settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει ότι ο Θεός παρέχει;

Απάντηση


Υπάρχουν περισσότερα από 169 εδάφια στην Αγία Γραφή που αναφέρονται στους τρόπους με τους οποίους ο Θεός μάς παρέχει. Το Φιλιππησίους 4:19 το θέτει απλά: «Ο δε Θεός μου θα εκπληρώσει κάθε ανάγκη σας, σύμφωνα με τον πλούτο του, με δόξα, διαμέσου του Ιησού Χριστού.» Ενώ οι άνθρωποι που επιζητούν την ευημερία προσδοκούν μονίμως τα χρήματα και τα αποκτήματα να γίνουν δικά τους σαν από θαύμα, εμείς θα πρέπει να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στο τι θέλει ο Θεός να μας παρέχει.

Όπως κάθε καλός γονιός, ο Θεός δεν μας δίνει ποτέ αυτά που γνωρίζει ότι μας βλάπτουν. Η πρόθεσή Του είναι να μας βοηθάει να μάθουμε να μοιάζουμε στον Χριστό, έτσι που να γινόμαστε αλάτι και φως στον κόσμο (Ματθαίος 5:13–14). Ο Θεός δεν θέλει για μας να Τον θεωρούμε ως την ουράνια πηγή των υλικών, μόνο, αποκτημάτων. Η απόκτηση αγαθών δεν αποτελεί τον βασικό σκοπό αυτής της ζωής (Λουκάς 12:15).

Ο Θεός κάνει διάκριση μεταξύ των αναγκών μας και των επιθυμιών μας διότι γνωρίζει ότι όπου είναι ο θησαυρός μας, εκεί είναι και η καρδιά μας (Ματθαίος 6:21). Θέλει να γνωρίζουμε ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι η πατρίδα μας, και αυτό που χρειάζεται είναι να στρέψουμε την ματιά μας στην αιώνια ζωή ενώ ακόμη ζούμε εδώ.

Ο Θεός νοιάζεται για κάθε μέρος της ύπαρξής μας: πνεύμα, ψυχή και σώμα. Καθώς οι πλευρές του χαρακτήρα Του είναι άπειρες, τόσοι και οι τρόποι που ο Θεός μας παρέχει, πέραν αυτών που μπορούμε να ζητήσουμε ή να διανοηθούμε (Εφεσίους 3:20). Μπορούμε να εμπιστευθούμε την καλοσύνη Του, την οδηγία Του και την ποιμαντική Του φροντίδα για να κάνει για μας περισσότερα από αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε μόνοι μας. Ο Θεός μας παρέχει τον τρόπο ν' αναπτύξουμε μια οικεία, διαλογική, υπάκουη σχέση μαζί Του έτσι που να οδηγηθούμε αλλά και να οδηγήσουμε άλλους στην ποιότητα ζωής του Ψαλμού 23. Αυτοί που ποιμένας τους είναι ο Κύριος μπορούν να πουν «τίποτα δεν θα στερηθώ» (Ψαλμός 23:1).

Στην προσευχή του Κυρίου, ο Χριστός διδάσκει τους μαθητές Του να ζητάνε παροχές, και κάθε φορά που προσευχόμαστε, «το καθημερινό μας ψωμί δώσε μας σήμερα» (Ματθαίος 6:11), επιβεβαιώνεται η εξάρτησή μας από τον Θεό. Στον Ματθαίο 6:25-34, ο Χριστός λέει στους μαθητές Του να μη μεριμνούν για την τροφή ή το ένδυμα. Ο Πατέρας γνωρίζει τις ανάγκες μας. Επιθυμεί μια σχέση διαθήκης μαζί μας, και σ' αυτήν περιλαμβάνεται η εμπιστοσύνη μας στο πρόσωπό Του να καλύψει τις καθημερινές μας απαιτήσεις και η εκζήτηση, πρωταρχικά, της βασιλείας και της δικαιοσύνης Του (Ματθαίος 6:33).

Ο Ψαλμός 84:11 δηλώνει, «δεν θα στερήσει από κανένα αγαθό αυτούς που περπατούν με ακακία». Το εδάφιο αυτό μας υπενθυμίζει πως έχουμε τον ρόλο μας στην ευόδωση της παροχής του Θεού στη ζωή μας. Πρέπει να περπατάμε χωρίς κακία.

Το Ιακώβου 4:3 είναι μια απάντηση στα ερωτήματά μας αναφορικά με το γιατί κάποιες προσευχές δεν απαντώνται: « Ζητάτε και δεν παίρνετε, επειδή ζητάτε με κακή πρόθεση, για να δαπανήσετε στις ηδονές σας». Ο Θεός βλέπει την καρδιά και είναι σημαντικά γι' Αυτόν τα κίνητρα της προσευχής μας.

Πολλές περικοπές που αναφέρονται στην παροχή του Θεού, σχετίζονται με την ανάγκη μας για τροφή και ένδυση και τις καθημερινές, φυσικές ανάγκες της ζωής. Άλλες αναφέρονται στις ανάγκες της ψυχής και του πνεύματος, στον εσωτερικό μας άνθρωπο. Μας παρέχει ειρήνη (Ιωάννης 14:27), παρηγοριά (Β΄ Κορινθίους 1:4), και «δύναμη, αγάπη και σωφρονισμό» (Β΄ Τιμόθεον 1:7). Στην πραγματικότητα, «Άξιος ευλογίας είναι ο Θεός και Πατέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αυτός που μας ευλόγησε με κάθε πνευματική ευλογία στα επουράνια διαμέσου τού Χριστού» (Εφεσίους 1:3). Σε όποια φυσική κατάσταση και αν βρισκόμαστε, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι εν Κυρίω (Φιλιππησίους 4:12).

Περικοπές όπως η Γαλάτας 1:15 και Ιερεμίας 1:5 μας δίνουν βεβαιότητα ότι η αγάπη και η οδηγία του Θεού άρχισαν πριν ακόμη συλληφθούμε στη μήτρα της μητέρας μας. Τι δώρο, να γνωρίζουμε ότι ο Θεός αναμιγνύεται στη ζωή μας από την αρχή της! Η αγάπη του για μας περικλείεται στην επιθυμία Του για το ύψιστο αγαθό μας. Είναι πραγματικά ο Γιαχβέ-ιερέ, ο Κύριος που προβλέπει.

Η παροχή του Θεού εκτείνεται στη συνεχή σχέση Του με όλη τη Δημιουργία Του, η οποία εξαρτάται τελείως από Αυτόν (Ψαλμός 104:21). Θεωρούμε, συχνά, δεδομένο πως βρέχει, ο ήλιος βγαίνει κάθε πρωί, οι αναζωογονητικοί άνεμοι φυσούν, οι παλίρροιες καθαρίζουν τις ακτές μας και ανανεώνουν τη ζωή στους τεράστιους ωκεανούς μας. Αλλά όλα τούτα επιβλέπονται από τον Θεό της αγάπης που μας παρέχει όλα τα αναγκαία.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει ότι ο Θεός παρέχει;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries