτό. Εμπιστευόμαστε τον Θεό πως η προσωρινή, ελαφριά θλίψη μας εργάζονται για μας ένα αιώνιο βάρος δόξας που ξεπερνά κατά πολύ όλη την ταλαιπωρία που υποκείμεθα σ' αυτή τη γη τη. Έτσι, καρφώνουμε τη ματιά μας όχι σ' αυτά που βλέπουμε αλλά στα αόρατα, διότι γνωρίζουμε και πιστεύουμε πως ό,τι βλέπουμε είναι προσωρινό αλλά τα μη βλεπόμενα είναι αιώνια (Β΄ Κορινθίους 4:16-18, 5:7). Εμπιστευόμαστε, ακόμη, τον λόγο του Θεού που λέει πως ο Θεός συνεργεί τα πάντα προς το αγαθό εκείνων που Τον αγαπούν και έχουν κληθεί σύμφωνα με τον προορισμό Του (Ρωμαίους 8:28). Αν και δεν βλέπουμε πάντοτε το καλό τέλος προς το οποίο ο Θεός συνεργεί τις καταστάσεις, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως θα 'ρθεί ο καιρός όταν θα εννοήσουμε και θα δούμε πιο καθαρά.

Η ζωή μας μοιάζει μ' ένα κουβερλί. Όταν κοιτάς την πίσω όψη, βλέπεις κόμπους και χαλαρές καταλήξεις νημάτων να κρέμονται. Δεν είναι καθόλου ωραίο και φαίνεται σαν να μην υπάρχει λογική στο έργο. Όταν όμως γυρίσεις το κουβερλί ανάποδα, βλέπεις πως ο κατασκευαστής έχει επιδέξια πλέξει κάθε κλωστή ώστε να σχηματίσει μια όμορφη δημιουργία· έτσι μοιάζει η ζωή του πιστού (Ησαΐας 64:8). Ζούμε με περιορισμένη κατανόηση των πραγμάτων του Θεού αλλά έρχεται εκείνη η μέρα όταν θα γνωρίσουμε και θα εννοήσουμε τα πάντα (Ιώβ 37:5, Ησαΐας 40:28, Εκκλησιαστής 11:5, Α΄ Κορινθίους 13:12, Α΄ Ιωάννου 3:2). Πού είναι ο Θεός όταν πονάω; Το μήνυμα που κρατάς για τις δύσκολες ώρες είναι πως όταν δεν μπορείς να δεις το χέρι Του, εμπιστεύσου την καρδιά Του και γνώρισε με σιγουριά πως δεν σε έχει εγκαταλείψει. Όταν φαίνεται πως δεν έχεις δική σου δύναμη, είναι τότε που μπορείς ν' αναπαυθείς πλήρως στην παρουσία Του και γνώριζε πως η δύναμή Του φανερώνεται στην αδυναμία σου (Β΄ Κορινθίους 12:9-10).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πού είναι ο Θεός; Πού είναι ο Θεός όταν πονάω;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries