settings icon
share icon
Ερώτηση

Γιατί ο Θεός μισεί το διαζύγιο;

ΑπάντησηΤο Μαλαχίας 2:16 είναι το εδάφιο που αναφέρεται συχνά και μας λέει πώς αισθάνεται ο Θεός για το διαζύγιο. «“Μισώ το διαζύγιο” λέει ο Κύριος, ο Θεός τού Ισραήλ». Αλλά η περικοπή αυτή λέει πολλά περισσότερα από αυτό. Ας πάμε πίσω να διαβάσουμε από το εδάφιο 13, «Πλημμυρίσατε με δάκρυα το θυσιαστήριο τού Κυρίου· κλαίτε κι αναστενάζετε γιατί αρνείται πια να προσέξει τη θυσία που του προσφέρετε και να την δεχτεί με ευχαρίστηση. Και ρωτάτε: «Γιατί;» Επειδή ο Κύριος ήταν μάρτυρας ανάμεσα σ’ εσένα και στη γυναίκα σου που παντρεύτηκες στα νιάτα σου, αλλά της φέρθηκες με απιστία, παρά το γεγονός ότι ήταν η σύζυγός σου και η γυναίκα με την οποία είχες κάνει συνθήκη μαζί της. Ο Θεός δεν δημιούργησε ενότητα, έναν ζωντανό οργανισμό; Γιατί έκανε αυτήν την ενότητα; Για να αποκτηθούν απόγονοι ευλογημένοι από τον Θεό. Γι’ αυτό προσέχετε να μη χωρίζετε τη γυναίκα που παντρευτήκατε στα νιάτα σας. «Απεχθάνομαι το διαζύγιο», λέει ο Θεός τού Ισραήλ, ο Κύριος τού σύμπαντος. «Είναι σαν να βιαιοπραγείτε. Γι’ αυτό, προσέχετε να μην είστε άπιστοι στη γυναίκα σας.» (μτφ. Β.Ε.)

Μαθαίνουμε αρκετά πράγματα απ’ αυτήν την περικοπή. Πρώτον, ο Θεός δεν ακούει τις επικλήσεις για ευλογία από τους ανθρώπους που έχουν αθετήσει την διαθήκη τού γάμου. Διαβάζουμε στην Α΄ Πέτρου 3:7, «Οι άνδρες, παρόμοια, συνοικείτε με τις γυναίκες σας με φρόνηση, αποδίδοντας τιμή στο γυναικείο γένος ως σε ασθενέστερο σκεύος, και ως σε συγκληρονόμους τής χάρης τής ζωής, για να μην εμποδίζονται οι προσευχές σας.» (δόθηκε έμφαση). Υπάρχει ευθεία συσχέτιση τού τρόπου που ένας άνδρας αντιμετωπίζει την γυναίκα του και της αποτελεσματικότητας τών προσευχών του.

Ο Θεός εξηγεί ξεκάθαρα τους λόγους για τους οποίους εκτιμάει τον γάμο τόσο πολύ. Λέει πως είναι ο ίδιος που «δημιούργησε ενότητα» (Μαλαχίας 2:15). Ο γάμος ήταν επινόηση τού Θεού. Αν Αυτός τον σχεδίασε, τότε είναι Αυτός που τον ορίζει. Κάθε απόκλιση από τον σχεδιασμό Του είναι βδελυρή σ’ Αυτόν. Ο γάμος δεν είναι ένα συμφωνητικό· είναι μια διαθήκη. Το διαζύγιο καταστρέφει την όλη ιδέα τής διαθήκης που είναι τόσο σημαντική για τον Θεό.

Στην Αγία Γραφή ο Θεός δίνει συχνά απεικονίσεις για να διδάξει πνευματικές πραγματικότητες. Όταν ο Αβραάμ πρόσφερε τον γιο του Ισαάκ στο θυσιαστήριο, ήταν μια εικόνα τής ημέρας εκείνης, εκατοντάδες χρόνια μεταγενέστερα, που Κύριος ο Θεός πρόσφερε τον μονογενή Γιο Του (Γένεση 22:9, Ρωμαίους 8:32). Όταν ο Θεός απαιτούσε αιματηρές θυσίες για άφεση αμαρτιών, περιέγραφε μια εικόνα τής τέλειας θυσίας που ο ίδιος θα πραγματοποιούσε πάνω στον σταυρό (Εβραίους 10:10).

Ο γάμος αποτελεί μια εικόνα τής διαθήκης που σύναψε ο Θεός με τον λαό Του (Εβραίους 9:15). Μια διαθήκη είναι μια άθραυστη δέσμευση και ο Θεός θέλει ν’ αντιληφθούμε πόσο σοβαρή είναι. Όταν χωρίζουμε κάποιον με τον οποίο είχαμε συνάψει μια διαθήκη, χλευάζουμε την θεόδοτη ιδέα τής σχέσης που την χαρακτηρίζει μια διαθήκη. Η Εκκλησία (οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν δεχθεί τον Ιησού ως Σωτήρα και Κύριο) παρουσιάζεται στις Γραφές ως «νύφη του Χριστού» (Β΄ Κορινθίους 11:2, Αποκάλυψη 19:7-9). Εμείς, ως λαός Του είμαστε «συζευγμένοι» μαζί Του μέσω μια διαθήκης που Εκείνος σύναψε. Μια παρόμοια εικόνα χρησιμοποιείται στον Ησαΐα 54:5 για την σχέση τού Θεού με τον Ισραήλ.

Όταν ο Θεός θέσπισε τον γάμο στον Κήπο τής Εδέμ, τον δημιούργησε την εικόνα τής μεγαλύτερης ενότητας που μπορούν οι άνθρωποι να έχουν μεταξύ τους (Γένεση 2:24). Ηθελε να κατανοήσουμε την ενότητα που μπορούμε να έχουμε μαζί Του μέσω της λύτρωσης (Α΄ Κορινθίους 6:17). Όταν ο άνδρας ή η γυναίκα επιλέγουν να διαλύσουν την διαθήκη τού γάμου, φθείρουν την εικόνα τής διαθήκης τού Θεού μαζί μας.

Το Μαλαχίας 2:15 μας δίνει έναν ακόμη λόγο γιατί ο Θεός μισεί το διαζύγιο. Γράφει «για ν’ αποκτηθούν απόγονοι ευλογημένοι από τον Θεό». Ο σχεδιασμός τού Θεού για την οικογένεια είναι, ένας άνδρας και μια γυναίκα δεσμεύονται ο ένας με τον άλλον για να ζήσουν μαζί και ν’ αναθρέψουν παιδιά αλλά και να κατανοήσουν την ιδέα τής διαθήκης. Τα παιδιά που ανατρέφονται σ’ ένα υγιές σπίτι από τους δύο γονείς τους έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν επιτυχημένους γάμους στην δική τους ζωή.

Όταν ο Ιησούς ρωτήθηκε γιατί ο Νόμος επέτρεπε το διαζύγιο, απάντησε ότι ο Θεός το επέτρεψε μόνο και μόνο «εξαιτίας τής σκληροκαρδίας σας επέτρεψε να χωρίζεστε τις γυναίκες σας· απαρχής, όμως, δεν είχε γίνει έτσι» (Ματθαίος 19:8). Ο Θεός ποτέ δεν είχε την πρόθεση το διαζύγιο ν’ αποτελέσει τμήμα τής ανθρώπινης εμπειρίας και λυπάται όταν σκληραίνουμε την καρδιά μας και λύνουμε την διαθήκη που Εκείνος σύναψε.

EnglishΕπιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Γιατί ο Θεός μισεί το διαζύγιο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries