settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι ο Θεός / η Αγία Γραφή σεξιστική;

Απάντηση


Σεξισμός είναι όταν ένα φύλο, συνήθως το αρσενικό, έχει υπεροχή απέναντι στο άλλο φύλο συνήθως το θηλυκό. Η Αγία Γραφή περιέχει πολλές αναφορές για τις γυναίκες που, στην δικιά μας μοντέρνα νοοτροπία, ηχούν μεροληπτικές κατά των γυναικών. Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όταν η Αγία Γραφή περιγράφει μία πράξη, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Αγία Γραφή εγκρίνει αυτή τη πράξη. Η Αγία Γραφή περιγράφει άνδρες να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως κάτι παραπάνω από ιδιοκτησία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Θεός εγκρίνει αυτή τη πρακτική. Η Αγία Γραφή επικεντρώνεται παραπάνω στην αναμόρφωση των ψυχών μας παρά των κοινωνιών μας. Ο Θεός ξέρει ότι μια αλλαγμένη καρδιά θα έχει ως αποτέλεσμα μια διαφορετική συμπεριφορά.

Κατά τη διάρκεια της Παλαιάς Διαθήκης, σχεδόν σε κάθε πολιτισμό σε ολόκληρο τον κόσμο υπήρχε μία πατριαρχική δομή. Αυτό το καθεστώς της ιστορίας είναι σαφές – όχι μόνο στην Αγία Γραφή αλλά και στους κανόνες που διέπονταν στις περισσότερες κοινωνίες. Κατά το μοντέρνο σύστημα αξιών και την κοσμική ανθρώπινη άποψη, αυτό αποκαλείται «σεξιστικό». Ο Θεός όρισε την τάξη στην κοινωνία, όχι ο άνθρωπος και Αυτός είναι ο δημιουργός των καθιερωμένων αρχών εξουσίας. Ωστόσο, όπως σε οτιδήποτε άλλο, ο ξεπεσμένος άνθρωπος έχει διαφθείρει αυτήν την τάξη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ανισότητα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών σε όλη την ιστορία. Ο αποκλεισμός και η διάκριση που συναντάμε στο κόσμο μας δεν είναι κάτι καινούργιο. Είναι το αποτέλεσμα της πτώσης του ανθρώπου και της εισόδου της αμαρτίας. Γι΄ αυτό, μπορούμε δικαίως να πούμε ότι ο όρος και η πρακτική του «σεξισμού» είναι το αποτέλεσμα της αμαρτίας. Η προοδευτική αποκάλυψη της Αγίας Γραφής μας οδηγεί στη θεραπεία του σεξισμού και πραγματικά όλων των αμαρτωλών πρακτικών της ανθρώπινης φυλής.

Για να βρούμε και να τηρήσουμε μια πνευματική ισορροπία μεταξύ των Θεόπνευστων θέσεων εξουσίας, πρέπει να εξετάσουμε τις Γραφές. Η Καινή Διαθήκη είναι η εκπλήρωση της Παλαιάς και σε αυτή βρίσκουμε αρχές που μας λένε τη σωστή δομή εξουσίας και την θεραπεία της αμαρτίας, την αρρώστια όλης της ανθρωπότητας και συμπεριλαμβάνεται και η διάκριση με βάση το φύλο.

Ο σταυρός του Χριστού είναι ο μεγάλος εξισωτής. Στο Ιωάννης 3:16 λέει, «..καθένας ο οποίος πιστεύει..» και αυτό είναι μια χωρίς αποκλεισμούς δήλωση που δεν αφήνει κανένα εκτός με βάση τη κοινωνική του θέση, πνευματική ικανότητα ή φύλο. Επίσης βρίσκουμε ένα κείμενο στην προς Γαλάτες που μιλάει για την ίδια ευκαιρία σωτηρίας. «Επειδή, όλοι είστε γιοι τού Θεού διαμέσου τής πίστης στον Ιησού Χριστό. Δεδομένου ότι, όσοι βαπτιστήκατε στον Χριστό, ντυθήκατε τον Χριστό. Δεν υπάρχει πλέον Ιουδαίος ούτε Έλληνας• δεν υπάρχει δούλος ούτε ελεύθερος• δεν υπάρχει αρσενικό και θηλυκό• επειδή, όλοι εσείς είστε ένας στον Ιησού Χριστό» (Γαλάτες 3:26-28). Δεν υπάρχει σεξισμός στο σταυρό.

Η Αγία Γραφή δεν είναι σεξιστική στην ακριβή απεικόνιση των αποτελεσμάτων της αμαρτίας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η Αγία Γραφή καταγράφει όλα τα είδη αμαρτίας: σκλαβιά, δουλεία και τις αποτυχίες των μεγαλυτέρων ηρώων της. Επίσης μας δίνει την απάντηση και την θεραπεία για τις αμαρτίες ενάντια του Θεού και της καθιερωμένης τάξης Του – μια σωστή σχέση με τον Θεό. Η Παλαιά Διαθήκη πρόσβλεπε στην απόλυτη θυσία και κάθε φορά που μια θυσία για αμαρτία γινόταν, δίδασκε την ανάγκη συμφιλίωσης με τον Θεό. Στην Καινή Διαθήκη, ο «αμνός που παίρνει την αμαρτία του κόσμου» γεννιέται, πεθαίνει, θάβεται και ανασταίνεται, στη συνέχεια αναλήφθηκε στη θέση Του στον παράδεισο και εκεί μεσολαβεί για μας. Διαμέσου της πίστης σ΄ Αυτόν βρίσκεται η θεραπεία στην αμαρτία και αυτό συμπεριλαμβάνει και την αμαρτία του σεξισμού.

Η κατηγορία της Αγίας Γραφής για σεξισμό, βασίζεται στην άγνοια των Γραφών. Όταν οι άνδρες και οι γυναίκες όλων των ηλικιών πήραν την εκ Θεού θέση τους και έζησαν σύμφωνα με το «έτσι λέει ο Κύριος», τότε υπάρχει μια υπέροχη ισορροπία μεταξύ των φύλων. Αυτή είναι η ισορροπία με την οποία ο Θεός ξεκίνησε και είναι αυτή με την οποία θα τελειώσει. Υπάρχει μία υπερβολική προσοχή στα διάφορα προϊόντα της αμαρτίας και όχι στη ρίζα της. Μόνο όταν υπάρχει προσωπική συμφιλίωση με τον Θεό διαμέσου του Κυρίου Ιησού Χριστού τότε βρίσκουμε την αληθινή ισότητα. «Και θα γνωρίσετε την αλήθεια, και η αλήθεια θα σας ελευθερώσει» (Ιωάννης 8:32).

Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι όταν η Αγία Γραφή αποδίδει διαφορετικούς ρόλους στους άνδρες και στις γυναίκες δεν αποτελεί σεξισμό. Η Αγία Γραφή κάνει ξεκάθαρο ότι ο Θεός περιμένει από τους άνδρες να έχουν ηγετικό ρόλο στην εκκλησία και στο σπίτι. Αυτό κάνει τις γυναίκες κατώτερες; Σε καμία περίπτωση! Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο έξυπνες, λιγότερο ικανές ή θεωρούνται κάτι λιγότερο στα μάτια του Θεού; Σε καμία περίπτωση! Αυτό που σημαίνει είναι ότι ο αμαρτωλός κόσμος μας πρέπει να έχει δομή και εξουσίες. Ο Θεός έχει θεσπίσει τους ρόλους εξουσίας για το καλό μας. Ο σεξισμός είναι η κατάχρηση αυτών των ρόλων, όχι η ύπαρξη αυτών των ρόλων.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι ο Θεός / η Αγία Γραφή σεξιστική;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries