settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί ο Θεός ήταν τόσο φανερός στην Αγία Γραφή και φαίνεται τόσο κρυμμένος σε μας σήμερα;

Απάντηση


Η Αγία Γραφή καταγράφει τις εμφανίσεις του Θεού σε ανθρώπους, που πραγματοποίησε εκπληκτικά και αναντίρρητα θαύματα, μίλησε και Τον άκουσαν, και πολλά άλλα για τα οποία σήμερα δεν υπάρχει συχνά παρόμοια μαρτυρία. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί ο Θεός ήταν τόσο πρόθυμος να αποκαλύψει και αποδείξει τον εαυτό Του στους βιβλικούς χρόνους αλλά φαίνεται «κρυμμένος» και σιωπηλός σήμερα;

Ένας λόγος που ο Θεός φαίνεται κρυμμένος σήμερα είναι το απλό γεγονός της ηθελημένης αμαρτίας, όπου δεν εκδηλώνεται μετάνοια. «Τότε θα βοήσουν προς τον Κύριο· όμως, δεν θα τους εισακούσει· μάλιστα, θα κρύψει απ' αυτούς το πρόσωπό του κατά την εποχή εκείνη, επειδή φέρθηκαν άσχημα στις πράξεις τους.» (Μιχαίας 3:4, σύγκρ. Δευτερονόμιο 31:18, 32:20). Ακόμη, χωρίς πίστη είναι αδύνατο να ευαρεστήσει κάποιος τον Θεό (Εβραίους 11:6). Μερικές φορές οι άνθρωποι χάνουν τη μαρτυρία του Θεού επειδή αρνούνται να πιστέψουν (δες Μάρκος 6:1-6)—είναι δύσκολο να δεις όταν αρνείσαι ν' ανοίξεις τα μάτια σου.

Μακράν του να είναι κρυμμένος, ο Θεός έχει ένα πλήρες σχέδιο προοδευτικής αποκάλυψης στο ανθρώπινο γένος. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας Του μέσα στους αιώνες, ο Θεός χρησιμοποίησε θαύματα κατά καιρούς και απευθύνθηκε ευθέως σε ανθρώπους για ν' αποκαλύψει τον χαρακτήρα Του, τις οδηγίες Του και τα σχέδιά Του. Μεταξύ αυτών των αποκαλυπτικών χρόνων μεσολαβούσε σιωπή. Η δύναμή Του δεν ήταν τόσο φανερή και δεν ερχόταν νέα αποκάλυψη (δες Α΄ Σαμουήλ 3:1).

Το πρώτο θαύμα του Θεού – η Δημιουργία – δεν κρύβεται με κανένα τρόπο. Η Δημιουργία ήταν και είναι η βασική μαρτυρία της ύπαρξης του Θεού και ο τρόπος με τον οποίο ο Θεός εκδηλώνει πολλές από τις ιδιότητές Του. Μέσω της Δημιουργίας ο άνθρωπος μπορεί ν' αντιληφθεί ότι ο Θεός είναι δυνατός, κυρίαρχος και αιώνιος (Ρωμαίους 1:20). Η Δημιουργία ήταν η πρώτη δήλωση του Θεού προς το ανθρώπινο γένος. «Οι ουρανοί διηγούνται τη δόξα του Θεού· και το στερέωμα αναγγέλλει το έργο των χεριών του» (Ψαλμός 19:1). Μετά τη Δημιουργία, ο Θεός μίλησε σε ανθρώπους για να φανερώσει περαιτέρω τον εαυτό Του και να τους γνωστοποιήσει τους δρόμους Του. Μίλησε αρχικά στον Αδάμ και την Εύα, δίνοντάς τους εντολές που έπρεπε ν' ακολουθήσουν, και σε περίπτωση ανυπακοής τούς μίλησε για κατάρα. Τους βεβαίωσε, ακόμη, όπως και όλο το ανθρώπινο γένος, πως θα έστελνε Σωτήρα να τους λυτρώσει από την αμαρτία.

Μετά την ανάληψη του Ενώχ στον Ουρανό, φαίνεται πως ο Θεός «κρύφτηκε» για άλλη μια φορά. Αργότερα, όμως, μίλησε στον Νώε προκειμένου να τον σώσει με την οικογένειά του· μίλησε και στον Μωυσή και του έδωσε τον Νόμο για να τον τηρήσει ο λαός Του. Ο Θεός πραγματοποίησε θαύματα για να πιστοποιήσει τη γνησιότητα του Μωυσή ως προφήτη Του (Έξοδος 4:8) και να ελευθερώσει τους Ισραηλίτες από την Αίγυπτο. Ο Θεός πραγματοποίησε ξανά θαύματα στα χρόνια του Ιησού του Ναυή για να εδραιώσει τον Ισραήλ στην υπεσχημένη γη και κατόπιν στον καιρό του Ηλία και του Ελισσαιέ για να πιστοποιήσει τους προφήτες Του και να πολεμήσει την ειδωλολατρία. Μεταξύ αυτών των καιρών της σαφούς θείας επέμβασης, περνούσαν γενιές που δεν έβλεπαν κάποιο θαύμα και δεν άκουγαν τη φωνή του Θεού. Πολλοί, προφανώς, διερωτόνταν, «γιατί κρύβεται ο Θεός σήμερα; Γιατί δεν φανερώνει τον εαυτό Του;»

Όταν ο Χριστός ήρθε στη γη, μετά από 400 «χρόνια σιωπής» από τον Θεό, έκανε θαύματα για να δείξει πως ήταν πραγματικά ο Γιος του Θεού και να εμπνεύσει την πίστη σ' Αυτόν (Ματθαίος 9:6, Ιωάννης 10:38). Μετά τη θαυματουργική Του ανάσταση, ενδυνάμωσε τους αποστόλους Του να συνεχίσουν να πραγματοποιούν θαύματα για ν' αποδείξει πως ήταν πραγματικά αποσταλμένοι Του, για να πιστέψουν και πάλι οι άνθρωποι στον Χριστό και να υπακούσουν στην Καινή Διαθήκη που έγραφαν.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι, μετά τον καιρό των αποστόλων, που ο Θεός δεν μιλάει πλέον έκφωνα σε μας και δεν κάνει τόσο φανερό τον εαυτό Του. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, ο Θεός έχει ήδη μιλήσει. Τα λόγια Του γράφτηκαν με ακρίβεια και διαφυλάχτηκαν θαυματουργικά μέσα στους αιώνες για μας. Η Αγία Γραφή είναι ολοκληρωμένη. Η προοδευτική αποκάλυψη του Θεού έχει πραγματοποιηθεί (Αποκάλυψη 22:18). Έχουμε τώρα τον πλήρη κανόνα των Γραφών, και δεν χρειαζόμαστε περαιτέρω θαύματα που θα «πιστοποιήσουν» τη Γραφή, που είναι ήδη πιστοποιημένη. Στον πλήρη λόγο του Θεού έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε «για διδασκαλία, για έλεγχο, για επανόρθωση, για διαπαιδαγώγηση που γίνεται με δικαιοσύνη» (Β΄ Τιμόθεον 3:16). Η Αγία Γραφή είναι πλήρως ικανή να μας δώσει «σοφία στην απόκτηση της σωτηρίας μέσω της πίστης στον Ιησού Χριστό» (Β΄ Τιμόθεον 3:15). Είναι «περισσότερο βέβαιος ο προφητικός λόγος (από τη θαυματουργική εμπειρία), στον οποίο κάνετε καλά να προσέχετε, σαν σε λυχνάρι που φέγγει μέσα σε σκοτεινό τόπο» (Β΄ Πέτρου 1:19). Δεν χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο και δεν αναζητούμε εξωβιβλικές αποκαλύψεις. Αν κάνουμε κάτι τέτοιο θέτουμε υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα των Γραφών για τις οποίες ο Θεός έχει δηλώσει πως είναι επαρκείς.

Ναι, αλλά δεν μας μιλάει το Άγιο Πνεύμα; Ναι, είναι ο Παράκλητος σ' αυτόν τον κόσμο (Ιωάννης 14:16). Μπορεί να εργάζεται με τη συνείδησή μας και την βοηθάει να μας οδηγεί. Αλλά είναι σημαντικό ν' αντιληφθούμε ότι το Πνεύμα δεν δίνει νέα αποκάλυψη σήμερα. Αντιθέτως, μας μιλάει μέσω του γραπτού λόγου του Θεού που είναι «το μαχαίρι του Πνεύματος» (Εφεσίους 6:17). Το Άγιο Πνεύμα θα φέρει συχνά συγκεκριμένες βιβλικές περικοπές στο νου σε στιγμές που τις χρειαζόμαστε πολύ (Ιωάννης 14:26). Μας φωτίζει να κατανοήσουμε τον λόγο του Θεού και μας ενδυναμώνει να ζήσουμε σύμφωνα με αυτόν. Αλλά κανένας δεν μπορεί να πει, «Το Πνεύμα μού έχει αποκαλύψει μια νέα πραγματικότητα για τον Ουρανό, που δεν βρίσκεται στη Γραφή!»; Αυτό σημαίνει πως προσθέτω στις Γραφές και δείχνει το ύψος της αυθάδειας.

Ένας άλλος λόγος που ο Θεός «κρύβεται» σήμερα υπονοείται από τον προφήτη Αββακούμ: «Ο δίκαιος όμως θα ζήσει με την πίστη του» (Αββακούμ 2:4). Ο Θεός δεν δίνει στον λαό Του μια συνεχή αλυσίδα θαυματουργικών σημείων· ποτέ δεν το έχει κάνει. Αντιθέτως, προσδοκά να Τον εμπιστεύεται σε ό,τι έχει κάνει, να ερευνά τις Γραφές καθημερινά και να ζει με πίστη και όχι με την όψη (Ματθαίος 16:4, Ιωάννης 20:29, Β΄ Κορινθίους 5:7).

Τελικά, ας θυμόμαστε πως ακόμη και σ' εκείνους τους καιρούς που φαίνεται πως ο Θεός δεν κάνει τίποτα, εξακολουθεί να είναι κυρίαρχος Κύριος όλης της Δημιουργίας και συνεχώς εργάζεται για την ολοκλήρωση του τέλειου σχεδίου Του. Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του «κρυμμένου» έργου του Θεού είναι το βιβλίο της Εσθήρ, στο οποίο ο Θεός δεν αναφέρεται καθόλου αλλά το οποίο δείχνει καθαρά το κυρίαρχο χέρι Του που εργάζεται από την αρχή ως το τέλος.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί ο Θεός ήταν τόσο φανερός στην Αγία Γραφή και φαίνεται τόσο κρυμμένος σε μας σήμερα;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries