settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς μπορώ να μάθω να πιστεύω ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο;

Απάντηση


Πριν μπορέσουμε να μάθουμε να πιστεύουμε ότι ο Θεός έχει το έλεγχο όλων τών περιστάσεων τής ζωής, πρέπει ν’ απαντήσουμε τέσσερα ερωτήματα: Εχει πραγματικά τον έλεγχο ο Θεός; Πόσο έλεγχο έχει; Αν δεν έχει πλήρη έλεγχο, τότε ποιος/τι είναι; Πώς μπορώ να πιστεύω πως έχει τον έλεγχο και να βρίσκω ανάπαυση σ’ αυτό;

Εχει πραγματικά τον έλεγχο ο Θεός; Η ιδέα ότι ο Θεός ελέγχει τα πάντα αποκαλείται η «κυριαρχία» τού Θεού. Τίποτα δεν μας δίνει δύναμη και πεποίθηση όπως η κατανόηση τής κυριαρχίας τού Θεού στην ζωή μας. Η κυριαρχία τού Θεού ορίζεται ως ο πλήρης και απόλυτος αυτόνομος έλεγχος πάνω σε κάθε δημιούργημα, γεγονός και περίσταση σε κάθε στιγμή τής ιστορίας. Ο Θεός δεν υπόκειται σε κανέναν, δεν επηρεάζεται από κανέναν, είναι απολύτως αδέσμευτος, κάνει ό,τι θέλει, μόνον και πάντοτε όπως θέλει. Ο Θεός έχει τον έλεγχο κάθε μορίου τού σύμπαντος σε κάθε στιγμή, και οτιδήποτε συμβαίνει είτε το προκαλεί Αυτός είτε το επιτρέπει για τους δικούς Του τέλειους σκοπούς.

«Ο Κύριος τών δυνάμεων ορκίστηκε, λέγοντας: Όπως θέλησα, έτσι θα γίνει, εξάπαντος· και όπως αποφάσισα, έτσι θα μείνει.» (Ησαΐας 14:24). Τίποτε δεν είναι τυχαίο ούτε συμβαίνει συμπτωματικά, ιδιαιτέρως στις ζωές τών πιστών. Ο Θεός το έχει «προορίσει». Αυτό σημαίνει ότι έχει αποφασίσει σκοπίμως να κάνει κάτι. Ο Θεός έχει αποφασίσει να πράξει αυτό που θέλει και κανένας και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στον δρόμο Του. «Ο οποίος εξαρχής αναγγέλλω το τέλος, και από πρωτύτερα αυτά που ακόμη δεν συνέβησαν, λέγοντας: Η βουλή μου θα σταθεί, και θα εκτελέσω ολόκληρο το θέλημά μου.» (Ησαΐας 46:10). Αυτός είναι ο δυνατός Θεός που ενεργεί επί σκοπώ και που ελέγχει τα πάντα. Αυτό θα πρέπει να μας φέρνει μεγάλη ανακούφιση και μας βοηθάει να μετριάσουμε τους φόβους μας.

Αλλά πόσο ακριβώς έλεγχο ασκεί ο Θεός; Η απόλυτη κυριαρχία τού Θεού πάνω σ’ όλη την Δημιουργία βρίσκεται σε αντίθεση με την φιλοσοφία τού ανοιχτού θεϊσμού, που δέχεται ότι ο Θεός δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο από μας για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον, έτσι πρέπει συνεχώς ν’ αλλάζει τα σχέδιά Του και ν’ αντιδρά σ’ αυτό που κάνουν τα αμαρτωλά πλάσματα καθώς ασκούν την ελεύθερη βούλησή τους. Ο Θεός, όμως, δεν ανακαλύπτει τι πρόκειται να συμβεί καθώς ξεδιπλώνονται τα γεγονότα. Είναι Εκείνος που διευθύνει τα πράγματα συνεχώς και ενεργητικά —ΟΛΑ τα πράγματα— εδώ και τώρα. Το να σκεφθούμε, όμως, ότι έχει ανάγκη την συνεργασία μας, την βοήθειά μας, ή την άσκηση τής ελεύθερης βούλησής μας για να πραγματοποιηθούν τα σχέδιά Του, μας καθιστά ελεγκτές τού Θεού, μας καθιστά θεούς. Πού έχουμε ακούσει το ψέμα αυτό ξανά; Είναι αναμάσημα τού παλιού ίδιου ψεύδους τού Σατανά από τον Κήπο τής Εδέμ —θα γίνετε σαν θεοί (Γένεση 3:5). Η βούλησή μας είναι ελεύθερη ως εκείνο το όριο που ο Θεός επιτρέπει και όχι πέραν αυτού. «Ολοι οι κάτοικοι τής γης λογίζονται μπροστά του ως ένα τίποτε· και σύμφωνα με τη θέλησή του πράττει στο στράτευμα τού ουρανού και στους κατοίκους τής γης· και δεν υπάρχει κάποιος που να εμποδίζει το χέρι του ή που να του λέει: Τι έκανες;» (Δανιήλ 4:35). Κανενός η ελεύθερη βούληση δεν υπερτερεί της κυριαρχίας τού Θεού.

Κάποιοι βρίσκουν ελκυστική την σκέψη ότι ο Σατανάς ασκεί έλεγχο σε ορισμένο τμήμα τής ζωής, έτσι που ο Θεός αναγκάζεται ν’ αναθεωρεί συνεχώς τα σχέδιά Του προκειμένου να προσαρμοστεί στα τεχνάσματα τού Σατανά. Το βιβλίο τού Ιώβ αποτελεί σαφή απεικόνιση τού ποιος διαθέτει κυρίαρχη δύναμη και ποιος όχι. Ο Σατανάς προσέγγισε τον Θεό και Του είπε πραγματικά, «ο Ιώβ σε υπηρετεί μόνο και μόνο επειδή τον προστατεύεις». Ετσι, ο Θεός έδωσε άδεια στον Σατανά να κάνει ορισμένα πράγματα στον Ιώβ αλλά όχι πλέον αυτών (Ιώβ 1:6-22). Θα μπορούσε ο Σατανάς να κάνει κάτι περισσότερο; Όχι. Ο Θεός ελέγχει τον Σατανά και τα δαιμόνια που προσπαθούν να εμποδίσουν τα σχέδια τού Θεού σε κάθε βήμα.

Ο Σατανάς γνώριζε από την Παλαιά Διαθήκη πως ήταν σχέδιο τού Θεού ο Ιησούς να έρθει στην γη, να προδοθεί, να σταυρωθεί και αναστηθεί, και να παράσχει σωτηρία σε πολλούς. Αν υπήρχε τρόπος να το εμποδίσει να συμβεί, θα το είχε κάνει. Αν ο Σατανάς μπορούσε να εμποδίσει την εκπλήρωση έστω και μιας από τις εκατοντάδες τών προφητειών που αφορούσαν τον Μεσσία, το όλο σχέδιο θα είχε καταρρεύσει. Αλλά ο αριθμός τών αποφάσεων που ελήφθησαν από «ελεύθερες βουλήσεις» χιλιάδων ανθρώπων ήταν σχεδιασμένος από τον Θεό να φέρει σε πέρας το σχέδιό Του με τον τρόπο που εξαρχής είχε σχεδιάσει, και ο Σατανάς δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα γι’ αυτό.

Ο Ιησούς «παραδόθηκε σύμφωνα με την ορισμένη βουλή και πρόγνωση τού Θεού» (Πράξεις 2:23). Καμία ενέργεια τών Ρωμαίων, των Φαρισαίων, του Ιούδα ή κάποιου άλλου εμπόδισε το σχέδιο τού Θεού να ξεδιπλωθεί με τον ακριβή τρόπο που το είχε σχεδιάσει πριν την Δημιουργία τού κόσμου. Το 1ο κεφάλαιο τής προς Εφεσίους επιστολής λέει ότι μας έκλεξε εν τω Χριστώ πριν την Δημιουργία τού κόσμου. Στον νου τού Θεού ήμασταν προορισμένοι να σωθούμε δια της πίστης στον Χριστό. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός, πριν να μας δημιουργήσει, έπλεξε μαζί την ανταρσία τού Σατανά, την αμαρτία τού Αδάμ και της Εύας, την πτώση τού ανθρώπινου γένους και την σταύρωση και τον θάνατο τού Χριστού —όλα, προφανώς, τρομερά γεγονότα— για να μας σώσει. Πρόκειται για το τέλειο παράδειγμα τού Θεού που συνεργεί τα πάντα προς το αγαθό (Ρωμαίους 8:28).

Απεριόριστος σε δύναμη, ανυπέρβλητος σε μεγαλείο, και όντας ανεμπόδιστος από οτιδήποτε πέραν του εαυτού Του, ο Θεός μας κρατά πλήρως τον έλεγχο όλων των περιστάσεων, προκαλώντας τες ή επιτρέποντάς τες για την εκπλήρωση τών δικών Του αγαθών σκοπών και σχεδίων όπως τα έχει ακριβώς προορίσει.

Τελικώς, ο μόνος τρόπος να εμπιστευθούμε τον κυρίαρχο έλεγχο τού Θεού και ν’ αναπαυθούμε σ’ αυτόν είναι να γνωρίσουμε τον Θεό. Γνώρισε τις ιδιότητές Του, γνώρισε τι έχει κάνει στο παρελθόν και αυτό οικοδομεί εμπιστοσύνη στο πρόσωπό Του. Στον Δανιήλ 11:32 διαβάζουμε, «… ο λαός, όμως, που γνωρίζει τον Θεό του, θα ισχύσει και θα κατορθώσει». Φαντάσου αυτό το είδος δύναμης στα χέρια ενός κακού και άδικου θεού ή ενός θεού που δεν νοιάζεται πραγματικά για μας. Αλλά μπορούμε να χαιρόμαστε στην κυριαρχία τού Θεού διότι επισκιάζεται από την καλοσύνη Του, την αγάπη Του, το έλεός Του, την ευσπλαχνία Του, την πιστότητά Του και την αγιότητά Του.

Αλλά δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε κάποιον που δεν γνωρίζουμε, και υπάρχει ένας, μόνον, τρόπος να γνωρίσουμε τον Θεό — διαμέσου του λόγου Του. Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή που θα μας κάνει πνευματικούς γίγαντες εν μια νυκτί, κάποια μυστική προσευχή που θα την κάνουμε τρεις φορές την ημέρα και θα ωριμάσουμε, θα οικοδομηθεί η πίστη μας και θα καταστούμε κάστρα δύναμης και εμπιστοσύνης. Υπάρχει μόνον η Αγία Γραφή, η μόνη πηγή δύναμης που θ’ αλλάξει τις ζωές μας από μέσα προς τα έξω. Αλλά απαιτείται προσπάθεια, επιμελής, καθημερινή προσπάθεια να γνωρίσουμε τον Θεό που ελέγχει τα πάντα. Αν αντλούμε βαθιά από τον λόγο Του και τον αφήνουμε να γεμίζει τον νου και την καρδιά μας, θα γίνει σαφής σε μας η κυριαρχία τού Θεού και θα χαιρόμαστε σ’ αυτήν επειδή θα γνωρίζουμε στενά και θα εμπιστευόμαστε πλήρως τον Θεό που ελέγχει τα πάντα για τον τέλειο σκοπό Του.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς μπορώ να μάθω να πιστεύω ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries