settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι σημαίνει πως ο Θεός είναι παντοδύναμος;

Απάντηση


Η λέξη παντοδύναμος αποτελείται από τις λέξεις πάντα και δύναμαι. Όσον αφορά τις έννοιες της παντογνωσίας και της πανταχού παρουσίας, η λογική συνέπεια είναι πως αν ο Θεός είναι άπειρος και κυρίαρχος, που γνωρίζουμε πως είναι, τότε πρέπει να είναι και παντοδύναμος. Έχει δύναμη πάνω σε κάθε τι, πάντοτε, και με κάθε τρόπο.

Ο Ιώβ μίλησε για τη δύναμη του Θεού: «ξέρω ότι μπορείς τα πάντα και κανένας στοχασμός σου δεν μπορεί να εμποδιστεί» (Ιώβ 42:2). Ο Ιώβ αναγνώριζε πως ο Θεός είναι παντοδύναμος ώστε να πραγματοποιεί τα σχέδιά Του. Ο Θεός θύμισε στον Μωυσή πως είχε όλη τη δύναμη να εκπληρώσει τους σκοπούς Του αναφορικά με τον λαό Ισραήλ: «Και ο Κύριος είπε στον Μωυσή: Μήπως μίκρυνε το χέρι του Κυρίου; Τώρα θα δεις αν ο λόγος μου εκτελείται ή όχι.» (Αριθμοί 11:23)

Η παντοδυναμία του Θεού δεν φαίνεται πουθενά αλλού τόσο καθαρά όσο στη Δημιουργία. Ο Θεός είπε, «να γίνει …» και έγινε έτσι (Γένεσις 1:3, 6, 9, κ.λπ.). Ο άνθρωπος χρειάζεται εργαλεία και υλικά για δημιουργήσει· ο Θεός απλά μίλησε, και με τη δύναμη του λόγου Του όλα ήρθαν στην ύπαρξη ενώ δεν υπήρχαν πριν. «Με τον λόγο τού Κυρίου έγιναν οι ουρανοί, και με την πνοή τού στόματός του ολόκληρη η στρατιά τους.» (Ψαλμός 33:6).

Η δύναμη του Θεού γίνεται, επίσης, φανερή στη διατήρηση της Δημιουργίας Του. Όλη η ζωή στη γη θα εξαφανιζόταν αν ο Θεός δεν μας παρείχε συνεχώς κάθε τι που χρειαζόμαστε για τροφή, ένδυση και στέγαση, όλα από ανανεώσιμες πηγές που διατηρούνται με τη δύναμή Του ως συντηρητή του ανθρώπου και των ζώων (Ψαλμός 36:6). Οι θάλασσες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της γης, μπροστά στις οποίες είμαστε αδύναμοι, θα μας πλημμύριζαν αν ο Θεός δεν είχε προστάξει να μην υπερβούν τα όριά τους (Ιώβ 38:8-11).

Η παντοδυναμία του Θεού εκτείνεται στις κυβερνήσεις και τους ηγέτες (Δανιήλ 2:21), καθώς τους συγκρατεί ή τους αφήνει να πορευτούν τον δρόμο τους σύμφωνα με τα σχέδιά Του και τους σκοπούς Του. Η δύναμή Του είναι απεριόριστη σε σχέση με τον Διάβολο και τα δαιμόνια. Η επίθεση του Διαβόλου στον Ιώβ περιορίστηκε σε συγκεκριμένες πράξεις. Αναχαιτίστηκε από την απεριόριστη δύναμη του Θεού (Ιώβ 1:12, 2:6). Ο Ιησούς είπε στον Πιλάτο πως δεν είχε εξουσία πάνω Του αν δεν του είχε δοθεί από τον Θεό τον παντοδύναμο (Ιωάννης 19:11).

Όντας ο Θεός παντοδύναμος, μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Όταν η Γραφή λέει πως ο Θεός δεν μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα αυτό δεν σημαίνει πως ο Θεός έχει χάσει την παντοδυναμία Του. Για παράδειγμα, στην Εβραίους 6:18 λέει ότι δεν μπορεί να πει ψέματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει τη δύναμη να πει ψέματα αλλά ότι επιλέγει να μην ψεύδεται σύμφωνα με την ηθική Του τελειότητα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ενώ είναι παντοδύναμος και μισεί το κακό, το επιτρέπει να συμβαίνει, σύμφωνα με τον αγαθό σκοπό Του. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα κακά γεγονότα για να ξεδιπλώσει τα σχέδιά Του. Ένα τέτοιο, το χειρότερο γεγονός που έχει ποτέ συμβεί, ήταν η θανατική καταδίκη του τέλειου, άγιου, άμωμου Αρνίου του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπινου γένους.

Ο Ιησούς Χριστός είναι παντοδύναμος ως Θεός ενσαρκωμένος. Η δύναμή Του φαίνεται στα θαύματα που έκανε –στις πολλές θεραπείες, στην παροχή τροφής για πέντε χιλιάδες ανθρώπους (Μάρκος 6:30-44), στην επιτίμηση της τρικυμίας (Μάρκος 4:37-41), και στην ολοκληρωτική φανέρωση της δύναμης που ανέστησε τον Λάζαρο και την κόρη του Ιάειρου από τους νεκρούς (Ιωάννης 11:38-44, Μάρκος 5:35-43)· ένα παράδειγμα εξουσίας πάνω στη ζωή και στον θάνατο. Ο υπέρτατος σκοπός της έλευσης του Ιησού ήταν να καταστρέψει τον θάνατο (Α΄ Κορινθίους 15:22, Εβραίους 2:14) και να συμφιλιώσει τους αμαρτωλούς με τον Θεό χαρίζοντας τους μια σωστή σχέση. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός διακήρυξε καθαρά πως είχε την εξουσία να προσφέρει τη ζωή Του και να την λάβει ξανά πίσω, μια πραγματικότητα που την απεικόνισε μιλώντας για τον Ναό (Ιωάννης 2:19). Είχε την εξουσία να καλέσει δώδεκα λεγεώνες αγγέλων να Τον σώσουν κατά τη διάρκεια της δίκης Του, αν χρειαζόταν (Ματθαίος 26:53), αλλά επέλεξε να προσφέρει τον εαυτό Του ταπεινά στη θέση των άλλων (Φιλιππησίους 2:1-11).

Το μεγάλο μυστήριο είναι πως οι πιστοί που είναι ενωμένοι με τον Θεό εν Χριστώ Ιησού γίνονται κοινωνοί αυτής της δύναμης. Ο Παύλος λέει, «θα καυχηθώ περισσότερο στις αδυναμίες μου, για να κατοικήσει μέσα μου η δύναμη του Χριστού» (Β΄ Κορινθίους 12:9β). Η δύναμη του Θεού εξυψώνεται στη ζωή μας κυρίως όταν οι αδυναμίες μας είναι μεγάλες, καθώς «μπορεί με υπερπερίσσιο τρόπο να κάνει παραπάνω από όλα όσα ζητάμε ή αντιλαμβανόμαστε με τον νου, σύμφωνα με τη δύναμη που ενεργείται μέσα μας» (Εφεσίους 3:20). Είναι η δύναμη του Θεού που συνεχίζει να μας κρατά στο έδαφος της χάρης Του παρά την αμαρτία μας (Β΄ Τιμόθεον 1:12), και με τη δύναμή Του φυλαγόμαστε από την πτώση (Ιούδα 24). Η δύναμή Του θα διακηρύττεται από όλες τις ουράνιες υπάρξεις σε όλη την αιωνιότητα (Αποκάλυψις 19:1). Ας είναι τούτη η αδιάκοπη προσευχή μας!

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι σημαίνει πως ο Θεός είναι παντοδύναμος;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries