settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να γνωρίζω πότε μου λέει ο Θεός να κάνω κάτι;

Απάντηση


Προσεύχου, ειδικά όταν είσαι αβέβαιος για το θέλημα του Θεού στη ζωή σου. «Αν κάποιος από σας υστερεί σε σοφία, ας τη ζητήσει από τον Θεό, κι αυτός θα του την δώσει. Γιατί ο Θεός δίνει σε όλους με απλοχεριά και χωρίς να περιφρονεί κανέναν.» (Ιακώβου 1:5, ΝΜΒ) «Στον Κύριο σιωπηλά εγκαταλείψου και έλπισε σ' αυτόν» (Ψαλμός 37:7, ΝΜΒ). Αν δεν γνωρίζεις τι να προσευχηθείς, μπορείς πάντοτε να προσωποποιείς και να προσεύχεσαι με εδάφια όπως, «μάθε μου, Κύριε, το δρόμο που πρέπει να πορεύομαι, γιατί σ' εσένα τη ζωή μου εμπιστεύτηκα» (Ψαλμός 143:8, ΝΜΒ) και «Οδήγησέ με στην αλήθεια σου και δίδαξέ με, γιατί εσύ 'σαι ο Θεός μου που με σώζεις» (Ψαλμός 25:5, ΝΜΒ).

Ο βασικός τρόπος που μας μιλάει ο Θεός είναι μέσω του γραπτού Του λόγου. «Ό,τι βρίσκεται στη Γραφή είναι εμπνευσμένο από το Πνεύμα του Θεού κι είναι ωφέλιμο για τη διδασκαλία της αλήθειας, για τον έλεγχο της πλάνης, για τη διόρθωση των λαθών, για τη διαπαιδαγώγηση σε μια ζωή όπως τη θέλει ο Θεός» (Β΄ Τιμόθεον 3:16, ΝΜΒ). Αν η Γραφή μας προστάζει να κάνουμε κάτι, δεν υπάρχει λόγος να διστάζουμε και να διερωτόμαστε αν πραγματικά αυτό είναι θέλημα του Θεού. Μας φροντίζει τόσο πολύ που ήδη μας έχει δώσει έναν ολοφάνερο και σαφή ταξιδιωτικό οδηγό –την Αγία Γραφή. «Λυχνάρι μπρος στα βήματά μου είν' ο λόγος σου, και φως στα μονοπάτια της ζωής μου» (Ψαλμός 119:105, ΝΜΒ). «Ο νόμος του Κυρίου είναι τέλειος, ανανεώνει τη ζωή· η μαρτυρία του αληθινή, σοφό κάνει τον άσοφο.» (Ψαλμός 19:7, ΝΜΒ). «Πώς θα κρατήσει τη ζωή του ο νέος καθαρή; Ζώντας με το δικό σου λόγο, Κύριε.» (Ψαλμός 119:9, ΝΜΒ) Ο Θεός, παρομοίως, ποτέ δεν αντιφάσκει με τον εαυτό Του, έτσι ποτέ δεν θα σου ζητήσει να κάνεις κάτι που είναι αντίθετο με τις Γραφές. Ποτέ δεν θα σου ζητήσει ν' αμαρτήσεις. Ποτέ δεν θα σου ζητήσει να κάνεις κάτι που δεν θα έκανε ο Ιησούς Χριστός. Χρειάζεται να βυθιστούμε μέσα στη Γραφή, έτσι που να γνωρίζουμε ποιες πράξεις εκφράζουν τα πρότυπα του Θεού. «Μην πάψεις ποτέ να επαναλαμβάνεις τις εντολές αυτού του βιβλίου του νόμου και να το μελετάς μέρα και νύχτα, για να εφαρμόζεις πιστά όλα όσα είναι γραμμένα σ' αυτό.» (Ιησούς του Ναυή 1:8, ΝΜΒ)

Οι χριστιανοί, επίσης, έχουμε το Άγιο Πνεύμα και διακρίνουμε τι είναι ή τι δεν είναι θέλημα του Θεού για τη ζωή μας. «Το Πνεύμα της αλήθειας θα σας οδηγήσει σε όλη την αλήθεια» (Ιωάννης 16:13). Μερικές φορές το Άγιο Πνεύμα είτε αναστατώνει την ψυχή μας αν πάρουμε μια εσφαλμένη απόφαση ή θα δώσει ειρήνη και θα μας ενθαρρύνει όταν παίρνουμε τη σωστή απόφαση. Ακόμη κι όταν δεν επεμβαίνει με αισθητούς τρόπους, μπορούμε να έχουμε πεποίθηση πως πάντοτε κρατά τον έλεγχο. Μερικές φορές ο Θεός θ' αλλάξει μια κατάσταση χωρίς καν εμείς ν' αντιληφθούμε ότι έχει ενεργήσει. «Ο Κύριος θα σε οδηγεί πάντοτε.» (Ησαΐας 58:11, ΝΜΒ)

Αν ο Κύριος σε καλεί να κάνεις ένα άλμα πίστης, πάρε θάρρος από την παρουσία Του. «Σου είπα να είσαι θαρραλέος και δυνατός. Μη φοβάσαι και μη δειλιάζεις, γιατί ο Κύριος ο Θεός σου θα είναι μαζί σου όπου κι αν πας» (Ιησούς του Ναυή 1:9). Και να θυμάσαι, «όλη τη μέριμνά σας ρίξτε την επάνω σ' αυτόν, επειδή αυτός φροντίζει για σας» (Α΄ Πέτρου 5:7). «Στον Κύριο να εμπιστεύεσαι μ' όλη σου την καρδιά και στη δική σου σύνεση να μη στηρίζεσαι. Ό,τι κι αν κάνεις αυτόν να σκέφτεσαι και θα εξομαλύνει αυτός τους δρόμους σου.» (Παροιμίες 3:5-6).

Δεν πρέπει να προσδοκούμε πως θ' ακούμε φωνή από τον Θεό. Υπάρχει μια επικίνδυνη τάση σήμερα όπου οι άνθρωποι επιζητούν ν' ακούσουν «λόγο από τον Κύριο», πέραν αυτού που μας έχει δοθεί μέσα στη Γραφή. «Ο Κύριος μου είπε …» έχει γίνει μια φράση, κάτι σαν «μάντρα», του χριστιανισμού που καθορίζεται με βάση την εμπειρία. Δυστυχώς, αυτό που «λέει» σ' ένα πρόσωπο συχνά αντιφάσκει με αυτό που «λέει» σ' έναν άλλον, και αυτές οι εξωβιβλικές αποκαλύψεις έχουν αποδειχθεί πολύ διχαστικές, που διαιρούν τις εκκλησίες τη μία πίσω από την άλλη, επειδή κάθε μία από αυτές τις προσωπικές εμπειρίες επιζητεί να χαρακτηριστεί ως ανώτερη από τις άλλες. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα το χάος και δεν ωφελείται κανένας άλλος πλην του Σατανά, που του αρέσει να σπέρνει διαμάχες μεταξύ των πιστών. Οφείλουμε σ' αυτά τα ζητήματα να κάνουμε παράδειγμά μας τον απόστολο Πέτρο. Παρά τη θαυματουργική εμπειρία που είχε στο βουνό της Μεταμόρφωσης, όπου αντίκρισε τον ένδοξο Χριστό να μιλά με τον Μωυσή και τον Ηλία, ο Πέτρος αρνήθηκε να βασιστεί σ' αυτήν την εμπειρία, δηλώνοντας, «Κι αυτή τη φωνή την ακούσαμε εμείς, καθώς ήρθε από τον ουρανό, όταν ήμασταν μαζί του στο άγιο βουνό. Και έχουμε βεβαιότερο τον προφητικό λόγο, στον οποίο κάνετε καλά να προσέχετε, σαν σε λυχνάρι που φέγγει μέσα σε σκοτεινό τόπο, μέχρις ότου έρθει η αυγή της ημέρας, και ο φωσφόρος ανατείλει μέσα στις καρδιές σας.» (Β΄ Πέτρου 1:18-19).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να γνωρίζω πότε μου λέει ο Θεός να κάνω κάτι;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries