settings icon
share icon
Ερώτηση

Εναντιώνεται ο Θεός στην απόλαυση;

Απάντηση


Μερικοί άνθρωποι φαντάζονται τον Θεό ως ένα σκληρό αφεντικό που εναντιώνεται σε κάθε ευχαρίστηση ή απόλαυση. Γι' αυτούς, είναι ο Θεός κάθε σοβαρού ή ο Θεός των κανόνων. Αλλά αυτή δεν είναι μια ακριβής, βιβλική εικόνα του Θεού.

Ο Θεός μας δημιούργησε με την ικανότητα να βιώνουμε την απόλαυση. Αρκετές βιβλικές περικοπές μιλούν για την ικανοποίηση και την απόλαυσή μας (για παράδειγμα, Ψαλμός 16, Παροιμίες 15:13, 17:22). Η ομορφιά της δημιουργίας και η ποικιλία της ανθρωπότητας, μας δείχνουν τη δημιουργική παλέτα του Θεού. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ευχαρίστηση δίνοντας χρόνο έξω ή σχετιζόμενοι με διαφορετικές προσωπικότητες. Αυτό είναι καλό και φυσιολογικό. Ο Θεός θέλει ν' απολαμβάνουμε τη δημιουργία Του.

Στην Αγία Γραφή βλέπουμε τον Θεό να ευχαριστιέται σε πράγματα. Στον Σοφονία 3:17, για παράδειγμα, λέει ότι ο Θεός «θα ευφραίνεται σε σένα με άσματα». Ο Θεός ακόμη καθιέρωσε αρκετές γιορτές στην Παλαιά Διαθήκη. Οι γιορτές αυτές είχαν, βέβαια, διδακτικό σκοπό αλλά δεν έπαυαν να είναι γιορτές. Οι Γραφές λένε να έχουμε χαρά – την συναντάμε άφθονη στην προς Φιλιππησίους επιστολή και στους Ψαλμούς. Ο Χριστός είπε, «Ο κλέφτης δεν έρχεται, παρά για να κλέψει, να σφάξει και να εξολοθρεύσει· εγώ ήρθα για να έχουν ζωή, και να την έχουν με αφθονία.» (Ιωάννης 10:10). Η ζωή σε αφθονία πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία.

Ο σχεδιασμός του ανθρώπινου σώματος αποκαλύπτει ότι η απόλαυση αποτελεί τμήμα του σχεδίου του Θεού. Οι γευστικοί κάλυκες και άλλα αισθητήρια όργανα αποδεικνύουν ότι ο Θεός δεν αντιτίθεται στην απόλαυση. Γιατί να έχει η τροφή τόσο ωραία γεύση; Γιατί ευχαριστεί η μυρωδιά του τριαντάφυλλου; Γιατί απολαμβάνουμε ένα μασάζ στην πλάτη; Διότι ο Θεός το θέλησε έτσι να είναι. Η απόλαυση είναι ιδέα του Θεού.

Μερικές φορές σκεπτόμαστε πως, όταν οι χριστιανοί μιλούν για απόλαυση ή χαρά, εννοούν πως έχουν χαρά διαβάζοντας την Αγία τους Γραφή, ευρισκόμενοι σε περισυλλογή ή υπηρετώντας. Βεβαίως είναι απολαυστικό να κάνουμε τέτοια πράγματα αλλά αυτά δεν αποκλείουν άλλες δραστηριότητες. Ο Θεός ακόμη μας δημιούργησε για κοινωνία με άλλους ανθρώπους και ψυχαγωγία. Είμαστε δημιουργημένοι για ν' απολαμβάνουμε το γεγονός πως είμαστε παιδιά Του, χρησιμοποιώντας τα χαρίσματα που μας έχει δώσει και συμμετέχοντας στις απολαύσεις που μας προσφέρει.

Είναι, ακόμη, σοφό να διακρίνουμε μεταξύ διαφορετικών τύπων «απόλαυσης» σ' αυτόν τον κόσμο. Ζούμε σ' έναν ξεπεσμένο κόσμο όπου το καλύτερο του Θεού συχνά διαστρεβλώνεται. Το ότι η κοινωνία κρίνει πως κάτι είναι απολαυστικό, δεν σημαίνει ότι ευχαριστεί τον Θεό (δες Γαλάτας 5:19-21, Κολοσσαείς 3:5-10, Α΄ Κορινθίους 6:12-17). Όταν θεωρούμε αυτές τις «απολαύσεις» του κόσμου, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είναι πραγματικά υγιείς για μας ή δεν συμβάλλουν στην μακροπρόθεσμη απόλαυση. Ο άσωτος γιος γλεντούσε στην αμαρτία μέχρις ότου τέλειωσαν τα χρήματά του· τότε ανακάλυψε ότι οι απολαύσεις της αμαρτίας είναι φευγαλέες (Λουκάς 15:11-17). Είναι ψεύτικοι φίλοι που μας αφήνουν άδειους και γεμάτους επιθυμία.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο σκοπός της ύπαρξής μας δεν είναι η απόλαυση. Ο ηδονισμός είναι μια ψευδής φιλοσοφία. Είμαστε δημιουργημένοι ν' απολαμβάνουμε τον Θεό (Ψαλμός 37:4) και δεχόμαστε μ' ευγνωμοσύνη τα καλά πράγματα που μας παρέχει. Το σπουδαιότερο, δημιουργηθήκαμε για σχέση με τον Θεό.

Όχι, ο Θεός δεν αντιτίθεται στην απόλαυση. Εναντιώνεται στην απόλαυση που σφετερίζεται τη θέση Του στη ζωή μας. Μερικές φορές καλούμαστε ν' αρνηθούμε την ευχαρίστηση της στιγμής για να επενδύσουμε στη μεγαλύτερη απόλαυση της βασιλείας του Θεού. Δεν θ' απογοητευτούμε. Εκείνοι που εκζητούν τον Θεό και τη δικαιοσύνη Του θ' απολαύσουν τις παντοτινές τερπνότητες του Θεού (Ψαλμός 16:11).

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Εναντιώνεται ο Θεός στην απόλαυση;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries