Ερώτηση
Πώς γνωρίζω ποιες από τις υποσχέσεις τού Θεού με αφορούν;
Απάντηση
Υπάρχουν, κυριολεκτικά, εκατοντάδες υποσχέσεις τού Θεού στην Αγία Γραφή. Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες από αυτές μας αφορούν, ποιες υποσχέσεις μπορούμε να διεκδικούμε; Για να διατυπώσουμε την ερώτηση με άλλον τρόπο, πώς μπορεί κάποιος να πει ποια είναι η διαφορά μεταξύ γενικών υποσχέσεων και συγκεκριμένων υποσχέσεων; Γενική υπόσχεση είναι εκείνη που δίνεται από το Αγιο Πνεύμα σε κάθε πιστό, σε κάθε εποχή. Όταν ο συγγραφέας έγραψε την υπόσχεση δεν έθεσε περιορισμούς στον χρόνο ή στους παραλήπτες.
Ένα παράδειγμα γενικής υπόσχεσης συναντάμε στην A΄ Ιωάννου 1:9, «Αν ομολογούμε τις αμαρτίες μας, ο Θεός είναι πιστός και δίκαιος ώστε να συγχωρήσει σε μας τις αμαρτίες, και να μας καθαρίσει από κάθε αδικία.». Η υπόσχεση βασίζεται στην φύση τού Θεού που συγχωρεί και προσφέρεται σε όλους τους πιστούς παντού. Ένα άλλο παράδειγμα γενικής υπόσχεσης βρίσκουμε στην Φιλιππησίους 4:7, «Και η ειρήνη τού Θεού, που υπερέχει κάθε νου, θα διαφυλάξει τις καρδιές σας και τα διανοήματά σας διαμέσου τού Ιησού Χριστού.» Η υπόσχεση αυτή αφορά όλους τους πιστούς που αρνούνται ν’ ανησυχούν και φέρνουν τα αιτήματά τους στον Θεό (Φιλιππησίους 4:6). Αλλα παραδείγματα γενικών υποσχέσεων περιλαμβάνουν τα εδάφια Ψαλμός 1:3, 27:10, 31:24, Ιωάννης 4:13-14 (σημείωσε την λέξη «όποιος»), και Αποκάλυψη 3:20.
Μία συγκεκριμένη υπόσχεση είναι εκείνη που αφορά συγκεκριμένους ανθρώπους σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Το πλαίσιο τής υπόσχεσης καθιστά σαφές ποιος είναι ο αποδέκτης. Για παράδειγμα, η υπόσχεση στο Α΄ Βασιλέων 9:5 είναι πολύ συγκεκριμένη: «θα στερεώσω τον θρόνο τής βασιλείας σου επάνω στον Ισραήλ στον αιώνα …». Τα προηγούμενα και τα επόμενα εδάφια καθιστούν σαφές ότι ο Θεός απευθύνεται μόνον στον βασιλιά Σολομώντα.
Το Λουκάς 2:35 περιέχει μια άλλη συγκεκριμένη υπόσχεση: «ρομφαία θα διαπεράσει την ψυχή σου». Η προφητεία/υπόσχεση αυτή αφορούσε την Μαρία και εκπληρώθηκε ενόσω ζούσε. Ενώ μια ειδική υπόσχεση δεν αφορά όλους τους πιστούς γενικώς, το Αγιο Πνεύμα μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να οδηγήσει ή ενθαρρύνει οποιοδήποτε παιδί Του. Για παράδειγμα, η υπόσχεση στον Ησαΐα 54:10 γράφτηκε με τον Ισραήλ κατά νου, αλλά το Αγιο Πνεύμα έχει χρησιμοποιήσει τα λόγια αυτά για να παρηγορήσει πολλούς χριστιανούς σήμερα: «… το έλεός μου δεν θα εκλείψει από σένα, ούτε η διαθήκη τής ειρήνης μου θα μετακινηθεί…».
Καθώς ο Παύλος οδηγείτο να φέρει το ευαγγέλιο στους εθνικούς, επικαλέστηκε την υπόσχεση στον Ησαΐα: «Σε έχω θέσει ως φως των εθνών, για να είσαι προς σωτηρία μέχρι το τελευταίο άκρο τής γης» (Πράξεις 13:47). Η υπόσχεση στον Ησαΐα αφορούσε κατά πρώτον τον Μεσσία, αλλά ο Παύλος βρήκε σ’ αυτήν οδηγία από τον Κύριο για την δική του ζωή. Όταν διεκδικούμε μια βιβλική υπόσχεση του Θεού, θα πρέπει να διατηρούμε στον νου μας τις ακόλουθες αρχές:
1) Οι υποσχέσεις τού Θεού δίνονται συχνά υπό όρους. Δες αν υπάρχει η λέξη «εάν» στο πλαίσιο τού κειμένου.
2) Ο Θεός μάς δίνει υποσχέσεις για να μας βοηθήσει περισσότερο να υποταχθούμε στο θέλημά Του και να Τον εμπιστευθούμε. Μια υπόσχεση δεν κάνει τον Θεό να λυγίσει προς το δικό μας θέλημα.
3) Μην υποθέτεις ότι γνωρίζεις ακριβώς πότε, πού ή πώς θα εκπληρωθούν οι υποσχέσεις τού Θεού στην ζωή σου.
English
Πώς γνωρίζω ποιες από τις υποσχέσεις τού Θεού με αφορούν;