settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς ο Θεός κρίνει εκείνους που μεγάλωσαν σε μη χριστιανικές κουλτούρες/θρησκείες;

Απάντηση


Η ερώτηση αυτή προϋποθέτει πως η δυνατότητα σωτηρίας εξαρτάται από το πού έχουμε γεννηθεί, πώς έχουμε ανατραφεί και τι έχουμε διδαχθεί. Οι ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που προέρχονται από εσφαλμένες θρησκείες —ή ήταν τελείως άθρησκοι— διαψεύδουν ξεκάθαρα την ιδέα αυτήν στην πάροδο τών αιώνων. Ο Ουρανός δεν είναι ο αιώνιος τόπος κατοικίας εκείνων που ήσαν τυχεροί ν’ ανατραφούν σε χριστιανικά σπίτια που βρίσκονταν σε ελεύθερες χώρες, αλλά εκείνων που ήρθαν στον Χριστό από «κάθε φυλή και γλώσσα και λαό και έθνος» (Αποκάλυψη 5:9). Άνθρωποι από όλες τις κουλτούρες και σε κάθε φάση τής ιστορίας σώζονται με τον ίδιο τρόπο – με την χάρη τού Θεού που δίνεται σε ανάξιους αμαρτωλούς, όχι ένεκα της γνώσης μας, του τόπου γέννησής μας ή του τρόπου κατήχησής μας, αλλά διότι «η αγάπη τού Θεού είναι ξεχυμένη μέσα στις καρδιές μας διαμέσου τού Αγίου Πνεύματος, που δόθηκε σε μας» (Ρωμαίους 5:5).

Ενώ συμβαίνει κάποιοι ν’ αγνοούν το περιεχόμενο τών Γραφών και την διδασκαλία τού Χριστού, δεν στερούνται κατά κανένα τρόπο την γνώση τού ορθού και του εσφαλμένου, ούτε την γνώση τής ύπαρξης τού Θεού. Διαβάζουμε στο Ρωμαίους 1:20, «τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερά από την εποχή τής κτίσης τού κόσμου, καθώς νοούνται διαμέσου των δημιουργημάτων του, και η αιώνια δύναμή του και η θεότητα, ώστε αυτοί να είναι αναπολόγητοι». Στην πραγματικότητα, δεν είναι ότι κάποιοι άνθρωποι δεν άκουσαν για τον Χριστό. Το πρόβλημα είναι ότι απέρριψαν αυτό που άκουσαν και είδαν άμεσα στην φύση. Το Δευτερονόμιο 4:29 διακηρύττει, «Και από εκεί θα εκζητήσετε τον Κύριο τον Θεό σας, και θα τον βρείτε, όταν τον εκζητήσετε με ολόκληρη την καρδιά σας, και με ολόκληρη την ψυχή σας.» Το εδάφιο αυτό διδάσκει μια σημαντική αρχή: καθένας που εκζητεί ειλικρινά την Αλήθεια, θα Την βρει. Αν ένας άνθρωπος επιθυμεί ειλικρινά να γνωρίσει τον αληθινό Θεό, ο Θεός θα του φανερώσει τον εαυτό Του.

Οι ακολουθούντες εσφαλμένες θρησκείες υπόκεινται πάντοτε στην διδασκαλία τής σωτηρίας δια των έργων. Αν πιστεύουν ότι μπορούν να ικανοποιήσουν έναν άγιο και τέλειο Θεό τηρώντας κανόνες και νόμους, ο Θεός θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν τις προσπάθειες τής αυτό-δικαίωσής τους αλλά τελικώς θα τους κρίνει με δικαιοσύνη. Αν όμως ανταποκριθούν στην παρακίνηση τής συνείδησης που την έχει αφυπνίσει ο Θεός και Του φωνάξουν —όπως έκανε ο τελώνης στον Ναό— «Κύριε, ελέησέ με τον αμαρτωλό» (Λουκάς 18:9-14), ο Θεός θ’ ανταποκριθεί με αλήθεια και χάρη.

Μόνον όταν ο άνθρωπος ενωθεί με τον Χριστό, που είναι ο Σωτήρας, ελευθερώνεται από την επιβάρυνση τής ενοχής, της αμαρτίας και της ντροπής. Η δίκαιη στάση μας ενώπιον τού Κριτή μας θεμελιώνεται πάνω σ’ ένα πράγμα μόνο: στο τέλειο έργο τού σταυρωθέντος Χριστού, που έχυσε το αίμα Του ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε (Ιωάννης 19:30). Απαλλασσόμαστε από τις αμαρτίες μας δια του αίματός Του (Αποκάλυψη 1:5). Μας συμφιλίωσε με τον εαυτό Του δια του γήινου σώματός Του μέσω του θανάτου Του (Κολοσσαείς 1:22). Ο Ιησούς φορτώθηκε τις αμαρτίες μας πάνω στο σώμα του στον σταυρό, έτσι που εμείς γιατρευτήκαμε δια των δικών Του πληγών (Α΄ Πέτρου 2:24). Αγιαζόμαστε δια της προσφοράς τού σώματος τού Ιησού ως άπαξ γενομένης θυσίας (Εβραίους 10:10). Ο Χριστός εμφανίστηκε μια φορά για πάντα με σκοπό να καταργήσει την αμαρτία δια της θυσίας Του (Εβραίους 9:26). Ο Θεός έστειλε τον Γιο Του για να εξιλεώσει την οργή Του που άξιζε να πέσει πάνω μας (Α΄ Ιωάννου 4:10). Η απαλλαγή μας από την τιμωρία τής αμαρτίας, που δικαίως μας ανήκει, γίνεται δια της χάρης τού Θεού και της πίστη μας· δεν γίνεται με τα δικά μας δίκαια έργα (Εφεσίους 2:8-9).

Η τελευταία εντολή τού Χριστού προς τους μαθητές Του ήταν να κηρύξουν το ευαγγέλιο στους αμαρτωλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο μέχρι να επιστρέψει για να κρίνει ζωντανούς και νεκρούς (Ματθαίος 28:18-20, Β΄ Τιμόθεον 4:1). Όπου υπάρχουν καρδιές ανοιχτές από το Άγιο Πνεύμα, εκεί ο Θεός θα στείλει τους δικούς Του αγγελιαφόρους να γεμίσουν αυτές τις ανοιχτές καρδιές με την αλήθεια Του. Ακόμη και σε χώρες όπου απαγορεύεται δια νόμου το κήρυγμα περί του Χριστού, η αλήθεια τού Θεού εξακολουθεί να βρίσκει δρόμο σ’ αυτούς που ειλικρινά την επιζητούν, κι ένας τρόπος είναι το Διαδίκτυο. Οι ιστορίες κατ’ οίκον εκκλησιών που ακμάζουν στην Κίνα, οι μεταστροφές στον Χριστό στο Ιράν και άλλες ισλαμικές χώρες, και η πρόοδος σε απομακρυσμένες περιοχές τού κόσμου, όλα αυτά επιβεβαιώνουν την απεριόριστη δύναμη τής αγάπης του Θεού και του ελέους Του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς ο Θεός κρίνει εκείνους που μεγάλωσαν σε μη χριστιανικές κουλτούρες/θρησκείες;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries